Световен рекорд: група от 53-ма развя българския флаг на Килиманджаро (обновена)

В категорията за най-голяма група хора в света, изкачили Килиманджаро заедно

2
 

Сподели

Shares
Групата от Адвенчър тийм на връх Ухуру
Групата от Адвенчър тийм на връх Ухуру, Килиманджаро / снимка: стоп кадри Фейсбук

На 21 януари 2023 г., 07:00 ч., група от 53-ма българи изкачи връх Ухуру (5895 м.), най-високият в планината Килиманджаро.

Това беше заявка за нов световен рекорд за най-голяма група хора в света, изкачили Килиманджаро заедно, която на 20 март стана реалност – след потвърждение от Official World Record Association (OWR).

Групата от Адвенчър тийм на път към Ухуру
Групата от Адвенчър тийм на път към връх Ухуру / снимка: Фейсбук – Adventure Team Bulgaria

Групата от експедицията на Адвенчър Тийм сподели видео, в което се вижда как всички заедно развяват българското знаме и пеят химна на България на връх Ухуру.

Адвенчър тийм
Адвенчър тийм – Баранко камп на 3900 м. / снимка: Фейсбук – Adventure Team Bulgaria

„Направихме го! Направихме го като един отбор, като един екип, като едно цяло.“ – пише в страницата на тима във Фейсбук.

В началото от България към Танзания се отправя група от 59 човека. Експедицията започва около обяд на 16 януари. През първите 4 дни се отказват трима души, поради различни здравословни проблеми, а впоследствие още трима прекратяват участие, заради проява на симптоми на височинна болест.

Българската група се изкачва към в. Ухуру
Българската група, изкачила в. Ухуру / снимка: Преслав Конов

Изкачването отнема 7 дни и така на 21 януари 2023 г., около 06:40 ч. танзанийско време (05:40 ч. българско), Георги Колевичин пръв от групата изкачва връх Ухуру, 5895 м., в планината Килиманджаро. В рамките на следващите 20 минути, до 07:00 ч., до върха стигат и останалите 52-ма участници от групата.

Достигането на върха е осъществено по маршрута Машаме с 5 нощувки на палаткови лагери. Критичен за целия проект се оказа четвъртият ден при прехода от лагер Баранко към лагер Каранга (на 4000 метра надморска височина), когато през целия ден вали интензивен дъжд.

Българската, изкачила в. Ухуру
Българската група, изкачила в. Ухуру / снимка: Преслав Конов

Това е първи опит за рекорд в категория „Най-голяма група хора в света, изкачили Килиманджаро заедно“. След като всички документи за верификацията бяха изпратени, рекордът бе верифициран от Асоциацията на официалните световни рекорди. Всеки от участниците има издаден персонален официален сертификат (с уникален номер и qr код) и досие от танзанийските власти за изкачването.

Българската група, изкачила в. Ухуру
Българската група, изкачила в. Ухуру

Групата, покорила първенеца на Килиманджаро е изключително разнородна. Най-младият от участниците е Доналд Фрейзър на 17 г., а най-възрастният, Тодорка Димитрова на 58. В състава на групата са както планинари със сериозен опит (включително и височинен), така и такива, за които това е първи връх в живота въобще.

„Това, което ни обединява в този успех и направи същия възможен, е, разбира се, любовта към планината и приключенията“, споделя организаторът Преслав Конов.

Един от обитателите на Килиманджаро
Един от обитателите на Килиманджаро / снимка: Преслав Конов

След слизането от върха цялата група си почива и празнува успеха в Занзибар.

Идеята за рекорда е на основателя на Адвенчър Тийм България Преслав Конов, чиято е и ключовата роля в осъществяването на рекорда. Заедно със своята съпруга Ася Конова те развиват приключенски туризъм и организират експедиции за изкачване на планински върхове до 6500 м.

Килиманджаро
Гледка към Килиманджаро / снимка: Преслав Конов

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.