Топлес плувкини – в Берлин вече е позволено

Този ход на берлинските власти е в унисон с традицията за нудизма в Германия

0
 

Сподели

Shares
Жени без горнища - вече е разрешено за басейните в Берлин
Жени без горнища – вече е разрешено за басейните в Берлин / снимка: Yoann Boyer, Unsplash

Как ли е стоял въпросът с къпането в реки, езера и всякакъв вид водоеми преди хилядолетия и векове – облечени ли са били древните им ползватели или както природата ги е създала? Въпросът може да е спорен, но има редица доказателства за съществуването и трансформациите на банските костюми през годините. Не може да се отрече, че през 20-и век еволюцията им е била бурна.

И докато мнозинството спазва „благоприличие“, излагайки тялото си на слънце, като покрива „голотиите“ си с парче плат, то има едни хора, които предпочитат да не бъдат ограничавани. Най-откровените от тях са нудистите, за които обичайно са определени места за ползване.

Бриджит Бардо по бански, 1953 г.
Бриджит Бардо по бански, 1953 г. / снимка: Retrogasmр Wikipedia

Има обаче дами, които не желаят да покриват гърдите си на обществени плажове и басейни и са готови да се борят за правата си за равнопоставеност. Прилично или не – въпрос на вкус, но в басейните в Берлин представителките на нежния пол вече могат да плуват топлес.

Решението беше взето от градската управа, след като жена е подала жалба до омбудсмана на града за това, че неправомерно е била „възпрепятствана“ да ползва басейн в края на 2022 година, заради отказа ѝ да покрие гърдите си.

Властите в Берлин излязоха със становище, че жената е била жертва на дискриминация и тази седмица заявиха, че на всички посетители на басейните в Берлин, е разрешено да бъдат топлес.

Вижте: 5 spa & wellness причини да започнете рафтинг процедури

Жените вече могат да плуват топлес в басейните в Берлин
Жените вече могат да плуват топлес в басейните в Берлин / снимка: townandcountryma.com

Освен че беше приветствана като стъпка напред към равенството между половете в германската столица, въведената тази седмица мярка е показателна за любовта на германците към Freikoerperkultur или „култура на свободното тяло“, която води своето начало от края на 19 век.

Този ход на управата в Берлин не е безпрецедентен за Германия. Гьотинген и Зиген още миналото лято позволиха на жените да плуват топлес в обществени басейни. Същото обаче е позволено и в Барселона.

Вижте: Поканени сте на сауна във Финландия. Ами сега?!

Натуризмът, или Културата на свободното тяло, възниква в края на 19-и век в Германия, въз основа на идеите за живот в хармония с природата и движение на чист въздух. По това време са изградени и санаториуми, в които се прилагат досега със слънчевата светлина и чистия въздух, като основно средство за лечение. През 50-те години на 20-и век в Германия е създадена и Международната федерация на натуристите. Германците всъщност извършват множество дейности без дрехи: пикник, туризъм, различни спортове, сред които тенис и бягане.

Германците извършват множество дейности без дрехи
Германците всъщност извършват множество дейности без дрехи (снимка: @nudehiker)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.