С тракер по стъпките на Господин Динев към трите осемхилядника в Хималаите (обновена)

На заминаване той получи проследяващо устройство от фондация „Стария бряст“ от родния му град Сливен

0
 

Сподели

Shares
Алпинистът Господин Динев в подножието на Анапурна
Алпинистът Господин Динев в подножието на Анапурна (снимка: Господин Динев)
Както вече ви разказахме, опитният алпинист Господин Динев се отправя на експедиция в Хималаите, където в рамките на 70 дни ще направи опит за безкислородно изкачване и без помощта на шерпи на върховете Анапурна (8091 м), Дхаулагири (8167 м) и Макалу (8485 м).

На 15 март той кацна в Истанбул, а след като пристигна в Катманду, се включи в международната експедиция на фирмата СЕВЪН СЪМИТ ТРЕКС, собственост на известния водач Мингма Шерпа.

Вижте: На 28 октомври 1989 г. българска експедиция за пръв път покорява Анапурна

Господин Динев и останалите членове на експедицията в Хималаите
Господин Динев (вдясно) и останалите членове на експедицията в Хималаите / снимка: личен архив

Преди тръгването алпинистът заяви, че програмата е много експедитивна – пристигането на базов лагер Анапурна става три дни след кацането в Катманду, което е предизвикателство с оглед бързата адаптация към надморската височина. Вторият връх, към който ще се отправят, е Дхаулагири, а в началото на май ще се прехвърлят в района на Манаслу, където той ще се опита да покори връх Макалу. Очаква се полетът му към България да бъде на 27 май.

Господин Динев
Господин Динев преди качването на самолета / снимка: личен архив

Заедно с хроникьора на българския алпинизъм доц. Сандю Бешев следим придвижването на нашия сънародник. Представяме ви своевременната информация, с която той ни прави съпричастни към този смел опит:

22 март 2023 г.

Мнозина от читателите на долните редове навярно няма да си спомнят, а други дори и не знаят, че преди 34 години сливенският алпинист Господин Динев бе един от 18-те българи, които прекараха малко повече от месец в подножието на вр. Анапурна /8091 м/. И ето, че от три дни на базовия лагер /4170 м/ в подножието на вр. Анапурна отново се развява родният трибагреник. 

„Виновник” за това, както вече сме съобщили, е Господин Динев, който в предмусонния период на тази година си е поставил трудната задача – в продължение на 70 дни да направи опит да  се изкачи на три осемхилядника – Анапурна, Дхаулагири и Макалу. Тъй като Анапурна му е до болка позната, той започва своя маратон именно от там.

Вижте: Боян Петров изкачи и Анапурна

Нека отново припомним, че през следмусонния период на 1989 година третата ни национална хималайска експедиция премина с променливи резултати. На 28  октомври Петър Панайотов, Людмил Янакиев и Огнян Стойков осъществиха първото българско изкачване на този емблематичен връх. За съжаление обаче, на слизане Огнян Стойков и Милен Метков загиват при неизяснени обстоятелства. Нещастието с двамата ни алпинисти става причина експедицията да бъде прекратена и следващите три групи не предприемат плануваните опити. Тогава Господин бе в четвъртата група, заедно с Емануил Деянов /ръководител/, Тодор Тодоров и Радослав Славов.

Мингма Шерпа и Господин Динев
Мингма Шерпа и Господин Динев / снимка: личен архив

Въпреки че по тракера, отбелязано в синьо, следим хода на експедицията, все още по неясни за нас причини нямаме никакви обяснения от Динко. Разбираме, обаче че той е в постоянно движение около лагера. Навярно има някакви проблеми с техниката, което се надяваме да бъде за кратко.

Господин Динев
Господин Динев в базов лагер в подножието на Анапурна (снимка: личен архив)

3 април 2023 г.

Днес, в последната ни информация разбрахме, че Динко е направил две излизания по маршрута до втори лагер и отново се е завърнал в базата. По план той ще бъде в лагера до 4 април. Новото, което разбрахме, е че по сведение на синоптиците, от 7 до 9 април се очаква прозорец от подходящо време за атака на върха, от което някои, между които и той, ще се възползват.

Връх Анапурна
Връх Анапурна (снимка: доц. Сандю Бешев)

По сведение от Министерството на туризма на Непал, които с помощта на Владислав Чанков получихме, става ясно, че за този период вр. Анапурна се оказва най-желан. За него са издадени разрешения на 5 експедиции – 38 мъже и 16 жени, или общо 54 души. На второ място е вр. Еверест, също с 5 експедиции, но 40 алпинисти – 29 мъже и 11 жени. На трето място се нарежда вр. Манаслу с 4 експедиции с 15 души – 12 мъже и 3 жени. На 15 души – 11 мъже и 4 жени в една експедиция е разрешено изкачването и на вр. Дхаулагири. Само 5 алпинисти от една експедиция са получили разрешение за вр. Лхотце.

И още една справка получихме от Министерството на туризма, от която става ясно, че алпинистите, които тази пролет ще се борят за успех, са представители на 32 държави. С най-много алпинисти са домакините от Непал с 31 мъже и 1 жена. Следват алпинистите на САЩ с 8 мъже и 5 жени, Китай – 7 мъже и 1 жена, Япония – 6 мъже и 1 жена. Полша и Норвегия имат по 4 алпинисти, 6 държави имат по трима алпинисти и 13 по 1 представител, между които е и България.

5 април 2023 г.

От два дни с Господин Динев има жива връзка. Ето и самият разговор, който проведохме с него от курортното селище ТОТОПАНЯ, където той се намира в момента.

