Българският алпинист Господин Динев се отправя към 3 осемхилядника

Доц. Сандю Бешев разказва за предстоящата експедиция на Господин Динев

0
 

Сподели

Shares
Връх Дхаулагири
Връх Дхаулагири / снимка: Личен архив на доц. Сандю Бешев

След кратко затишие, в предмусонния период на Хималаите, един българин отново отправя поглед към най-примамливите върхове на планетата – осемхилядниците. И то какво предизвикателство? Един от най-известните ни алпинисти Господин Динев от Сливен вече стяга багажа. Подготовката му е започнала отдалече и той стяга три раници – едната за връх Анапурна от север, втората за Дхаулагири и третата за Макалу.

Вижте: Анапурна I: Върхът с лошата слава

Господин Динев е роден на 19 септември 1958 г. в Сливен. Той е един от най-силните алпинисти на този град. Наследява добрите изяви на първото сливенско поколение – Кръстю Алексиев, Иван Василев, Кирил Димчев, Атанас Захариев, Тошко Лазаров, Диньо Томов осъществили експедиция Килиманджаро през 1969 г. и фаталната експедиция до афганистанския първенец Ношак 7492 м. Майстор на спорта е от 9 март 1988 г. Бил е на върховете Аконкагуа /69621 м/, Хан Тенгри /6995 м/, Комунизъм /7495 м/, два пъти едно от които е най-трудния маршрут по Южната стена – пътя „Мисловски”. Два пъти е и на вр. Корженевска 7105 м. Бил е и на пик Ленин, което го прави един от 15-те българи със званието „Снежен барс”.

Вижте: 15 българи със званието „Снежен барс“

Фотограф: Константин Величков
Лавина на Анапурна II. Фотограф: Константин Величков

Трудни изкачвания има както в Алпите, така и в Кавказ. През 1992 г. изкачва вр. Гашербрум II /8035 м/, в състава на Троянска експедиция, през 2001 г. в мъглата вместо на главния връх на Броуд пик /8047 м/ изкачва неговия двойник Роки Съмит /8030 м/, през 2002 г. се връща от 7800 м по склоновете на Еверест. По някои лични проблеми не намери място в експедицията „Еверест-2004”. В последно време няколко пъти е водил негова група на трек в Хималаите.

Господин Динев
Господин Динев / снимка: Личен архив

И ето, че сега голямата му мечта отново да стъпи на връх над 8-те хиляди е на път да се осъществи. Ще направи първата крачка на 15 март, когато ще тръгне с трите си раници. Познавам го лично много добре и знам неговите качества и алпийска подготовка. Нито за миг не е прекъснал да се готви за нещо по-голямо. Силен физически, добре подготвен технически, той е в състояние да направи нещо добро в Хималаите, ако времето не му изиграе лоша шега.

Вижте: 30 септември 2017 г.: Боян Петров изкачва Дхаулагири

Динко, както повече е известен сред алпийските ни среди, отдавна е вписал името си в комерсиалната експедиция на най-известната непалска фирма, която преди години подготви и осъществи уникалното екстремно изкачване на Нирмал Пурджа за изкачването на 14-те осемхилядника само за 6 месеца и 6 дни.

Макалу
Връх Макалу / Снимка: goldennepaltrek.com

За пролетния сезон на тази година въпросната фирма е обявила експедиции за 14-те осемхилядни гиганта. Като начало Господин си е избрал трите върха, които отстоят един от друг само на няколкодневни преходи.

Вижте: Първото зимно изкачване на Макалу

Той лично няма да ползва кислород и шерп. Ще действа в алпийски стил като ползва само разрешителните за трите върха и организацията на трековете до базовите лагери и обслужването за времето, когато е в базата. Господин ще ползва услугите на фирмата СЕВЪН СЪМИТ ТРЕКС – една от първите трек фирми в Катманду. Собственост е на известния водач Мингма Шерпа.

доц. Сандю Бешев

Актуална информация за протичането на експедицията може да следите в статията: С тракер по стъпките на Господин Динев към трите осемхилядника в Хималаите 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.