Японци бягат маратони с дървени сандали на кокили

В Страната на изгряващото слънце има повече от 20 души, които са завършвали маратони по този начин

0
 

Сподели

Shares
Бегачи с Geta
Бегачи с Geta / снимка: One-Tooth Geta Club (фейсбук)

Тези, които са опитвали да бягат маратон, знаят, че дистанцията изисква много усилия и добра подготовка. След 42 км човек се чувства изцеден, дори и да е отишъл просто заради туризма и социалните контакти със себеподобни. Атлетите се подготвят усилено, следвайки тренировъчни програми, режими на хранене. Не е тайна, че обувките са много важни както за елитните състезатели, така и за откровените любители.

Маратонките за бягане варират според вкусовете и анатомията на бегачите. В Япония обаче има клуб, в който за бягане се използват… дървени сандали на кокили. Това всъщност са традиционни японски сандали, които се наричат Geta.

Geta - японска традиционна обувка
Geta – японска традиционна обувка: има различни видове в зависимост от сезона, региона и социалния статус / снимка: japan-avenue.com

Трениращите по този начин са кръстили клуба си One-Tooth Geta Club. След създаването му през 2014 година, някои от изявените представители са финиширали и планински ултрамаратони. Такъв е случаят на г-н Такахаши, който освен маратон, е завършвал още 70-километрово състезание, а също и Shibamata 100K Ultra Marathon за 13 часа, 18 минути и 58 секунди.

В Япония има повече от 20 човека, които са финиширали маратони в стил OTG. Тези със 100-километрови ултрамаратони са едва четирима, като причината, поради която няма повече, е лимитът във времето.

Таканобу Миношима
Таканобу Миношима бяга маратони с японски сандали на кокили / снимка: RUN’IX

На 26 февруари 2023 г., на маратона в Осака, Таканобу Миношима финишира класическата 42,195 км дистанция за 3:28:11 часа със средно темпо 4:56 минути на километър. Това е негово лично постижение в бягането с „еднозъби гети“. А колко ли би бягал с маратонки?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.