Синоптиците с малко не са познали в предишните си прогнози, тъй като в предишното съобщение се очакваха три дни 7, 8 и 9 април удобни за атака, не сега има промяна. От няколко дни в лагера и нагоре вали обилен сняг. Паднали са няколко лавини, които са затрупали по около 300 метра вляво и дясно от маршрута по Холандското ребро, по който групата на Динко ще атакува върха. Тези участъци по думите на Динко са непревземаеми.

Базовият лагер под Анапурна
Базовият лагер под Анапурна (снимка: Господин Динев)

Случилото се е дало възможност на 7 души от групата, в която е Господин, да слязат за малка почивка до селището ТАТАПАНЯ. Утре седемте алпинисти се завръщат в базата, за да изчакат новия прозорец за атака, който се отлага с 3 дни или фактически към 10 април. В момента по маршрута на Холандското ребро, където са паднали лавините, шерпите усилено работят за разчистването, което да позволи на 10 април, всичко да е наред.

На всички приятели, а и не само на тях, но и на тези, които следят пътя му в Хималаите, Динко изпраща много поздрави.

Господин Динев в подножието на Анапурна
Господин Динев в подножието на Анапурна (снимка: Господин Динев)

Освен това той се обръща към колегите си, с които през 1989 г. бяха в Третата ни национална хималайска експедиция, да му припомнят мястото, където е паметната плоча на загиналите им приятели Милен Метков и Огнян Стойков. В настоящия момент базовият лагер е почти неузнаваем – много променен и той от няколко дни търси самата плоча, но не я открива. Молбата му е, ако някои от нашите алпинисти или трекери, които скоро са били на лагера и знаят нещо – за евентуално преместване или други проблеми, свързани с плочата, да ни сигнализират. Самият Динко е участник в експедицията от 1989 г. и въпреки това трудно се ориентира, защото там сега има много палатки. Както в предишния материал съобщихме, в този период най-предпочитаният осемхилядник е именно Анапурна.

11 април 2023 г.

След обилните снеговалежи, падналите лавини, разрушените парапети по пътя и кратката почивка в селището Татапаня, времето се смили и вчера /10 април/ атаката на върха започна. Според това, което научихме от Господин тази вечер, той ще нощува на лагер 2 /5900 м/. От нашия алпинист научихме, че времето се задържа спокойно. На път към върха е цялата група, в която е и Господин.

Господин Динев
Господин Динев ще нощува в Лагер 2 под Анапурна (снимка: Господин Динев)

От предишните разговори, които имахме с него, разбрахме, че той се чувства много добре. Новата екипировка, с която се снабди преди отпътуването си, му върши много добра работа. По време на няколкото почивни дни в Татапаня, Динко се е сприятелил със Санджид – синът на загиналия преди две години пакистански алпинист Али Сапдара. Дори по времето на почивката двамата са били в една стая. Към двамата от няколко дни се е прикрепил още един млад и добре подготвен алпинист, за когото не получихме достатъчно информация.

Както още от България знаехме, Динко искаше да атакува върха без кислород и шерп. На място той твърдо отстояваше своята позиция, обаче във връзка с решението на непалските власти за задължително ползване на шерп, на Динко на два пъти са му предлагали такъв и той и двата пъти е отказвал. При тръгването към върха, обаче му е назначен служебен шерп. От момчето той не се оплаква и смята, че ще се разбират добре. То ще му помага що се отнася до общите задачи, които трябва да се изпълняват. Иначе то самото ще се учи от Господин.

Утре рано сутринта (12 април) цялата група ще поеме към лагер 3 и, ако времето позволи, бихме могли да очакваме и самата атака в четвъртък или петък. Настроението е бодро и това ни успокоява.

13 април 2023

Господин Динев е в лагер 3 под Анапурна
Господин Динев е в лагер 3 под Анапурна

На 12 април групата на Господин Динев вече е достигнала лагер 3 /6400 м/. Динко е в първата част на тази група, която в движение поправя скъсаните от лавини парапети. От съобщенията на нашия алпинист разбираме, че се радват на хубаво време и добро настроение. Не се очаква атака към върха в днешния ден.

Местоположението на Господин Динев спрямо Анапурна
12 април 2023 г., Местоположението на Господин Динев спрямо Анапурна

18 април 2023

При атака към върха, на 17 април, в границите на около 6400 метра назначеният на Господин Динев шерп изпуска раницата му, в която е всичко, не само за върха. Търсенето ѝ не само забавя хода нагоре, но налага неговото връщане до базоавия лагер. За щастие раницата, в която има и жизненоважни неща, е намерената в границите на 5500 м н.в.

Опит за изкачване на Анапурна
Опит за изкачване на Анапурна

Междувременно на 16 април на върха се изкачват петима алпинисти и трима шерпи. На слизане от върха паднала лавина блокира пътя им за слизане и се налага да бъдат свалени с хеликоптер. Преди това обаче се случва инцидент с индийския алпинист Анураг Малу (по предварителни данни се къса въже), в резултат на което той пада и още не е открит.

Господин Динев е в базовия лагер и се чувства добре. Той се надява да се сформира нова, последна група за върха. Решението трябваше да се вземе днес, но поради наличието на лавината, то може да се забави или въобще да се прекратят нови опити.

Вижте: С Господин Динев за Анапурна, комерсиалните експедиции и още нещо

Доц. Сандю Бешев

Местоположението на Господин Динев може да бъде следено на този линк, чрез проследяващото устройство, подарено му от фондация „Стария бряст“ от родния му град Сливен.

Вижте: Първото изкачване на Дхаулагири и Първото изкачване на Макалу

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.