SMITH: очила и каски от друго измерение

Насочваме внимание към технологиите, които през годините са ги направили разпознаваеми в морето от марки за спортна екипировка

0
 

Сподели

Shares
Слънчеви очила от Smith Optics
Слънчеви очила от Smith Optics / снимка: smithoptics.com

Когато става дума за спортна екипировка, сред най-важните цели са: сигурност, устойчивост, комфорт. Ако продуктите на дадена марка осигуряват тези неща, потребителите ще са им благодарни и верни за дълги времена. А как да постигнат лоялност от своите клиенти, очевидно не е тайна за Smith Optics. 

Ще направим опит да разберем какво ги отличава от останалите и за тази цел насочваме внимание към технологиите, които през годините са ги направили разпознаваеми в морето от марки за спортна екипировка.

Слънчеви очила от Smith Optics
Слънчеви очила от Smith Optics / снимка: smithoptics.com

Слънчеви очила

ChromaPop™

Ретината на окото има проблеми с възприемането на разликата между синя и зелена, и червена и зелена светлина. За компенсация технологията ChromaPop™ филтрира тези специфични „недостатъци“, позволявайки по-добра яснота и естествен цвят. Очилата на Smith Optics за отделните видове активности се предлагат с различни лещи, които пропускат видимата светлина в определен диапазон: от 10 до 65%, като по този начин осигуряват идеална видимост в условия, вариращи от силно осветени до много сенчести и тъмни места.

Smith MAG™

Условията на околната среда може да се променят във всеки момент, така че възможността за оптимално представяне при всякакви условия би ви дала съществено предимство. Smith MAG™ прави точно това с опцията за бърза смяна на лещите.

Напасване

Базова крива

Базова крива в очила Smith
Базова крива в очила Smith / снимка: smithoptics.com

Базовата крива е радиусът на сферата, измерен от задната страна на лещите. Smith предлага стилове с 6, 8 и 9 базова кривина на лещата. Моделите с кривина 6 обикновено са по-плоски спрямо лицето, докато при 9 се постига максимално обгръщане.

Регулируеми подложки за нос

Smith Adjustable Nose Piece е стандарт за представяне за различни слънчеви очила. Тази част се регулира, за да пасне на носа ви и да държи рамката сигурно на лицето ви, като същевременно осигурява въздушен поток за видимост без мъгла.

Подложки за нос "Megol" 
Подложки за нос „Megol“ / снимка: smithoptics.com

Подложки за нос „Megol“ 

Закрепени на носа и на върховете на слепоочията, Megol нежно се захващат за кожата ви, за да осигурят стабилност на рамката. Силата на захващане се увеличава, когато са изложени на влага.

Рамки

Метални

Слънчеви очила от Smith Optics
Слънчеви очила с метални рамки от Smith Optics / снимка: smithoptics.com

Изключително леки и с безупречно прилягане. Имат класически силует, конструирани са с първокласна рамка от неръждаема стомана или метална сплав. Регулируеми силиконови или оптични подложки за нос осигуряват комфорт през целия ден.

Комбинирани

Слънчеви очила от Smith Optics
Слънчеви очила с комбинирани рамки от Smith Optics / снимка: smithoptics.com

Съчетавайки ацетатни или инжектирани с полимер материали, някои рамки в колекцията също включват леки дръжки от неръждаема стомана. Това дава модерен външен вид, като същевременно включва функции за подобряване на потребителското изживяване.

Ацетатни

Слънчеви очила с ацетатни рамки от Smith Optics
Слънчеви очила с ацетатни рамки от Smith Optics / снимка: smithoptics.com

Те са изградени в специален процес от 33-стъпки и с дръжки с метална сърцевина за персонализирано прилягане. Имат огромно разнообразие от цветови комбинации.

Performance

PERFORMANCE - Слънчеви очила от Smith Optics
PERFORMANCE – Слънчеви очила от Smith Optics / снимка: smithoptics.com

Еластични, здрави и гъвкави. Базирани са на Grilamid® TR 90 – изключително лека и издръжлива пластмаса, която запазва формата си при всякакви температурни условия.

Evolve

Evolve - Слънчеви очила от Smith Optics
Evolve – Слънчеви очила от Smith Optics

Патентованият материал Evolve™ включва 53% съставка на био основа в слънчевите очила с инжектиран полимер. Smith притежават най-голямата екологична колекция от слънчеви очила в света.

