Българският кайтсърф със световен успех – Кристиан Манев втори на Пан-американския шампионат

Успехът дойде в изключителна конкуренция между повече от 30 състезатели от 13 държави

0
 

Сподели

Shares
Кристиан Манев
Кристиан Манев / снимка: БФВ

Кристиян Манев отбеляза исторически успех за родния кайтсърф, класирайки се втори в Пан-американския шампионат Formula Kite PanAmericans. Състезателят на Яхтклуб „Черноморец Бургас“ се състезава в олимпийския клас Кайт Фойл и взе среброто в Кабарете, Доминиканска република.

Успехът дойде в изключителна конкуренция между повече от 30 състезатели от 13 държави, в едно от най-силните състезания на американския континент. При много трудни условия и бързо променяща сила на вятъра, опитният Кристиян Манев се пребори с предизвикателствата и отново постави България на картата, след сравнително скорошните успехи на Александър Бачев.

Кристиан Манев
Кристиан Манев / снимка: БФВ

В първия състезателен ден Кристиян се състезава на слаб вятър, който традиционно не е „неговия“, но все пак успя да спечели първата гонка за деня, тъй като основният му конкурент (Михаил Новиков е един от най добрите състезатели в света в тази дисциплина ) падна на една от маневрите по време на дистанцията. Въпреки че скоростта му в тези условия е по-ниска от тази на Новиков, Манев успя да компенсира тази липса с остри ъгли на качване срещу вятъра и пълни ъгли на пускане по вятъра.

Втората и третата гонка завърши на второ място, плътно зад състезаващия се под флага на Вануату руски състезател Михаил Новиков. На четвъртата гонка родният състезател направи перфектния старт и поведе флотилията, удържайки челното място до края при значително по-силен вятър

Кристиан Манев
Кристиан Манев / снимка: БФВ

Малшанс бележи следващите стартове, тъй като Кристиян е оплетен от друг състезател, но все пак успява да задържи второто си място във временното класиране. В първата гонка на последващия ден финишира трети (най-лошият му резултат на завършена гонка по време на цялото състезание), пропуска следващата поради проблеми с кайта, за да поведе отново флота в последната гонка на състезанието, поради вятър падащ под 6 възела.

Годината на квалификациите за Олимпиадата в Париж 2024 г. е изключително важна за даровития български национал. Подготовката му, координирана по план от ММС и БФВ, продължава с участието на Европейското първенство за младежи до 21 години в Торегранде Италия.

Кристиан Манев / снимка: БФВ

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.