Връщат балканската пъстърва в “Рилски манастир”

0
 

Сподели

Shares

Експертите от Природен парк “Рилски манастир” са разработили нов проект, насочен към дългосрочното запазване на балканската пъстърва в рамките на защитената местност. Експертът Райна Пашова посочи, че новият проект се явява като продължение на вече реализирания по-рано през годината – Екопътека „По следите на рилския ревен и рилската иглика”.

Новият проект носи името „Възстановяване на запасите от балканска пъстърва във високопланинските Рибни езера и Смрадливото езеро на територията на природен парк „Рилски манастир” и ще бъде представен за финансиране в третата поредна кампания „Избери, за да помогнеш”.

Неговата стойност ще бъде 10 000 лева. Основната цел на проекта е възстановяването на запасите от балканска пъстърва във високопланинските езера, възраждането на местните традиции и създаването на условия за развитие на туризма във високите части на планината и задържането им по-продължително време на територията на природния парк.

Балканската пъстърва обитава горните течения на реките, а също и някои високопланински язовири, среща се в много от естествените езера на Рила, Пирин и Родопи.

По проекта се предвижда закупуването на малки рибки, които да се пуснат във водоемите. Освен това предвиждаме и забрана на риболова в тези райони”, каза Пашова.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.