Snowboarding GIRLS Bansko: Тихомира Николова

Тя е завършила Фармация, обича сноуборда, кайт сърфа, планинското колоездене, но не само

0
 

Сподели

Shares
Тихомира Николова от Snowboarding GIRLS Bansko
Тихомира Николова от Snowboarding GIRLS Bansko (снимка: Личен архив)
Скоро след като ви разказахме за групата Snowboarding GIRLS Bansko – една щура дамска общност от любителки на сноуборда и екстремните спортове, с вълнение се заемаме да ви представим част от момичетата в нея. Днес ви срещаме с Тихомира Николова.

Би ли се представила?

Здравейте! Аз съм Тихомира и съм безкрайно развълнувана да ви споделя малко за себе си. Обожавам приключенията, да откривам света и да прекарвам времето си навън, сред планини, гори и морета. Имам неизчерпаема енергия, комбинирана с несломим дух на откривател.

От малка се увличах по всякакви спортове, основно екстремни, винаги играех с момчетата, защото момичетата все се пазеха да не се ударят. Тази страст само се засилваше с годините. Обичам да обикалям света, да пътувам на места, където мога да практикувам любимите ми спортове и изпитвам непреодолим глад за приключения. Дали ще карам сноуборд/колело в планината, или ще покорявам океана, за мен е без значение, стига да мога да правя това, което обичам и да съм сред природата. Разбира се, това не е всичко, което правя – все пак трябва да мога да си позволя всичките ми хобита, защото не са евтини.

Тихомира Николова от Snowboarding GIRLS Bansko
Тихомира Николова от Snowboarding GIRLS Bansko (снимка: Личен архив)

Завърших Фармация в Медицинския в София и, още докато бях в университета, започнах да работя във Фармацевтичната индустрията. За мен бъдещето е в иновациите в медицината и клиничните проучвания, това е другата ми голяма страст, след екстремните спортове. В момента работя „мечтаната ми работа“, като монитор по клинични изпитвания – можете да мислите за мен като за pre-FDA. Работата ми се състои в това да следя всички регулации да са спазени и най-вече да осигуря безопасността на пациентите в съответните проучвания. Доста е динамично, пътувам из всички краища на България, посещавам много болници и работя с много лекари (това се оказва полезно, при множество спортни травми).

Тихомира Николова от Snowboarding GIRLS Bansko
Тихомира Николова от Snowboarding GIRLS Bansko (снимка: Личен архив)

За мое голямо щастие, работата ми ми дава възможност да работя „remote“, да се срещам с много номади с подобен начин на живот, мога да работя отвсякъде, докато кръстосвам океани и покорявам планини. Моят шестгодишен немски пойнтер (Ари) е доста доволен от този факт. Често му се случва да е въвлечен във всичките ми хобита.

Вижте: Ултрабегачката Кандис Бърт

Какви спортове практикуваш?

Основно – според сезона,  макар че напоследък спортовете станаха прекалено много, а месеците в годината прекалено малко. Като цяло – прекарвам по месец-два на различни места (Турция, Доминиканска Република, Алпите, Банско и т.н.), като активно се занимавам със сноуборд, кайт сърф, планинско колоездене (downhill), както и с не толкова екстремни спортове като pole dance, кросфит, латино танци и йога. Също така обичам да се гмуркам, както с акваланг, така и фрийдайв – на един дъх.

Тихомира Николова от Snowboarding GIRLS Bansko
Тихомира Николова от Snowboarding GIRLS Bansko (снимка: Личен архив)

Обичам да правя по малко от всичко, за мен движението е много важна част от живота ми, смятам че човек трябва да има добре развита двигателна култура, да е здрав, за да може по-дълго да прави нещата, които обича. За мен спортовете (особено екстремните) носят невероятно усещане за свобода и адреналин,  зареждат душата ми с енергия, както нищо друго. Всички тези спортове наистина ме предизвикват, карат ме да достигам предела на възможностите ми, както и да не се предавам, колкото и трудно да изглежда нещо отначало.

Откога си в Snowboarding GIRLS Bansko – как разбра за общността, какво ти дава общуването с момичетата? 

От самото начало. Истината е, че активно търсех такава общност на жени, които карат сноуборд и се занимават с екстремни спортове, но дълго време не можех да открия нищо подобно. Преди година Мария основа групата на Snowboarding GIRLS Bansko и така се запознахме. Това постави началото на едно страхотно приятелство и на едно малко по-нестандартно женско общество, където енергията е съвсем различна.

Вижте: Момичетата на Burton

Запознах се с момичета от цял свят – всяка със своята откачена история. За пръв път почувствах, че наистина принадлежа някъде и че има жени с моите интереси, които ме разбират прекрасно. Винаги е страхотно, когато сме заедно, без значение какво се случва в животите ни – нашата малка групичка винаги ме зарежда с много позитивни емоции. Лятото организираме и Downhill GIRLS Bansko, а съвсем скоро, на 16 март 2023, е и нашата първа годишнина.

Тихомира Николова с момичета от Snowboarding GIRLS Bansko
Тихомира Николова с момичета от Snowboarding GIRLS Bansko (снимка: Личен архив)

Разкажи ни интересна/щура случка, свързана със спортните ти занимания? 

Тъй като аз съм самоука сноубордистка, никога не съм се занимавала с учител, често помагам със „съвети“ и „техники“ на по-начинаещите момичета в групата, за техен голям късмет или нещастие. Имам любима техника, в случаи, когато загубиш баланс и усетиш, че падаш. Наричам я „хвани се за задния джоб“. Става дума, като усетиш, е губиш баланс, рязко се хващаш за задния джоб на грейката и това помага да останеш върху дъската си.

Наскоро карахме с едно по-начинаещо момиче от групата и неусетно се озовах на пистата след нея. Тя загуби баланс и рязко се насочи към спрели, нищо неподозиращи хора на пистата, а аз след нея крещях с цяло гърло: „ХВАНИ СЕ ЗА ДЖОБА!“. Бяхме страхотна гледка за чужденците!

Тихомира Николова от Snowboarding GIRLS Bansko
Тихомира Николова от Snowboarding GIRLS Bansko (снимка: Личен архив)

Каква е мечтата ти, свързана с екстремните спортове?

Най-откровено, мечтите ми са скромни – да не попадна в лавина или да не ме изяде акула. Не гоня спортни постижения, истината е че просто тези хобита ми носят безкрайно щастие. Мечтая да мога да правя това, което обичам, докато мога, разбира се в страхотна компания и да се забавляваме заедно.

Вижте: Първата жена, която обикаля света с колело

Какво трябва да знае всяко момиче, което сега започва да практикува екстремен спорт?

Това е любимият ми въпрос. Мисля, че всяко едно момиче трябва да бъде окуражавано да се захваща с екстремни спортове – изисква много смелост и дисциплина. Момичетата сме силни, способни и прекрасни, смятам, че трябва по-често да си го припомняме. Можем да постигнем всичко, което поискаме, стига да положим малко усилия.

Все пак, хората винаги сме добри в нещата, които обичаме да правим, както и обичаме да правим нещата, в които се чувстваме уверени. Затова просто ставай, изтупай снега от дупето и продължавай напред.

С постоянство резултатите няма да закъснеят. В крайна сметка е важен процесът, затова трябва да му се наслаждаваш.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.