Естествени наркотици: „лудият“ мед и лудите катерачи, които го събират

Малко подхлъзване може да означава падане от десетки метри и сигурна смърт за ловците на мед

0
 

Сподели

Shares
Естествени наркотици: луд мед
Събирачите на луд мед често рискуват живота си по почти отвесни скали / снимка: AP Photo/Niranjan Shrestha
Високо в планините на Непал групи мъже рискуват живота си, за да събират много търсения див мед от кошери на скалите. Наричан „Луд мед“, той има халюциногенни свойства, а две чаени лъжички са достатъчни, за да предизвикат психотропни ефекти, подобни на тези на канабиса.
Има хора, които описват ефекта като „леко опияняващ“, докато други го определят даже като смъртоносна отрова. За непалците „лудият мед“ се смята за лечебен в малки дози и те го използват като антисептик, сироп за кашлица и болкоуспокояващо.
Събирачи на луд мед
Събирачите на луд мед често рискуват живота си по почти отвесни скали / снимка: AP Photo/Niranjan Shrestha

„Ловците“ на „луд“ мед

Те живеят в отдалечени села с дървени и каменни къщи, разположени в планинската верига на района Дхаулагири, под сянката на връх Еверест.

Вижте: Естествени наркотици: надморска височина

Ловът на мед е атавистична традиция, датираща от векове, предавана от поколенията и ярко свидетелство за устойчивата култура на местните. Все още се практикува с помощта на елементарни инструменти и без никакви предпазни мерки.

Селища на ловци на луд мед
„Ловците“ на луд мед живеят в отдалечени села с дървени и каменни къщи, разположени в планинската верига на района Дхаулагири, под сянката на връх Еверест / снимка: Mauro de Bettio

Медът

„Лудият“ мед е продукт от жизнения цикъл на хималайските гигантски пчели, които са най-големите в света и произвеждат различни видове мед, в зависимост от сезона и надморската височина на цветята, произвеждащи нектар. Медът с халюциногенни свойства се получава, когато пчелите се хранят с цветен прашец от няколко вида рододендрон. Той е по-гъст, има леко горчив вкус и червеникав цвят. През годините търсенето на този качествен продукт се е увеличило експоненциално, особено на китайския, японския и корейския пазар.

Ловец на луд мед
Лудият мед е продукт от жизнения цикъл на хималайските гигантски пчели / снимка: Mauro de Bettio

Турция и Непал, центровете на производство на този мед, традиционно са го култивирали като лекарство. Днес той е рекламиран като облекчаващ хипертонията, осигуряващ прилив на енергия и дори като заместител на виаграта. В резултат на това „лудият“ мед се нарежда сред най-скъпите видове мед в света. Продава се между 60 до 80 долара за паунд (около 450 г) на черните пазари в редица азиатски страни, някои от които имат много строги закони срещу наркотиците.

Вижте: Естествени наркотици: бягане

Естествени наркотици: ритуалът по събиране на луд мед
Ритуалът по събиране на луд мед е сам по себе си лудо начинание / снимка: Nepal photography

Ритуалът по събиране на меда

Медът се намира в огромни естествени кошери, които могат да достигнат два метра ширина и стоят върху назъбени издатини и стръмни скални стени. Местните се организират два пъти годишно за събирането му.

Вижте: Естествени наркотици: Парашутизъм

Пчелна пита на луд мед, Непал
Пчелите пити могат да достигнат два метра ширина / снимка: Mauro de Bettio

Групата мъже, водени от опитен ловец на мед, вървят часове през стръмните планини, носейки със себе си храна, местен алкохол, бамбукови въжета, остри бамбукови пръчки и други инструменти, необходими за събирането на меда.

Събиране на луд мед в Непал
Събирането на луд мед в Непал е доста рисковано / снимка: Nepal photography

Когато стигнат мястото, водачът им моли бога на водата, бога на земята, бога на огъня, бога на вятъра и бога на змията за тяхната благословия в лова на мед. Малко подхлъзване може да означава падане от десетки метри и сигурна смърт за ловците.

Събиране на луд мед в Непал
Събиране на луд мед в Непал – малко подхлъзване може да означава падане от десетки метри / снимка: Nepal photography

В подножието на скалата мъжете запалват огън от трева и дървета, за да може димът да прогони пчелите от кошерите им. Едва двама души от групата се изкачват по стълба от бамбуково въже. Същинското събиране става посредством две простички неща: остра бамбукова пръчка в едната ръка и кошница в другата – пръчката, за да отчупи кошерите, и кошницата, за да ги събере.

Събиране на див мед в Непал - местните продължават вековната традиция
Събиране на див мед в Непал – местните / снимка: Nepal photography продължават вековната традиция

За страничен наблюдател събирането на „лудия“мед изглежда доста откачено, за жалост е опасен и понякога фатален ритуал. Той обаче може да не просъществува дълго, тъй като популацията на гигантската медоносна пчела рязко намалява. Причините са нарастващата репутация на свойствата на меда и прекомерното му събиране, и на второ място изграждането на язовири и пътища в областта.

Вижте: Естествени наркотици: дишане

Естествени наркотици - луд мед
Само най-опитните ловци се качват на скалите да събират луд мед / снимка: Nepal photography

Опасностите

В съвременността няма регистрирани смъртни случаи от ядене на „луд“ мед. Тъй като обаче рододендроните цъфтят на голяма надморска височина и пчелите често гнездят на отвесни скали, събирането на мед може да бъде по-опасно от консумирането му. Често ловците на мед правят опасни вертикални изкачвания, докато понасят ужилвания от огромни пчели, за да съберат реколтата от мед.

Вижте: Сам Пач: от обикновен работник във фабрика, до знаменит изпълнител на каскади

Естествени наркотици - луд мед
В Турция и Непал лудият мед е култивиран като лекарство / снимка: Nepal photography

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.