Snowboarding GIRLS Bansko: дамска общност за любители на сноуборд и екстремни спортове

На 16 март 2023 г. те ще отпразнуват 1 година от своето създаване

0
 

Сподели

Shares
Snowboarding GIRLS Bansko
Snowboarding GIRLS Bansko (сн.: Мария Стоянова)

Представяли ли сте си, че може да има място, на което да ходите всеки уикенд и да правите най-любимите си неща с хора, които изповядват същата страст? Може би сте от щастливците, на които се случва. Но какво ще кажете, ако става дума за една доста по-голяма общност? Не просто да отивате с група приятели, а да се срещате със съмишленици, надхвърлящи внушителната цифра от 300 човека. Тук малко ще спрем, за да уточним, че става дума за 300 млади, смели, надъхани, приключенски настроени момичета. Не ни се вярваше, но е истина и нямаме търпение да ви разкажем как в разединен дигитален свят едно такова обединение е станало възможно. Всъщност дигиталният свят е дал своя принос, но нека дадем думата на „виновната“ за това.

Тя е млада и търсеща, а нейният изследователски дух и любопитна натура я отвеждат в света на пътешествията. Блогър, пътешественик с около 30 посетени страни зад гърба си, дигитален номад, който работи от уюта на своя дом в Банско или пък от ски пистата, запален фен на сноуборда. Казва се Мария Стоянова, завършила е Туризъм, работи като журналист, част от екипа на Travel Massive, автор на блога Travelling Buzz.

Мария Стоянова
Мария Стоянова (снимка: Личен архив)

Преди година създава дамската общност за любители на сноуборд и екстремни спортове Snowboarding GIRLS Bansko. Едно от вдъхновенията за създаването на тази общност са момичетата от Wild Berries, за които вече сме ви разказвали. Ето какво ни сподели Мария:

Момичешка общност, защо не?

Идеята хрумва на Мария преди година, когато осъзнава, че има нужда от повече момичета, с които да кара сноуборд: „Доста често се качвах сама в планината или следвах момчетата.” Така, заедно с нейна приятелка, отговорна за страхотния дизайн, организират първото събитие. От приятели, на приятели, новината се разпространява и всичко започва да се развива доста бързо.

Много от пристигналите са от София и това кара Мария да се замисли за необходимостта от подобна общност. Решават да се събират редовно – всяка събота в Банско. Появяват се все повече момичета, които имат нужда да карат с компания или просто тепърва започват със сноуборда и нямат с кого да споделят първите стъпки.

Snowboarding GIRLS Bansko
Snowboarding GIRLS Bansko (снимка: Мария Стоянова)

“Идеята беше да направим достъпен сноуборда в приятна компания и да споделяме наученото помежду си. Женската страна на този спорт е малко по-различна и затова да караме в дамска компания от време на време (не постоянно) е доста приятно и ползотворно. Ние, момичетата, споделяме много специфични предизвикателства, начин на мислене, физиката ни е различна. Изключително приятно е да споделиш „мъките“ си с някой, който те разбира напълно.”

Чрез социалните мрежи Snowboarding GIRLS Bansko се разраства. Година по-късно във Фейсбук групата те вече наброяват над 300 момичета. Имат си и Instagram канал, в който споделят приключенията си.

“Всичко е напълно доброволно и го правим заради страстта си към спорта и нуждата от женска компания от време на времe”, споделя основателката на общността.

Snowboarding GIRLS Bansko
Snowboarding GIRLS Bansko ( снимка: Мария Стоянова)

Интересните събития

“През зимата организираме съботни карания в планината, като освен да караме заедно, се стремим да си поставяме и различни предизвикателства”, споделя ни Мария. От думите ѝ разбираме, че се организират да карат суич (с другия си крак), да тренират сноуборд трикове или пък си правят видео дни, в които просто се забавляват и снимат.

Любопитно е, че активностите на момичетата не се ограничават само през зимата. В летния сезон те имат курс за планинско колоездене даунхил, посрещат и July Morning на връх Вихрен, имат и занимания по скейтборд, уиндсърф, кайтсърф, както и пътувания.

Snowboarding GIRLS Bansko
Snowboarding GIRLS Bansko (снимка: Мария Стоянова)

Кои са те?

“На срещите ни са идвали момичета от цял свят – такива, които са в Банско за кратко или по-дългосрочно – от България и от други страни, като Ирландия, САЩ, Румъния, Сингапур, Канада, Великобритания и др.”, разказва ни Мария Стоянова и пояснява: “В Банско има и много дигитални номади от цял свят, които остават да живеят тук за няколко месеца, затова и общността ни е 50/50 – българи и чужденци. Всички наши събития са англоезични, за да бъдат достъпни за всички.” – казва още тя.

Рожденият ден

Snowbaording GIRLS Bansko ще отпразнуват своя първи рожден ден на 16 март в Банско. Събитието е отворено за всички, без значение от спорта или пола.

Още за дейностите им може да следите в Instagram.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.