CORE

CORE - Слънчеви очила от Smith Optics
CORE – Слънчеви очила от Smith Optics / снимка: smithoptics.com

Материалът на рамката Smith CORE е направен изцяло от рециклирани бутилки за вода. За да сме точни, за една рамка отиват 5 бутилки.

Очила за зимни спортове

ChromaPop™

ChromaPop
ChromaPop / снимка: smithoptics.com

Тази технология се прилага и тук, както и при слънчевите очила. Но какво е ChromaPop? По всички показатели и изследвания ChromaPop осигурява в пъти по-добра видимост от плаките на останалите производители. Преди официално да бъде пусната на пазара, ChromaPop e в разработка в продължение на 3 години, в колаборация с военния отдел на SMITH. И ако всеки един производител предлага плаки за слънчево време, умерена облачност и мъгла, то различното при ChromaPop е, че спектърът на видимост е много по-висок. Тази технология филтрира специфични дължини на светлинните вълни, за да подсили детайлите и да ви даде по-голяма дефиниция, цвят и яснота, и за да прекарвате повече часове от деня в приключения сред природата.

Вижте: Smith Optics: от очила, сглобени със зъболекарски инструменти в кухнята, до лидерска позиция на пазара

MAG™ Technology

MAG™ Technology
MAG™ Technology / снимка: smithoptics.com

Технологията MAG™ ви позволява бързо да сменяте плаките, когато условията се променят. Базирана е на силни магнити, устойчиви на атмосферни влияния, които насочват плаката в сигурно закотвено положение. Всеки тип очила MAG™ на Smith има набор от допълнителни плаки и смяната им никога не е била толкова лесна. Ето че имате възможност да карате в различни условия и осветеност.

Видове плаки

Birdseye Vision™

Тази технология увеличава периметъра на зрителното поле със завидните 25% и наистина разширява кръгозора ви.

Birdseye Vision™
Birdseye Vision™ / снимка: smithoptics.com

Сферични плаки

Те се характеризират с дизайн за половин рамка, безпроблемно интегриран в традиционната маска с цяла рамка. Захванати с carbonic-x плака с кристално чиста TLT оптика, сферичните очила подобряват зрителното поле, интегрирането на каската и взаимозаменяемостта на лещите, в сравнение с традиционните очила с цяла рамка.

Сферични плаки
Очила със сферични плаки / снимка: smithoptics.com

Цилиндрични плаки

Цилиндричните плаки са изградени на базата на извивка около вертикалната ос. Първокласните материали и изчистените линии осигуряват уникален стил на цилиндричните очила на Smith. Изградени са на базата на цилиндрична carbonic-x плака с TLT оптика и максимална интеграция с каски за сняг Smith – за максимален комфорт, вентилация и ефективност, без замъгляване.

Цилиндрични очила за сняг
Цилиндрични очила за сняг / снимка: smithoptics.com

Напасване на рамката

Responsive Fit дизайнът позволява на рамката да се адаптира и следва контурите на лицето ви. Използвайки специфичен материал, с който се постига гъвкава архитектура, рамките за очила Smith прецизно се адаптират към уникалната форма на всяко лице, осигурявайки точно и удобно прилягане.

Responsive Fit на рамките на очилата Smith
Responsive Fit на рамките на очилата Smith / снимка: smithoptics.com

Интеграция

Smith успяват да постигнат перфектно напасване между маските и каските за зимни спортове. Каските се проектирани по такъв начин, че тяхната AirEvac система съвпада напълно с вентилационната система на маските и по този начин се елиминира изцяло т.нар. „gaper-gap“ – празнината, която обичайно се получава между ръбовете на маската и каската. Така вентилацията е безпроблемна и не се стига до запотяване.

Каска Smith Optics
Каска Smith – максимална интеграция с маската / снимка: smithoptics.com

OTG: Over the Glasses

Забравете за притесненията, ако в ежедневието носите очила и искате да покарате в планината. Серията OTG поддържа най-високите нива на интеграция, предлагани от Smith Optics. Вътрешният и страничният обем са достатъчни, така че може да бъдете напълно спокойни, когато използвате маската за ски, заедно с очилата, които трябва да носите.

