Вело(р)еволюция: безжични спирачки за колело

0
 

Сподели

Shares

Немски учени разработват спирачки за байк, които нямат нищо общо с познатите ни до момента разработки. Чисто новата система разчита на иновативна технология и изпраща в миналото лостовете и жилата.

Shimano представи електронна система за превключване на предавките на велосипеда още преди две години. Беше ясно, че е въпрос само на време да бъдат създадени и безжични спирачки за колело.

Компютърни специалисти от германския университет „Саарланд“ демонстрираха прототип, който работи без лостове или жила. Учените твърдят, че изобретението им работи на принципите на подобни системи от авиацията и химическата промишленост. Това означава, че новите немски спирачки предлагат надеждност от порядъка на 99.999999999997% или три отказа от милиард опита.

Иновационната система се състои от два модула. Единият е монтиран в дръжката на кормилото на велосипеда и разполага със сензор за натиск, който активира предавател. Радиосигналът се изпраща до приемник в долната част на вилката. Той на своя ред задейства реле, което активира механизма за притискане на спирачния диск. Колкото по-силно стиска дръжката велосипедистът, толкова по-здраво захапват накладките.

Немците твърдят, че системата може да приведе колелото в покой за едва 250 милисекунди. Това означава, че при скорост от 30 км/ч карачът трябва да реагира поне два метра преди точката, в която се налага велосипедът да спре. Учените обаче не са удовлетворени от това постижение цифри и смятат, че ще го подобрят относително лесно с добавянето на антиблокираща система и електронен контрол на сцеплението.

Проф. Холгер Херманс, който ръководи проекта, вече преговаря с производители на велосипедни спирачки и смята, че внедряването на системата предстои съвсем скоро.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.