Smith Optics: от очила, сглобени със зъболекарски инструменти в кухнята, до лидерска позиция на пазара

Това са пионерите, които създават първата ски маска без запотяване

0
 

Сподели

Shares
Alyssa Gonzalez, атлет на Smith Optics
Alyssa Gonzalez, атлет на Smith Optics по планинско колоездене / снимка: smithoptics.com

Базирана в Портланд, Орегон, Smith Optics Inc. започва своето съществуване през 1965 г. с направата на първите в историята очила за зимни спортове, включващи напълно запечатана плака, с дишаща материя за уплътнение. Резултатът от нововъведението е зашеметяващ – създадената от основателя на компанията д-р Боб Смит иновативна за времето си ски маска, позволява каране без изпотяване, за разлика от всички останали брандове.

В ранните години д-р Боб Смит, ортодонт по професия и запален скиор, изработва очила на ръка, използвайки зъболекарски инструменти, пяна и лепило. Преди да сключи сделка за производство на очила Smith в края на 60-те години, той често разменя творенията си за билети за лифта. Тези ранни прототипи д-р Смит обикновено прави с приятели около кухненската маса.

От този момент до днес, Smith Optics е лидер в иновативните технологии, подарявайки на света системата за бърза смяна на плаки за ски/сноуборд/байк и слънчеви очила.

Taylor Lundquist
Taylor Lundquist със Squad MAG / снимка: smithoptics.com

Smith не е просто марка за очила и каски, Smith e пионер с опит от вече над 5 десетилетия на тестове, рекорди, отличия. Марката може да се похвали с колекцията с най-много очила, изработени от еко френдли материали, най-значимите нововъведения в света на персоналната и военна оптика и протекцията за глава, като Chroma Pop, Koroyd, Mips и едни от най-скандалните екшън атлети. Една компания, отдадена на това да осигури най-добрата оптика и протекция от активности на пясък до сняг!

Как се стига до всичко това? Нека проследим пътя на Smith Optics през годините.

Историята на Smith Optics Inc.
1965: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

1965: Всичко започва с любовта към ските на д-р Боб Смит, който търси начини да подобри собствените си очила, така че да не се запотяват. През 1965 г. той успява да разработи термо лещи с изолиран втори слой, който предотвратява изпотяването и снабдени с изолираща дишаща пяна. Д-р Смит прави ръчно очила в гаража си и ги продава от своя микробус по време на ски пътувания през уикенда в Юта и Колорадо.

Историята на Smith Optics
1969: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

1969: С вече усъвършенстван дизайн и оптимизиран план за производство, през 1969 г. Смит използва своята иновация и започва да произвежда оригинални глетчерни ски очила Smith Original в Райфъл, Колорадо.

1971: През тази година производството на глетчерни очила се премества в Кечъм, Айдахо.

Историята на Smith Optics
1979: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

1979: Smith представя системата за постоянно управление на въздуха Turbo Fan. Този микровентилатор, разположен в горната част на очилата, води до създаването на първите очила с активна вентилационна система.
Също така Smith Optics навлизат на пазара на слънчеви очила с представянето на Sunhawk.

1984: Smith Optics
1984: Smith Optics въвежда Roll Off системата / снимка: smithoptics.com

1984: През тази година Смит патентова системата Roll Off film за мото очила, осигуряващи на мотоциклетистите визия без кал и прах.

Историята на Smith Optics
1989: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

1989: Smith е регистрирана като Smith Sport Optics, Inc. dba Smith Optics.

1995: Компанията представя очилата V3, постигайки с тях невиждано досега зрително поле. Партнирайки си със световноизвестната дизайнерска лаборатория IDEO, Smith дава тласък в развитието на индустриалния дизайн на очилата. Smith представя и технологията за слънчеви очила Slider 01 и така революционизира пазара на спортни слънчеви очила.

Историята на Smith Optics
1998: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

1998: Представени са очилата Warp. Чрез изобретяването на това, което сега обикновено се нарича „аутригери“, Warp са първите, които покриват лицето на скиора и го изолират от външните условия.

Вижте: SMITH: очила и каски от друго измерение

Историята на Smith Optics
2000: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

2000: През тази година Smith се сдобива с нов щаб – премества световната си централа в Кечъм, Айдахо.

Историята на Smith Optics
2006: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

2006: Smith навлиза на пазара за каски за зимните спортове. Въз основа на опита в технологията за очила за мъгла, Smith извежда интеграцията очила-шлем на ново ниво, представяйки AirEvac и AirEvac2. Тези две системи за активна вентилация използват канали и отвори, интегрирани в дизайна на каската, за да подобрят активната и пасивната вентилация на очилата. През същата година Smith изгражда своя собствена фабрика в Клиърфийлд, Юта. Ражда се Smith MFG.