Очила от серията Over the Glasses
Очила от серията Over the Glasses /снимка: smithoptics.com

Каски за зимни спортове

Каските за зимни спортове на Smith разполагат с уникална комбинация от водещите в индустрията технологии за защита Koroyd и Mips, които помагат за абсорбирането и отклоняването на енергията от удара, за да се защити мозъкът. Освен това те предлагат персонализиран комфорт, чрез първокласни системи за прилягане, различни степени на вентилация и най-до

брата интеграция с очила за сняг Smith, гарантираща каране без замъгляване.

Защита

In-Mold Shell (PC)

Тази конструкция обединява PC (поликарбонатна) обвивка с EPS покритие, за да минимизира теглото на каската и да увеличи максимално ефективността. Така ще сте защитени и в допълнение ще имате много лека и удобна каска.

Конструкция Bombshell (ABS)

Bombshell използва специалната ABS обвивка, за да предложи несравнима издръжливост и устойчивост на удари.

Hybrid Shell Construction
Hybrid Shell Construction / снимка: smithoptics.com

Hybrid Shell Construction

Чрез комбиниране на здравата Bombshell ABS конструкция с поликарбонатна технология за формоване, хибридната конструкция оптимизира ефекта от характеристиките на всеки материал в този революционен процес. Резултатът е модерен дизайн, който осигурява лека, нископрофилна, перфектно пасваща каска. Също така се създава чиста, гладка горна повърхност, което позволява на нископрофилния вентилационен регулатор да функционира при намалена маса и обем.

KOROYD

Защитна бариера за вашия мозък

Koroyd е материалът в каската, който осигурява вашата защита. Той абсорбира повече кинетична енергия и работи по-добре от традиционните материали, защото създава зони на намачкване, чрез използване на базова тръбна технология. Той превъзхожда другите материали на всеки етап от компресията и помага за намаляване на риска от нараняване.

Koroyd абсорбира повече енергия
Koroyd абсорбира повече енергия / снимка: smithoptics.com

Мрежата от тръбни клетки на Koroyd се смачква мигновено, абсорбирайки максимум енергия и минимизирайки ефекта от разрушителните сили, насочени към главата.

Koroyd
В каските Smith Koroyd се ползва за пълна или зонална защита / снимка: smithoptics.co

Дакота Koroyd ви защитава, вашата каска продължава да ви осигурява комфорт, а отворените тръбни клетки се грижат за перфектната вентилация. Тъй като материалът е практически 95% въздух, той е и ултралек, а това прави каската като цяло по-малка и доста по-лека, което неминуемо ще ви спести сили, които да вложите в приключения по трасето.

Mips

Системата за безопасност Mips® е проектирана да осигури допълнителна безопасност при много инциденти. За определени въздействия системата Mips може да намали вредните сили, които иначе биха могли да бъдат прехвърлени към главата на потребителя. Разликата е там, че традиционните каски защитават срещу прави удари, докато Mips обръща внимание на често срещаните удари под ъгъл.

Каска с Mips
Каска с Mips / снимка: smithoptics.com

Мозъкът обикновено е по-чувствителен към въртеливото движение, отколкото към линейното, тъй като има свойства на срез, подобни на вода или гел. Когато различни части на мозъка се движат една спрямо друга, поради въртеливо движение, тъканите могат да се разтегнат, което може да причини сътресения или други мозъчни наранявания.

Принцип на системата Mips
Принцип на системата Mips / снимка: smithoptics.com

Системата Mips съдържа слой с ниско триене, който е монтиран вътре в каската. При инцидент, този слой е проектиран да се движи плавно вътре в каската, за да помогне за пренасочване на силите далече от главата.

Системи за напасване

BOA® 360 Fit System

BOA® 360 Fit предлага отлично регулиране със завъртане на диска. Тя се адаптира към глава ви и позволява микрорегулиране в движение. Системата може да се движи нагоре-надолу в точката на закрепване, така че да стои на тила ви точно там, където искате, за максимален комфорт.

BOA®
BOA® / снимка: smithoptics.com

SMITH Flexible Fit System (FFS), включваща BOA®

Първоначално създадена за каската Smith Summit за беккънтри, очакващата патент SMITH Flexible Fit System (FFS) е проектирана да пасва сигурно на тила ви или върху всякакъв тип шапки, които може да искате да сложите. FFS също така е проектирана да се свива в каската, когато я напъхате в раницата, минимизирайки обема. Интегрираната система BOA® включва циферблат за микро-настройка в движение, ултраздрави връзки Spectra® и персонализирани водачи за връзки с ниско триене.

