Бенджамин Калмел: Bansko Freeride World Tour Qualifier има потенциала на събитие от по-висок ранг

Разговаряме с директора Спортно развитие на FWT, делегат на събитието и с организаторите Анди Балевски и Иво Цветков

0
 

Сподели

Shares
Бенджамин Камел
Бенджамин Калмел по време на FWTQ Bansko 2023; снимка: Виктор Троянов
Второто издание на най-голямото Freeride събитие в България – Bansko Freeride World Tour Qualifier powered by Audi се проведе от 17 до 19 март 2023 г. в подножието на връх Тодорка. 78 състезатели от 20 страни, между които САЩ, Нова Зеландия, Канада и Австралия, взеха участие в надпреварата. 

Наш екип се срещна и разговаря с Бенджамин Калмел, директор Спортно развитие на FWT и делегат на събитието. Ето какво сподели той пред нас:

Г-н Калмел, каква оценка бихте дали на събитието?

Организацията на състезанието е на много високо ниво и там не бих казал, че има какво да се подобри – на ниво е комуникацията с райдърите, спонсорите, стартовата и фен зоната са много добре организирани – нещо, което не е лесно да се постигне.

Много ми харесва, че до старта се стига с ходене, това автоматично отказва 50% от райдърите да дойдат. Намирам, че достигането на старта пеша, а не с лифт, е по-добрият вариант. Това означава, че тук ще дойдат хора, които са с добра лавинна екипировка и които са по-опитни.

Bansko Freeride World Tour Qualifier; Снимка: Виктор Троянов

Като голям пропуск мога да посоча липсата на хеликоптер, защото това е спорт, който крие опасности. Така че рискът трябва да се минимизира. Това не е задължително условие, но би било пречка за вдигане нивото на състезанието. Въпреки че склонът е контролиран, трябва да сме подготвени за най-лошото.

Какви съвети бихте дали, за да стане събитието по-добро?

Миналата година дадохме насоки за видео стена на състезанието, както и за видео заснемане, което да се предостави на телевизиите. Тези неща бяха реализирани тази година. Следващата стъпка за преминаване в по-висока категория („4 звезди“ или „Challenger“) е да се направи лайв стрийм, отразяване в реално време на съдийството и резултатите на уебсайта и така ще се привлече по-голяма аудитория.

Смятам, че ако няма лайв стрийм, се губи цялата емоция. Хората искат да видят как се представя приятелят им, как се представят райдърите в квалификациите. Да видиш кадри в социалните медии е добре, но не е толкова добро, колкото предаването на живо.

Вижте: 42 231 вертикални метра в планината за един ден със ски и сноуборд!

Bansko Freeride World Tour Qualifier powered by Audi
Bansko Freeride World Tour Qualifier powered by Audi; Снимка: Виктор Троянов

Каква е ролята на Junior camp, провеждани в рамките на събитието?

Това са събития за деца и младежи до 18-годишна възраст, насочени към безопасността. Във фрирайда не е важно те само да се състезават, тъй като това е цялостен процес и обезопасяването е много важен момент. Безопасността поставяме на първо място. Важно е децата да научат най-важните неща, още когато са на 11 години. Първо трябва да научат техника на каране и след това лавинна безопасност. Освен това те ще разпространят знанията сред приятелите си.

Изглежда, че в световен мащаб общността на фрирайдърите нараства с неимоверни темпове. Това ли е най-добре развитият зимен спорт?

Да, наблюдава се такъв процес. Вече имаме над 7000 лицензирани райдъри. Предполагам, че много скоро те ще станат толкова, колкото са в алпийските ски, където засега са най-много. Хубаво е, че ако си добър в алпийските ски и във фристайл, можеш да бъдеш и добър фрирайдър.

Бенджамин Камел
Бенджамин Калмел по време на FWTQ Bansko 2023; снимка: Виктор Троянов

Били сте сноубордист, кога започнахте с фрирайда?

Живеех в планината и започнах с фрирайда около 17-ата си година. Тогава нямаше състезания. С приятели карахме в гората, но трябва да призная, че започнах да се уча с водач.

Започнах да се състезавам през 2005 г. Не бих казал, че съм състезателен тип, и до днес се стресирам много от състезания. Предпочитам да го правя за удоволствие.
И сега карам, но не колкото преди. Имам три контузии и две операции, така че, ако времето е хубаво, мога да правя добро каране, но при лошо време е доста болезнено. За съжаление почти винаги времето не е подходящо.

Вижте: Първият български фрирайд отбор

Bansko Freeride World Tour Qualifier powered by Audi
Bansko Freeride World Tour Qualifier powered by Audi; Снимка: Виктор Троянов

Какво е личното Ви виждане за спорта, за рисковете от него?

Фрирайдът е спорт, който се развива, ние работим по това. Важно е да мислим как да го направим по-безопасен. Карането на място като това е по-безопасно, отколкото ако излезеш да караш с приятели. Тук теренът е подготвен и подсигурен, има екип по лавинна безопасност, които извършват предварителни проверки. Важно е да има платформа за комуникация, от която да се научават условията, не просто да пращаме хората в планината.

Опасно е, защото теренът в този спорт е опасен, но ако погледнем статистиката ни за последните 6 години – да, има леки травми – коляно, глезен, лакът, но тежките травми са едва две или три, което е съпоставимо с контузиите в обикновен ски курорт.

Bansko Freeride World Tour Qualifier powered by Audi
Bansko Freeride World Tour Qualifier powered by Audi; Снимка: Виктор Троянов

Когато хората се състезават, те стават по-осъзнати за опасностите. Състезателите много повече наблюдават терена и го преценяват, концентрират се върху избора на линия. Подхождат сериозно към това, което правят.

