Калина на 19 г., която подобри 40 национални рекорда в плуването

Мечтата на Калина е да подобри националния рекорд за жени на 400 м съчетано плуване на Соня Дангалакова от 1980 г.

0
 

Сподели

Shares
Калина Николаева
Калина Николаева (снимка: parallel43.com)

Калина Николаева е на 19-години и вече е подобрила над 40 национални рекорда в плуването, в актива си има и повече от 300 медала. Тя е от Варна, но от 10 клас е ученичка в Спортното училище „Васил Левски“ в Пловдив.

На 6 години започва да тренира при първата си треньорка Ваня Кръчмарова и на 9 години участва в първото си състезание. „Плувах само на 200 м свободен стил с 1 година по-големи от мен. Станах 4-та, но самата тръпка от състезанието ми хареса, затова реших да продължа професионално с този спорт“, казва Калина за БНТ.

Вижте: Петър Стойчев е победител на първото състезание по плуване на Антарктида

Дисциплините, в които се състезава, са може би най-тежките в плуването: дългият кроул 400 и 800 м и 200 и 400 м съчетано плуване. Най-големият ѝ успех е 6 място и финал на 400 м съчетано плуване на Европейския младежки олимпийски фестивал в Баку.

Калина Николаева
Калина Николаева Калина Николаева (стоп кадър: БНТ)

Преди всеки старт младата шампионка опитва да не мисли за разсейващи неща, а да се концентрира върху своето плуване. В свободното си време пък гледа филми и се разсейва с приятели. Има любим плувец и това е Катинка Хошу, олимпийска и световна шампионка, световна рекордьорка, която плува същите дисциплини като нея.

Калина е устремена напред и мечтае да участва в олимпийски игри. Тя се цели и да подобри националния рекорд за жени на 400 м съчетано плуване на Соня Дангалакова от 1980 г. „Никой не го е подобрил и се надявам аз да съм тази, която да го направи“, споделя тя и добавя: „Много се гордея, че съм българка и че представям България на световни първенства.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.