Flexible Fit System (FFS)
Flexible Fit System (FFS) / снимка: smithoptics.com

VaporFit™ Snow

Създаден с мисълта за лесна употреба и превъзходен комфорт, VaporFit™ Snow използва изпитана система с въртящ се фиксатор за цели 5 см регулируемост. Допълнителното настройване в точките за закрепване на системата му позволяват да обхване широк диапазон от размери на главата. Всички модели могат да се регулират нагоре и надолу, а някои модели могат и странично. Резултатът е повишен комфорт с персонализирано, сигурно прилягане.

VaporFit™ Snow
VaporFit™ Snow / снимка: smithoptics.com

Adjustable Dial Fit System (DFS2)

DFS2 е с регулируем циферблат за лесно настройване на размера в движение. Допълнителната възможност за корекции в точките за закрепване на системата за прилягане я правят подходяща за широк диапазон от размери на главата. Всички модели се регулират нагоре и надолу, а някои модели – и странично.

Adjustable Dial Fit System (DFS2)
Adjustable Dial Fit System (DFS2)

Self-Adjusting Lifestyle Fit System (LFS)

Изградена въз основа на динамичните свойства на ластика, самонастройващата се Lifestyle Fit System е проектирана да се огъва около главата ви, осигурявайки адаптивно прилягане. Със системата Lifestyle Fit не се налага да мислите за регулирането на каската си.

Grow with Me™
Grow with Me™ / снимка: smithoptics.com

Grow With Me™

Двустепенната система Grow With Me™ предлага най-широката гама от размери, налична при детските каски за ски и сноуборд. Подвижните слоеве за етап едно и етап две покриват по-голям диапазон от размери на главата и така осигуряват по-продължителна употреба. Те са приложени при каските Prospect Jr.

Inclusive Fit

В старанието си да осигури максимално добро прилягане, Smith обръща внимание на индивидуалните различия във формата на главата. Така компанията разработва специална таблица за размери, съобразена с двете основни форми на главата – кръгла и овална.

Таблица с размери при избор на очила и каска
Таблица с размери при избор на очила и каска / снимка: smithoptics.com

Вентилация

В каските на Smith вентилацията е три вида: фиксирана, с единичен или с двоен регулатор. Движението на въздушния поток се постига чрез стратегически разположени вентилационни отвори и вътрешни канали за лесен контрол на условията при различна външна среда.

Smith вентилация
Smith вентилация / снимка: smithoptics.com

Аксесоари: Smith x Aleck 006

С безжичната аудио система от високоговорители вече може да си осигурите първокласен звук и групова комуникация със свободни ръце, към всяка каска за ски или сноуборд. Удобните за ръкавици контроли ви помагат да управлявате музиката, обажданията и гласовия си асистент, докато правите буквално всичко в планината.

Smith x Aleck 006
Smith x Aleck 006 / снимка: smithoptics.com

Каски за колоездене

Каски за колоездене на Smith - EPS/EPP/Koroyd
Каски за колоездене на Smith – EPS/EPP/Koroyd / снимка: smithoptics.com

Koroyd® абсорбира повече енергия при удар, освен това предлага по-добра гъвкавост на дизайна и гарантира по-ефективна вентилация, в сравнение с материалите, традиционно използвани в конструкцията на каската. Цилиндрите образуват зона на смачкване и се свиват равномерно при удар. По този начин Koroyd® абсорбира енергията по-ефективно и с по-малко обем от другите защитни материали на пазара. За разлика от традиционните защитни материали, цилиндрите Koroyd® „улавят“ и преобразуват повече кинетична енергия, като същевременно увеличават въздушния поток и намаляват общото тегло.

Каски за колоездене на Smith - Koroyd
Каски за колоездене на Smith – Koroyd / снимка: smithoptics.com

Разработени в космическата индустрия, цилиндричните структури са една от най-здравите форми, открити в природата – форма, която може да предложи най-ефективното поглъщане на удара за дадена продължителност.