Кои са важните неща за доброто класиране на състезателите в едно състезание?

Най-важното е изборът на добра линия. Триковете са важни, обаче, ако правиш хубави трикове, но си бавен между тях и избираш лоша линия, това не е достатъчно.

Направиха ли Ви впечатление някои български райдъри?

Да, Симеон Павлов, когото съм забелязал отдавна, знам как кара. Също Боряна Ангелова, тя напредва много бързо. (б.р. интервюто е взето преди състезанието)

Вижте: Българският фрийрайд отбор: “ Планината е една дива среда, в която зависиш само от твоите решения“

Готови ли са нашите състезатели за „4 звезди“?

Да, но трябва да го докажат. Постоянството е ключът. Те имат добра лятна подготовка, добри участия в състезания, участия в дисциплината Ски, особено мъжките ски, най-тежката категория – те експлодират всяка година, прогресът е много бърз. Трябва обаче да покажат постоянството.

Bansko Freeride World Tour Qualifier
Bansko Freeride World Tour Qualifier; Снимка: Виктор Троянов

Зад българския фрирайд отбор не стои асоциация, нито федерация и това е очевиден проблем, защото те не намират подкрепа? Как може да се разреши този казус?

Във Франция положението е същото. Навсякъде е така, ако нямаш местна федерация, нямаш средства за подготовка, за лагери, за възстановяване. Това е главната причина, поради която FIA стана част от FIS. Това обединение стана преди три месеца. Трябва да видим как всяка национална федерация работи и да инкорпорираме фрирайдърите към фактическите системи, по които федерациите работят, за да могат състезателите да получат подкрепа.

Bansko Freeride World Tour Qualifier
Bansko Freeride World Tour Qualifier; Снимка: Виктор Троянов

Питаме и главните организатори на събитието Анди Балевски и Иво Цветков как виждат бъдещето на Bansko Freeride World Tour Qualifier?

За нас като организатори бе много полезно и един вид признание, че човек на толкова важна позиция в мениджмънта на FWT дойде в България. Сигурни сме, че това се дължи на добрите отзиви от миналата година и потенциала, който Банско демонстрира за организиране на фрирайд състезания от висок ранг. Всичко това мотивира и нас, и целия екип да се развиваме, да търсим подобрения във всяко едно отношение и … да мечтаем!

В края на сезона ще се съберем и ще обсъдим всички детайли по организацията на тазгодишното събитие. Вече спокойно можем да кажем, че то е много успешно, но това съвсем не значи, че не можем да подобряваме и да надграждаме. Напротив, както апетитът идва с яденето, този успех само ни мотивира още повече.

Вижте: Отвъд границите с Ейдриън Хейс

Анди Балевски, Бенджамин Камел, Иво Цветков и Симона Камберова по време на FWTQ Bansko 2023;
Анди Балевски, Бенджамин Калмел, Иво Цветков и Симона Камберова по време на FWTQ Bansko 2023 /снимка: Виктор Троянов

Получихме някои много ценни съвети от Бенджамин. Вече сме сигурни, че се насочваме към Bansko Freeride 2024, като два месеца преди зимата ще имаме финално потвърждение дали събитието ще бъде „3 звезди“, „4 звезди“ или „Challenger“. Ще оценим позитивите на това да бъде с по-висок статут, ще го обсъдим с партньорите, с курорта и спонсорите, защото цялостните разходи, включително осигуряването на лайв стрийм и хеликоптер са много сериозна стъпка.

Боряна Ангелова, Тина Близнакова
Боряна Ангелова (първа), Тина Близнакова (трета), Freeride Ski – Bansko Freeride World Tour Qualifier (2023) / Снимка: Виктор Троянов

Много важен елемент са също и българските атлети. Нашето впечатление е, че те се развиват и именно това е една от целите на Bansko Freeride – да предостави възможност на нашите райдъри да карат, както се казва на жаргон – в „задния си двор“ и на склон, който познават много добре и това да им даде домакинско предимство.

Вижте: Трябва да прочетеш това, ако си решил да караш сноукайт

Едва ли можеше да се случи нещо по-добро от двете победи, които Боряна Ангелова и Симеон Павлов постигнаха в техните категории. Това носи едно огромно допълнително удовлетворение, че една от мисиите на това събитие е постигната! И сега, когато говорим с вас, настръхваме от спомена за атмосферата, която се създаде по време на награждаването във Фен Зоната, докато на стълбичката на победителите се качваха български атлети.

Надяваме се това да ги мотивира за още по-усилена работа и стремеж за развитие. Надяваме се да запали и много деца и младежи да започнат да се занимават сериозно с този спорт. Нас, екипът на Bansko Freeride World Tour Qualifier 2023 powered by Audi, със сигурност ни мотивира и за това казваме: „Чакайте новини от нас за 2024 г.!“

Симеон Павлов
Симеон Павлов с победа във Freeride Ski – Bansko Freeride World Tour Qualifier (2023); Снимка: Виктор Троянов

В продължение на тези думи можем да кажем, че нашите състезатели се представиха отлично на Bansko Freeride World Tour Qualifie и това повдигна емоцията и настроението във фен зоната до върхови предели. 

В дисциплината Freeride Ski при жените първото място спечели Боряна Ангелова, а Тина Близнакова се класира трета. При мъжете в същата дисциплина първо място зае Симеон Павлов, а четвърти се нареди Тони Черешаров.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.