Хималайска експедиция до връх Чако

0
 

Сподели

Shares

Клубът по алпинизъм към НСА се отправя към непалския връх Чако (6704 м). Целта е изкачване на върха в алпийски стил(без междинни лагери) от 7 души през месец октомври 2011 г. по южния ръб.

Участниците са Николай Панайотов, Станимир Желязков, Георги Пенев, Георги Георгиев, Илиян Кинов, Младен Данков и Николай Проев.

Сдружение „Клуб по алпинизъм НСА” е един от водещите клубове в страната. През последните години неизменно е в призовата тройка на класацията на Българската федерация по катерене и алпинизъм по спортните дисциплини администрирани от нея. Усилено се работи в дисциплините катерене и алпинизъм.

Репортаж от името на групата малко преди да започне изкачването:

На 04.10.групата пристигна в Катманду. Уреждаме формалностите около престоя ни и разрешителните за трека и върха. На 06.10 рано сутринта потегляме с целият багаж към Бубуле, откъдето започва шестдневния трек до базов лагер. Настроението в групата е отлично и всички сме добре.

Началото на трека е в ниската част на Хималаите, изобилстващи със зеленина. До Кото следваме пътя от обиколката на Анапурна. Оттам тръгваме по живописен каньон към последното населено място – Пфу – 4000 м.н.в. След селото трябва за 3 дни да достигнем до Базов лагер.

Повече за клуба
Състезатели от клуба неизменно се класират в призовите места по дисциплините състезателно катерене, ски-алпинизъм и ледено катерене, както в проявите от Държавния спортен календар, така и от Международния спортен календар. През 2010 г. бе осъществено и първо българско изкачване и спускане със ски от вр. Сарибунг 6328 м.н.в. в Хималаите. Членове на клуба имат успешни изкачвания на Броуд пик – 8047 м.н.в.

През тази година бяха извършени и редица изкачвания в района на Шамони – Франция(виж информация в сайта).

Следвайки тенденциите в световния алпинизъм за изкачване на върхове в алпийски стил с леки и нискобюджетни експедиции, клубът кандидатства с проект пред Министерството на физическото възпитание и спорта, подкрепен от  Българската федерация по катерене и алпинизъм за осъществяване на изкачване на връх Чако 6704 м в Хималаите от 03.10. до 27.10.2011г.

Връх Чако – 6704 м.н.в. се намира в масива Дамодар Химал на границата с Тибет /Китай/. Районът е отворен за посетители през 2003 година, а върхът е изкачен за първи и единствен път от японски алпинисти през 2007 година по така наречения класически маршрут.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.