Петър Панков успя: на 77 години финишира 90-километрово състезание по ски бягане!

Той измина дистанцията за по-малко от 8 часа

0
 

Сподели

Shares
Петър Панков
Петър Панков / снимка: Фейсбук (личен профил)

На 77-годишна възраст българинът Петър Панков завърши най-дългото ски състезание в света с внушителната дистанция от 90 километра. Панков измина разстоянието за 7:55.35 ч., което му отреди място в средата на класирането от общо 10 000 стартирали мъже. А в своята възрастова група той се нареди на осма позиция.

Петър Панков
В активната си спортна кариера Петър Панков е взел участие в три Зимни олимпиади / снимка: Фейсбук (личен профил)

В активната си спортна кариера Панков е участвал три пъти в Зимни олимпийски игри: Греньобъл (1968), Сапоро (1972) и Инсбрук (1976). През 1972 г. и 1976 г. той е знаменосец на българския отбор. За трите олимпиади е стартирал в 9 дисциплини в ски бягането. Най-добрият му резултат е на олимпиадата в в Греньобъл, където на дистанция 15 километра завършва 25-и от 75 участници.

„Весалопет“
На старта на „Васалопет“ застават повече от 15 000 души / снимка: vasaloppet.se

Панков е първият българин, който участва на „Васалопет“. Това се случва през 1980 година, три години след края на състезателната му кариера в ски бягането. По това време той вече се занимава със ски ориентиране и медал от щафетно състезание му носи привилегията за участие в старта, за който  мечтае от години. Тогава Панков изминава разстоянието от 90 км за два пъти по-кратко време и се нарежда сред първите 150 от 15 000 участника.

Вижте: Най-трудните спортове: Ски бягане

„Весалопет“
„Васалопет“ / снимка: vasaloppet.se

„Васалопет“ (Vasaloppet) е надпревара със 101-годишна история. Тя се провежда ежегодно в Швеция в чест на крал Густав Васа, който преди 5 века, през 1522 г., заедно със своя спасителен отряд, изминава разстоянието, за да освободи родината си.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.