Земетресение – какво да правим?

Съвети за превенция и поведение при земен трус

0
 

Сподели

Shares
Графика на земетресение
Земетресение / рисунка: justicemirror.com
За съжаление земетресенията не могат да бъдат предсказани. Това ги прави особено опасни и създава необходимостта от добра осведоменост по темата.
На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен максимален магнитуд от 7 по Рихтер са пет: Пловдивска, Софийска, Кресненска, Горнооряховска и Шабленска. 

Защо учените не могат да предсказват земетресения?

Земните трусове освобождават напрежението, което бавно се натрупва, когато две тектонични плочи се движат една спрямо друга. По-бързо движещи се плочи ще генерират по-чести земетресения, докато при по-бавно движещи се периодът на повторение може да бъде дори 150 или повече години.

Тектонични плочи
Движение на тектонични плочи / снимка: dkfindout.com

Повечето големи земетресения се случват под повърхността на дълбочина от 10-50 km, където е трудно да се получат подробни наблюдения, при това за период от стотици години. Дългата периодичност на цикъла на земетресението предполага, че малките неточности във времето за прогнозиране (напр. 1% грешка) се превръщат в няколко години.

Тектонични плочи
Движение на тектонични плочи при земетресение / снимка: weather.gov

Сеизмичната общност е разработила система за ранно предупреждение, която може да сигнализира едва от 5 до 30 секунди преди появата на разрушителна вълна.

Ето защо единственото, което можем да направим, е да бъдем информирани какво следва да се прави и какво не по време на трус и с какви неща можем да бъдем подготвени преди това.

ЗеметресениеПодготовка по време на сеизмично спокоен период:

Добре е вкъщи да имате поставени на удобно място: фенерче, чанта за документи и ценни вещи, аптечка (особено важно е да вземете лекарствата, които пиете ежедневно по лекарско предписание), топли дрехи, храна и вода.

Мебелите вкъщи трябва да бъдат закрепени здраво. По високите места не бива да поставяте тежки, лесно падащи предмети.

Вижте: Българин с проект за многофункционална раница в помощ на парамедиците

Съхранявайте пожароопасните и отровни вещества в плътно затворени съдове.

Входът на жилището трябва да бъде свободен, защото в случай на земетресение той ще е вашият спасителен изход. Колкото по-малко предмети има, толкова по-добре.

Определете най-безопасното място в жилището си. За целта може да се посъветвате с архитекта на вашата сграда. Имайте предвид, че най-безопасни са най-вътрешните помещения, без прозорци, но не и баните. Най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.

Подсигурете си семеен план за действие. Решете кой ще бъде вашата връзка, в случай на земетресение – някой близък, който живее в друг регион.

Вижте: Документален филм за земетресението в Непал

Действия при първоначалния трус:

Не напускайте сградата, в която се намирате. Допустимо е, само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди. Въпреки това е много рисковано, защото най-опасни са стълбищата, а и в близост до сградата може да започнат да падат части от покривната конструкция.

Заемете най-безопасното място в близост до вас:

  • под рамката на вратата (трябва да сте сигурни в надеждността на строителната конструкция!);
  • близо до вътрешна (носеща) стена, колона;
  • под стабилна маса или легло – условието e те да са от масивна изработка, в противен случай може да пропаднат върху вас;
  • до сигурна здрава конструкция: много източници вече сочат предходната точка като несигурна (укриването под маса или легло), а вместо това се говори за „триъгълник на живота“ – за целта трябва да се застане непосредствено до достатъчно устойчива мебел – така при евентуално срутване на плочата, ще се образува триъгълник, осигуряващ животоспасяващо пространство.
Триъгълник на живота
Триъгълник на живота в случай на земетресение / снимка: stuff.co.nz/national

Следвайте инструкциите за намиране на безопасно място: 

В следващото видео е показано как да заемете безопасна поза на земята и да прикриете главата и врата си, докато си намерите убежище.

Знайте, че след първите вибрации люлеенето ще се засилва – затова запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите. 

  • Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито безопасно място и изчакайте.
  • В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.
  • Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

След преминаване на първия трус:

Прекъснете подаването на газ, вода, електричество в помещенията. Вземете подготвения багаж и напуснете бързо сградата.

Не ползвайте асансьора, а стълбите.

След като сте напуснали сградата, се отдалечете на открито място. Стойте на разстояние, равно на височината на най-близко намиращата се постройка.

Не заставайте под кабели, по които тече електричество.

Ако около вас има пострадали, окажете първа помощ, ако това е възможно.

Следете информацията, която се излъчва по средствата за масова информация.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.