Парапланеристът Тома Стоичков отлетя завинаги след инцидента на Мусала

Изказваме искрени съболезнования на близките му!

3
 

Сподели

Shares

Нелепият инцидент на връх Мусала от 8 януари отне живота на младия парапланерист Тома Стоичков, който след удар в метеорологичната станция по-късно почина от раните си в болницата в Пловдив. 

Тома или Томи, както го наричаха приятелите му, лети от 2018 г., като за това време преминава през всички нива на обучение, включително SIV курс за безопасно летене, и показва отлични умения. Участва в различни състезания и преди няколко месеца се класира първи в състезание по прелети с парапланер в Пирин. Освен това е запален сноубордист и отскоро лицензиран AFF парашутист. 

Да, условията на върха по време на последния му полет са били предизвикателни, и да той е летял на границата на възможностите си, своите и тези на екипировката, но действията му в никакъв случай не могат да бъдат характеризирани като безразсъдни. Както винаги е следвал мечтите си. А какви хора сме, ако не правим това.

Томи беше светъл пример за млад и интелигентен човек, непрестанно преследващ хубавите моменти в живота. Скромен, отзивчив и винаги зареден с позитивна енергия. Остави ярка следа у всички, които го познаваха. Той бе отдаден на приключенията, а летенето беше голямата му страст. От радиоуправляемите авиомодели, през скоковете с парашут и полетите с парапланер, въздушните простори винаги го привличаха неудържимо. Остана сред тях завинаги на 35 години. Поднасяме искрените си съболезнования към неговото семейство – заедно с цялата парапланеристка общност скърбим за загубата му! 

Кадър на Рила, заснет от Томи при един от полетите му над планината.

Въпреки мъката ще си позволим да обърнем внимание на нещо, което смятаме, че има отношение не само към случая, но и към цялата общественост. Въпреки бързите, за българската действителност, спасителни действия, и намесата на военен хеликоптер, инцидентът с Томи още веднъж показва изключителната нужда от HEMS система за въздушно спасяване!

Планинските спасители, както винаги реагират светкавично и се отзовават на сигнала за помощ в 13:00 ч., като предвиждат 10-часова спасителна акция по земя. Включилият се междувременно хеликоптер Cougar на ВВС – изказваме възхищението си от изключителния професионализъм на екипажа, в състав майор Марин Тасков, полковник Димитър Павлов, капитан Божидар Славчев и старши лейтенант Христо Бикяров – съкращава това време до 3,5 часа, като от полета в 15:15 ч., до приемането на пострадалия в болница в 16:25 ч., минава малко повече от час. Времето преди това е загубено в бюрократични спънки и техническа подготовка на машината за конкретната задача, тъй като това не е специализиран хеликоптер за спешна помощ. За сравнение при HEMS системата времето за реакция, от получаване на сигнала, до пристигането на пациента в болница, е в рамките на златния медицински час, а самият хеликоптер е в готовност да излети за 3 до 5 минути след получаване на сигнала…

Повече за системата HEMS и проблемите с въздушното спасяване в България може да прочетете тук

Не знаем дали при действаща HEMS система Томи щеше да оцелее, но със сигурност шансовете му щяха да бъдат в пъти по-големи. Както и на всички останали, които като него не дочакаха адекватна въздушна помощ…

Почивай в мир Томи!

Сподели

Shares

3 КОМЕНТАРИ

  1. Много ми е тъжно за момчето. Той наистина е устремителен и последователен в обученията и действията си. Ние губим един стойностен човек, който заслужава възхищение и признателност. Съболезнования! Величка

  2. Почивай в мир, Томà… Запазвам споменът за винаги позитивният, жизнен и усмихнат поглед, отворен да комуникира и искрен към хората, без грам натрапчивост. Голям пич.
    Нереално и невъзможно е да си представя и видя такъв качествен и млад човек …положен в ковчег… Прощавай. Дано летиш свободен сред ангелите на небето.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.