The ICE St. Moritz: ралито за винтидж автомобили по замръзналото езеро Сейнт Мориц

Събитието е известно и като международен конкурс за елегантност за ретро автомобили

0
 

Сподели

Shares
The ICE St. Moritz
The ICE St. Moritz / снимка: theicestmoritz.ch

The ICE St. Moritz e забележително събитие, което привлича феновете на луксозни ретро автомобили в швейцарския курорт Сейнт Мориц. Нещо средно между рали и винтидж фестивал, то все пак излъчва победители, но едно е сигурно – там се събират ценители на хубави коли.

Обичайно случващо се през февруари, едно от най-зрелищните събития, провеждани на замръзналото езеро, привлича гости от всички краища на света. Определяно като международен конкурс за елегантност, то демонстрира красотата и блясъка на ретро, класически и спортни автомобили, представени на фона на спиращия дъха зимен пейзаж на долината Енгадин в Алпите.

The ICE St. Moritz
The ICE St. Moritz / снимка: theicestmoritz.ch

The ICE St. Moritz се провежда върху площ от 765 000 квадратни метра лед на замръзналото езеро, което е дълбоко 44 метра и има 40-80 cм ледена покривка. Сейнт Мориц има дълга история като домакин на престижни мачове по поло и конни надбягвания върху своето замръзнало езеро. Като се има предвид репутацията на града, стъпката за добавяне на изискано автомобилно събитие към списъка със зимни дейности изглежда съвсем логична.

The ICE St. Moritz
The ICE St. Moritz / снимка: theicestmoritz.ch

За да се проведе ралито, не е толкова просто. Извършват се строги краш тестове с тежести от 7700 кг и специално проектирано превозно средство от 3500 кг, оборудвано с предпазни поплавъци. Едва след тези тестове може да започне подготовката за състезанието.

The ICE St. Moritz
The ICE St. Moritz / снимка: theicestmoritz.ch

The ICE St. Moritz е ново състезание, чието тестово издание е през 2019 г., а през февруари 2022 г. се провежда успешно за първи път официално.

Вижте: Кратка история на моторите

Bentley S1 Continental Drophead Coupé от 1958
Титлата Кралица на елегантността е била присъдена на Bentley S1 Continental Drophead Coupé от 1958 / снимка: theicestmoritz.ch

През 2023 г. събитието се проведе на 24 и 25 февруари, като в първия ден журито от експерти оценяваше параметри като история на автомобилите, оригиналност, автентичност и състояние, а във втория ден на фокус беше представянето на автомобили и пилоти на пистата. 48-те щателно запазени автомобила са класирани в 5 категории. Титлата Кралица на елегантността е била присъдена на Bentley S1 Continental Drophead Coupé от 1958.

Вижте: Ретро тръпка: Как 16-годишно момиче обиколи света с автомобил в началото на ХХ век

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.