Деветият маратон на приятелството в Плевен с кауза за образование

Събитието, което ще се проведе на 21-ви май, събира средства за стипендия на студент по медицина

0


Дата на събитието: 21.05.2023

Сподели

Shares
Маратон Плевен, 2022 - победителката Теодора Петкова
Маратон Плевен, 2022 – победителката в класическата дистанция Теодора Петкова (снимка: Маратон на приятелството)

Едно от най-атрактивните състезания по бягане в страната – Маратон на приятелството Плевен, ще се проведе на 21-ви май 2023 (неделя). Деветото издание на събитието предлага широк диапазон от дисциплини – от 3 до 42,2 км, детско състезание Fun Run Kids, безплатен градски крос и игри на открито Park+.

Кауза

Запазвайки традицията да излиза извън рамките на спорта, деветият маратон в Плевен отново има благотворителна кауза. Тази година тя цели осигуряване на стипендия за студент в Медицински университет, Плевен, част от кампанията „Готови за успех“ на фондация BCause. Помощта е предвидена за студент с отличен успех, изгубил единия или двамата си родители или израснал в специализирана институция. Благотворителната кауза може да бъде подкрепена от всеки желаещ да направи дарение чрез уебсайта plevenmarathon.com.

Инициативата надгражда каузата на събитието от 2019 г., когато отново като част от „Готови за успех“ беше осигурена стипендия за студент по медицина, който вече е дипломиран лекар и един от хората, завършили с най-висок успех във випуска си.

Освен да продължава да подпомага благородни каузи, маратонът в Плевен се очаква за поредна година да насърчи и повече хора да се обърнат към активния начин на живот.

Вижте: Съвети от атлети: Деян Петков – между маратоните и алпинизма

Дистанции

Събитието се провежда във формат, който привлича както опитни маратонци, така и начинаещи бегачи на различни възрасти. Участниците имат богат избор от шест основни дисциплини – класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2 х 10,5 км), популярните 10 км, както и разделеното по възрастови групи детско състезание Fun Run Kids и 3-километровия масов крос „Аз мога“.

Маратон на приятелството, Плевен
Маратон на приятелството, Плевен (снимка: Маратон на приятелството)

Участници

Със своите осем издания, през годините Маратонът на приятелството се разви не само като състезание за утвърдени атлети, но и като семейно събитие, провокиращо хора в широк възрастов диапазон да спортуват. Най-младият участник досега е едва 2-годишен, а най-възрастният, пробягвал успешно предизвикателната дистанция от 42,2 км – на 85 години.

Вижте: Beyond the Ultimate: ултрамаратоните, посветени на дивата природа

Регистрация

Регистрацията за участие в събитието вече започна на уебсайта plevenmarathon.com и е с ранни по-ниски такси до 8-ми март включително. За децата, които се включат във Fun Run Kids, за всички участници в 3-километровия масов крос „Аз мога“,  за хората с увреждания, както и за ветераните на възраст над 60 години организаторите предлагат безплатно записване.

Маратон на приятелството, Плевен
Маратон на приятелството, Плевен (снимка: Маратон на приятелството)

Деветият маратон в Плевен се организира от водещи фондации и социални предприятия в България, чиято основна мисия е да подкрепят хора в неравностойно положение и с различни способности: „Айс-Оупън“, фондация „Светът на Мария“, Фондация „Сошъл Фючър – Jamba”, Национален алианс за социална отговорност, в партньорство с Община Плевен, СК Elite Running от Румъния, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, Фондация BCause, Аутизъм Днес и с подкрепата на много компании, за които корпоративната и социална отговорност, приносът към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще са залегнали в основата на бизнеса им.

Повече информация за Маратон Плевен ще намерите във Фейсбук страницата му, както и в събитието в социалната мрежа.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.