Koroyd® използва цилиндри, за да създаде структура, която се държи различно. Традиционните материали действат като пружина, която съхранява енергия и след това я освобождава, докато Koroyd® е истински абсорбатор на енергия, който преобразува кинетичната енергия чрез смачкване. Това води до по-добро усвояване на енергията в случай на удар.

Каски за колоездене на Smith - Koroyd
Каски за колоездене на Smith могат да бъдат с пълна, зонална или традиционна защита / снимка: smithoptics.com

MIPS®

MIPS® означава система за многопосочна защита от удар. MIPS® Brain Protection System (BPS) се намира вътре в каската, обикновено между комфортната подплата и EPS (висококачествена пяна, използвана за намаляване на енергията на удара).При определени въздействия MIPS® BPS може да намали вредните сили, предавани на мозъка.

MIPS® Brain Protection System (BPS) се намира вътре в каската
MIPS® Brain Protection System (BPS) се намира вътре в каската / снимка: smithoptics.com

Как работи MIPS®?

Когато се внедри в каска, MIPS® BPS може да намали въртеливото движение чрез пренасочване на енергиите и силите, които иначе се прехвърлят към мозъка. Сърцевината на MIPS® BPS е слой с ниско триене, който позволява на главата да се движи на 10-15 mm спрямо каската във всички посоки, намалявайки въртеливото движение към мозъка. MIPS® BPS прави вашата каска по-безопасна.

MIPS® Brain Protection System (BPS) - действие
MIPS® Brain Protection System (BPS) – действие / снимка: smithoptics.com

Ротационното движение от удар под ъгъл може да причини напрежение в мозъка, което да доведе до разкъсване на мозъчната тъкан. Илюстрацията се основава на данни, събрани с помощта на сензори вътре в главите на манекена за краш тест. Главата на манекена, носеща каска, е била подложена на удар под ъгъл в тестов стенд в лабораторията MIPS® в Швеция.

Илюстрацията показва напрежението в мозъка от удар под ъгъл, когато главата на манекена носи същия тип каска – със и без MIPS® BPS.

Напасване

VAPORFIT™

Създадена с мисъл за лесна употреба и превъзходен комфорт, системата VaporFit™ разчита на изпитана система за регулиране с въртящ се диск, който има пълни 5 см възможност за въртене. Освен това системата може да се движи нагоре/надолу или напред/назад в точките на закрепване. Крайният резултат е повишен комфорт с персонализирано, сигурно прилягане.

Lifestyle Fit System

Самонастройващата се система Lifestyle Fit System е проектирана да се огъва около главата на колоездача, осигурявайки динамично прилягане. Допълнителното странично регулиране, позволява на системата да се приспособи към широк диапазон от размери на главата.

Каски за колоездене на Smith - Интеграция с очила и маски
Каски за колоездене на Smith – Интеграция с очила и маски за МТВ / снимка: smithoptics.com

Абсолютна интеграция

С каските на Smith няма да се чудите как да поставите слънчевите очила или маската. Благодарение на канал в задната част на каската, който се изравнява с правилната позиция на каишката на маската, маските Smith MTB пасват идеално по време на каране. Козирката с три позиции е включена в повечето каски Smith MTB. Така при нейното завъртане в най-висока позиция, можете да премествате без проблем маската си, когато спрете за почивка.
Специално конструиран канал пък позволява спокойно да поставите слънчевите очила в горната част на каската, без да се притеснявате, че може да паднат.
AirEvac - Каски за колоездене на Smith
AirEvac – Каски за колоездене на Smith / снимка: smithoptics.com

AirEvac

Както и при каските за зимни спортове, Smith успяват да постигнат перфектно напасване между маските/очилата и каските. AirEvac системата на каските съвпада по такъв начин с вентилационната система на маските и очилата за колоездене, че напълно се елиминира празнината, която иначе се получава между ръбовете им. Така вентилацията е безпроблемна и се елиминира запотяването.

AirEvac на каската е проектирана така, че извлича топлия въздух от маската, който иначе би причинил замъгляване. Уловеният вече топъл въздух бива изхвърлен по специални канали възможно най-далече от маската. Отделно панелите на системата Koroyd осигуряват отличен поток на въздуха, независимо дали карате или стоите на място.

Продуктите на SMITH търсете в търговската мрежа. Повече информация може да откриете във Фейсбук страницата на SMITH Bulgaria.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.