Как успешно да се потрошим в зимната планина

Пази се борче, идва скиорче: наръчник за фрийрайдъри и смели туристи, със занижени нива на хормони на щастието

0
 

Сподели

Shares
Инцидент със скиор
Снимка: nypost.com

Не сте се търкаляли между борчета през зимата, не сте виждали лавина? Следвайте инструкциите ни и няма начин да не ви се получи!

Настоящият ни наръчник от първа необходимост ще ви осигури нужните дози адреналин, а при късмет и достатъчно болка. Запазено за доказани мазохисти и повервалци.

НАРЪЧНИК #1 – „Как да се затрием сами“

  1. Първа, много важно точка: Не планирайте нищо. Бъдете естествени и спонтанни, обадете се в петък на приятели и набутайте надве-натри багаж в саковете. След което се метнете в колата и си свиркайте, каквото и да сте забравили, ще го намерите в курорта.
  2. Втора точка: Не си преглеждайте екипировката – ските са вечни, пък и вас Господ ви пази.
  3. На трето място: Не четете лавинни бюлетини. Ако изобщо не сте чували за тях – още по-добре.
  4. Четвърто: Не взимайте лавинен сет със себе си – пипс, сонда и лопата само ще ви тежат, а и с обемиста раница няма да изглеждате добре на снимките за Фейсбук.
  5. Пето: Не правете тест на профила на снега в началото на склона. Не си струва да проверявате дали отдолу е заледено, а отгоре има мек сняг. То, каквото е за вас, такова е и за другите, ама те за разлика от вас са леваци, а и Господ не ги пази чак толкова, а вас си ви обича.
  6. На шесто място: Не избирайте полегати склонове, хвърлете се на най-стръмните. И защо да сте по-защитени в гората, излезте на открито. Така най-лесно ще си предизвикате лавина. То, може да я предизвикате и на по-малък наклон, и в гората, зависи колко ви обича…
  7. Седмо: Тук ще спрем, че да не предóбрите. Но това е най-важно – ако сте махмурлии, увеличавате шансовете си за мега якия въргал в планината с поне 30 процента, а кой ти ги дава. Така, ако случайно оцелеете, геройството ви е гарантирано, а майка ви ще получи поне още един шанс да се притеснява за вас.

Вижте: Три съвета за безопасност при фрийрайд

Същите правила важат в пълна сила и за всеки турист. Можем да дадем още малко идеи и тук: когато има условия за лавини и лед под новия сняг, най-удачно е да тръгнете в Пирин – направо към Кончето и Вихрен. Котки, разбира се, не ви трябват. Правилата за организацията и екипировката ще намерите по-горе.

ВАЖНО:

Всички знаем, че застраховката е задължителна, но тя не спасява от инциденти, още повече от самонадеяност!

Инцидент със скиор
Снимка: eandt.theiet.org

Вижте: Съвети за поведение в планината

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.