Най-тесният град в света: широк едва 300 метра при над 400 000 жители

Янджин се намира в Южен Китай, по поречието на река Нанси

0
 

Сподели

Shares
Най-тесният град в света Янджин
Най-тесният град в света Янджин / снимка: IC

От изолиран град до сензация

Построен по поречието на река Нанси, между стръмните планини на китайската провинция Юнан, Янджин е смятан за най-тесния град в света. Някогашният изолиран град беше хвърлен под светлината на прожекторите, когато кадри, направени с дрон от китайски потребители на социалните мрежи, бяха разпространени и бързо станаха вайръл във виртуалното пространство.

Гледайки го отгоре, е трудно да се повярва, че такова селище действително съществува в реалния живот. Тесният участък от използваема земя, притиснат между неспокойните води на река Нанси и стръмните планини от двете страни, едва ли изглежда като подходящо място за град с близо 450 000 души, но точно това прави Янджин толкова специален. Той прилича повече на нещо, което бихте очаквали да видите във фантастичен филм или в игра за симулация на сгради, отколкото на съвременен град.

Янджин
Снимките на Янджин са като сцени от фантастичен филм / снимка: xataka.com

Едва 30 метра

В най-тясната си точка Янджин е широк само 30 метра, докато в най-широката е около 300 метра. В него има само две успоредни улици, минаващи покрай всеки бряг на реката, а жителите се надяват градът им да се възползва от новопридобитата си популярност и да привлича все повече туристи.

Въпреки че Янджин се простира върху няколко километра по протежение на реката, не изглежда да има твърде много мостове. Освен че е изключително тесен, той има и друга забележима особеност. Тъй като земята е толкова ценна стока в района, много от жилищните сгради са разположени точно на брега на реката и са изградени върху тънки стълбове като колове, за да ги предпазят от наводнения, в случай че нивото на водата се покачи.

Янджин
Сградите в Янджин са върху колове, за да бъдат предпазени от наводнения / снимка: themindcircle.com

Кой живее в най-тесния град?

Кадрите на Янджин, заснети с дрон, се разпространяват в китайските социални медии от години, оставяйки мнозина да се почесват по главите за причината, поради която някой би искал да живее в толкова тесен град, когато Китай има много по-подходяща земя. Истината е, че този район е обитаван от стотици години и много от местните жители не биха помислили да живеят някъде другаде.

В Янджин животът продължава

Макар и вдъхваща благоговение, инфраструктурата на Янджин е възпрепятствала икономическото му развитие. Тъй като е заобиколен от планини от всички страни и има само един главен път, минаващ през града, градът се смята за недостъпен от мнозина. Но това не пречи животът там да продължава със свой собствен ритъм.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.