10-o издание на Сплитборд фестивал – eдно събитие за хората, обичащи свободното каране в зимната планина

Фестивалът ще се състои в рамките на три дни, от 23 до 26 март 2023 г.

0


Дата на събитието: 23.03.2023

Сподели

Shares
Сплитборд фест
Сплитборд фест / Снимка: Split The Mountain

Сплитборд фестивалът се провежда традиционно през последната седмица на март в Пирин планина, в района на вр. Безбог. Тази година ще бъде неговото юбилейно десето издание. Освен социалния и развлекателния елемент, каузата на събитието е да възпитава добра планинарска култура. За да разберем повече за целите и ползите от фестивала, разговаряме с неговия организатор Николай Павлов–Никята.

Мисията на Сплитборд фест

През годините събитието е с голям принос за популяризирането на сплитбординга в България. Фестивалът събира заедно хора, споделящи любовта към сплитборд и ски туринга и се е превърнал в традиционна среща на хора от България и чужбина в Пирин планина.

„Нашата мисия е да покажем на хората как да бъдат отговорни в планината и какви знания и умения е нужно да притежават, за да бъдат в безопасност.“ – споделя ни Никята.

Сплитборд Фест
Сплитборд Фест / Снимка: Split The Mountain

Идеята 

„Сплитбордът съществува от 1996 г., но започва бавно да навлиза в Европа след 2000 г. Преди това ходехме със снегоходки, а около 2008ма година започнах да се придвижвам със сплитборд. По това време този тип екипировка не беше позната в България. Исках повече хора да разберат за него и да се зароди като култура и най-вече хората да започнат да го практикуват безопасно и отговорно, защото не сме сами в планината.“ – разказва Никята.

Вижте: Николай Павлов–Никята за сплитбординга в България

Сплитборд фест
Снимка: Split The Mountain

История на фестивала

Първото издание на фестивала се случва през 2013 ., като в него участват около 25 човека, от които само няколко притежават сплитбордове. 10 години по-късно, Сплит Фестивалът е празник с над 100 участника както от България, така и от чужбина.

„С годините програмата на фестивала се разви и обогати. Работилниците и презентациите станаха като малки курсове за планинарство. Покрай хората със сноуборд започнаха да идват и техни приятели със ски, заради организираните турове с водачи. С всяко следващо издание обогатявахме програмата, подобрявахме качеството и съдържанието на работилниците и презентациите. Постепенно „ентусиастите“ започнаха да водят своите приятели и близки.“ – разбираме от главния организатор.

Сплитборд фест
Сплитборд фест / Снимка: Split The Mountain

За кого е фестивалът

Фестивалът е насочен към всички, които обичат спитборд и ски туринга, независимо дали са начинаещи или напреднали и дали имат своя лична екипировка.

„Могат да дойдат хора, които нямат сплитборд. През всеки от дните организираме групи с тестова екипировка, предоставена от нашите партньори, където под наблюдението на опитни планински водачи, всеки може да опита какво е да ходиш със сплит.“ 

Сплитборд фест
Сплитборд фест / Снимка: Split The Mountain

От Никята разбираме, че в дните на феста ще има по два тура до връх Безбог. Така всеки, който иска, може да пробва сплитборд. Често във фестивала взимат участие хора, на които това е първо излизане извън пистата. Всеки тур пък е организиран под формата на мини курс и въвежда всички в особеностите на придвижване и спускане със сплитборд, като се обръща голямо внимание и на безопасността, като всички участници (дори и за тестовете) са с лавинна екипировка.

„За напредналите участници с опит се сформират групи, които се отправят към по-далечни върхове като Полежан, Джано, Стражите, Сиврия и други. Локацията избираме така, че да хванем най-добрите снежни условия.“

Как се развива общността

Питаме Никята какви са неговите наблюдения над онази група хора, които ходят с панти и сплитбордове в планината?

Все повече хората започнаха да излизат от ски курортите и да практикуват сплитборд и ски туринг в планините. Това, което ние ги съветваме е да не се опитват да прескачат стъпки в процеса си на развитие и да бъдат отговорни към себе си и към другите хора в планината. Придобиването на опит изисква време, прекарано в контролирана среда, каквито са ски курортите, курсовете и обученията с професионални планински водачи. По този начин не излагаме себе си и околните в рискови ситуации и си спестяваме много главоболия и неприятни моменти.“

Колкото повече образовани хора има в планината, толкова по-безопасно е за всички нас. Всички сме заедно в планината, една общност сме.

Какво да очакват хората на феста?

По време на събитието ще има организирани турове с планински водачи, както и практически занимания, презентации и лекции на теми като лавинна безопасност, поддържка на екипировка, първа долекарска помощ, йога и правилно възстановяване за спортуващи и др.

Сплитборд Фест
Сплитборд Фест / Снимка: Split The Mountain

Дневна програма

През всеки от дните сме планирали по няколко активности, някои от тях са:

  • Туринг с планински водачи – за по-опитните, целодневни турове в търсене на хубав сняг;
  • „Сплит тест“ за тези, които искат да пробват за първи път или желаят да тестват различна дъска от своята. Ще разберем как се сглобява в сноуборд и какви са особеностите на сплитборда. Какви автомати има на пазара, какви са плюсовете и минусите им;
  • Лавинна безопасност – лавинен полигон, на който да си припомним как се работи с лавинен уред, сонда и лопата. За начинаещи и напреднали;
  • Курс за долекарска помощ;
  • Йога за възстановяване и превенция на травми;
  • Курс за долекарска помощ;
  • Презентации на различни теми – спорт, хранене, грижа за екипировката (почистване на водоустойчиви дрехи, ваксиране и заточване на кантове на ски и сноубордове) и други.

Вижте: Сплитбординг – чистият кеф от карането във високата планина

ЗАПИСВАНЕ

За подробна програма и записване, посетете сайта на фестивала: https://splitthemountain.com/bg/splitbord-festival

За въпроси и записвания: info@splitthemountain.com или на телефон 0878413012 – Николай Павлов – Никята.

Вижте кадри от Сплитборд фест 2022 година:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.