Никола Калистрин: българската надежда в ски алпинизма

На Световното първенство по ски алпинизъм в Испания той стана 36-и от 77 участвали мъже

0
 

Сподели

Shares
Никола Калистрин - ски алпинизъм
Никола Калистрин (снимка: личен архив)

На провелото се в началото на март 2023 г. Световно първенство по ски алпинизъм във Вал де Бои, Испания, единственият български представител Никола Калистрин успя да направи най-доброто си класиране досега в дисциплината «скоростно изкачване» и зае 36-о място при мъжете.

Тази година участие в първенството на планетата взеха рекорден брой участници във всички категории – над 300, представляващи 28 нации от целият свят. Това е ясен знак, че спортът става все по-популярен и заслужено ще бъде част от зимните олимпийски игри през 2026 г.

Вижте: Най-трудните спортове: Ски бягане

Първата среща със ски алпинизма

Никола Калистрин е на 26 години и е от Град Банско. Състезава се за спортен клуб АлПиринСки в родния си град. След първото си състезание по ски алпинизъм през 2015 година на Мальовица, решава, че ще се посвети на този спорт.

„Може да се каже, че не аз избрах ски алпинизма, а той избра мен – паснахме си веднага, още с първите изкачени метри с колани. Много ми харесва лекотата на придвижване в този спорт и възможността да практикуваш на почти всяко кътче от планината, стига да има сняг. Много е вълнуващо, защото в рамките на един ден можеш да обиколиш цяла една планина.“

Вижте: ЗИМНИ ГЕРОИ: Дойчин Боянов

Победите

Той тренира с отдаденост и резултатите не закъсняват – от 2018 година насам Никола е абсолютен шампион на България във всички дисциплини на ски-алпинизма: Индивидуално състезание, Отборно състезание, Скоростно изкачване и Спринт. От сезон 2018-2019 г. взема участие в Световни и Европейски първенства, кръгове от Световната купа по ски-алпинизъм, организирани от ISMF ( Международна Федерация по Ски-Алпинизъм), на която БФКА е член.

Никола Калистрин - ски алпинизъм
Никола Калистрин (снимка: личен архив)

Пътят към успеха

Качва се на ски още 3-годишен. В спортния си актив има 8 години алпийски ски, а също плуване и катерене. Към момента, освен зимните спортове, за лятната си подготовка залага на планинско и шосейно колоездене, планинско бягане и плуване. Възпитаник е на Национална спортна академия със специалност Треньор по туризъм и алпинизъм, където негов курсов ръководител е гл. ас. Дойчин Боянов.

Никола ни обяснява кои са важните неща за един състезател по ски алпинизъм: „Смятам, че в този спорт трябва да си добър в много неща – трябва задължително да умееш да караш ски на всякакви терени, но също така и да имаш „тренираността“ да изкачваш склоновете бързо и ефективно, без да губиш много енергия.“

За себе си той отчита, че е по-добър на изкачванията и там има предимство. Постоянно обаче избира и трудни терени, чрез които да усъвършенства техниката на спускане.

Олимпиадата

Питаме Ники за предстоящите предизвикателства: „Най-високата цел, която съм си поставил, е да представям България на Зимните олимпийски игри в Милано – Кортина, на които спортът ще дебютира за първи път на Олимпиада! Към тази цел обаче вървят много тренировки, които са целогодишни и целенасочени, и трупане на опит и участия на възможно повече състезания.“

Вижте: Петър Панков успя: на 77 години финишира 90-километрово състезание по ски бягане!

Никола Калистрин - ски алпинизъм
Никола Калистрин (снимка: личен архив)

Ски алпинизмът в България

Все повече стават хората, които искат да практикуват ски алпинизъм или ски туризъм, когато говорим за любителската му форма. Затова се интересуваме къде в страната има подходящи условия това да се случва.

„България е богата страна, с изобилие от планини, а спортът може да се практикува във всяка една от тях, при условие, че има сняг. Това му е и хубавото на този спорт, че не са ти необходими ски курорти и писти. Все пак в нашата страна имаме 8 различни планини с височина над 2000 метра, както и единствената столица, разположена толкова близо до планина, в която има прекрасни условия за този спорт, Витоша. В по-високите ни планини, с изразен алпийски характер, като Рила и Пирин, тренировки могат да се правят от средата на ноември до края на месец май. Затова може да се каже, че имаме прекрасни условия за практикуване на този спорт.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.