2007: Smith Optics
2007: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

2007: След години на разработка, Smith представя на пазара I/O очилата, първите в индустрията очила за сняг с интуитивно сменяеми лещи.

Историята на Smith Optics
2009: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

2009: Иновациите понякога са невидими. Няма по-добър пример за това от създаването на програмата Evolve на Smith. Тя стартира като най-голямата екологична колекция слънчеви очила в света, използваща био или рециклирани материали във всички продуктови категории. Evolve се превръща във важен крайъгълен камък в производството на очила.

Историята на Smith Optics
2013: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

2013: Smith пуска на пазара лещи ChromaPop™, които дават по-ясна визия и оптимизират цветовете. С тях външният свят е видим с несравнимо ниво на яснота и „живи“ цветове.

2013: Smith Optics
През 2013 г. Smith пускат на пазара Forefront helmet /снимка: smithoptics.com

Същата година Smith прави и друг пробив. От компанията винаги са смятали, че няма да навлязат в пазара на велосипедни каски, освен ако не могат да направят нещо значимо. Aerocore променя играта и те пускат на пазара Forefront helmet.

Историята на Smith Optics
2015: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

2015: Повод за заслужено празнуване – Smith отбелязва 50 години иновации и автентичност и в същото време гледа устремено към следващите 50 години на прогрес и вълнуващи преживявания.

2016: Smith Optics
2016: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

2016: Smith пуска лещи за сняг ChromaPop™, които подобряват яснотата и естествените цветове, за да ви позволят без усилие да виждате повече детайли. А с повече детайли ще имате необходимото предимство, за да се представяте по-уверено и да се забавлявате повече.

Историята на Smith Optics - каска Quantum
2017: Smith Optics Inc. – каска Quantum / снимка: smithoptics.com

2017: Две нови каски, базирани на конструкцията Aerocore, включваща иновативния дизайн Exoskeleton на Koroyd и Smith, са пуснати на пазара. Code има минималистична естетика, а Quantum осигурява максимална защита в ключовите зони на страничен удар, в съчетание с най-доброто прилягане.

Историята на Smith Optics
2018: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

2018: Компанията представя кулминацията на 53 години иновации в очилата – I/O MAG™. Поставянето на очилата Smith I/O MAG™ е като превключване от обикновен към широкообхватен обзор. Технология за лещи ChromaPop™ подобрява цвета и контраста, така че всеки детайл е видим и открояващ се. Смяната на лещите става бързо, благодарение на системата за лещи MAG™.

Историята на Smith Optics
2019: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

2020: Значима стъпка напред – фирмата създава нова перспектива с представянето на 4D MAG. BirdsEye Vision с технология за лещи ChromoPop увеличава зрителното поле с 25% и ви “пуска” в един по-голям и по-ярък свят.

Историята на Smith Optics
2020: Smith Optics Inc. / снимка: smithoptics.com

В същото време, в резултат на това, че Smith непрекъснато търсят обратна връзка от своите спортисти за това кое ще е най-удачно, за да се чувстват защитени, на пазара е пусната каската за планинско колоездене, която осигурява пълна защита – Full Face Helmet.

Smith Optics се гордее и с несравнимия си екип от професионалисти, в който са някои от най-добрите имена в колоезденето, мотокроса, ските, сноуборда, сърфа, скейтборда и уейкборда.

Taylor Lundquist
Taylor Lundquist със Squad MAG / снимка: smithoptics.com

Подобно на много други компании, Smith използва постиженията на своя екип от атлети като ключов елемент при представянето на нови продукти. Сред имената спортисти на марката са Сейдж Катебрига-Алоза (ски), Джес Кимура и Джош Дирксен (сноуборд), Моли Пикълъм (сърф), Ричи Рюд и Ребека Руш (маунтин байк), Рейч Макбрайд и Джулиет Елиът (шосейно колоездене). В допълнение обаче спортистите на Smith вземат активно участие в процеса на разработване на продукти и на тестове за ефективност.

Днес компанията Smith Optics се е превърнала в синоним на иновативни, издръжливи, висококачествени продукти на пазара на средствата за защита: слънчеви и ски очила, и каски. Богатата гама от продукти на фирмата обхваща завиден периметър на дейности: зимни спортове, шосейно и планинско колоездене, бягане, сърф и риболов.

Продуктите на SMITH търсете в търговската мрежа. Повече информация може да откриете във Фейсбук страницата на SMITH Bulgaria.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.