Честит първи сняг!

0
 

Сподели

Shares

Ето че времето съвсем лекичко ни изненада и заваля сняг. И докато 99% от хората се ужасяват от това и се чудят как може снегът да започва от октомври, то ние сме от този 1%, за който това е повод за радост и тайничко предвкусване на многото зимни и снежни емоции, които ни чакат по писти, планини и хижи. 

Така или иначе октомврийският сняг си е екстремно нещо!

Жълт код заради обилни валежи и бурен вятър е обявен в различни области от страната, предупреждават от НИМХ при БАН. Жълт код за обилни валежи е обявен в областите София, Перник, Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново и Габрово. Очаква се на тези места дъждът да премине в сняг.

Жълт код за вятър е обявен в Източна България, в областите Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Очаква се в следобедните часове вятърът да достигне средна скорост 10-15 метра в секунда до пориви от 20 метра в секунда. В Североизточна България – Силистра, Разград, Шумен и Търговище се очаква дъждът да премине в сняг.

И други години е ставало доста студено през октомври и е завалявало сняг, посочва пред БГНЕС дежурният синоптик в НИМХ Гергана Козинарова.

Това се отнася и за столицата, не само за планините, посочи тя. Случвало се е през октомври да вали в предишни години, но принципно не е най-нормалното нещо да има сняг в градовете по това време на годината.

Сняг е валяло през октомври 1912 г., 1920 г., 1971 г., 1972 г., 1991 г. От 2000 г. насам по-скоро е било по-топло.

В София и във Враца преваля – очаква се да вали и в Предбалкана и по високите полета в Западна България, добавя Гергана Козинарова.

Какво е „Жълт код“:

Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.