Апликация помага в търсенето и опазването на вековни дървета

Замисълът е повече публичност с цел намаляване на тяхното изсичане

0
 

Сподели

Shares
Вековния дъб при Бактунски манастир
Вековният дъб при Бактунски манастир / снимка: Павел Гълъбов

Организацията за опазване на околната среда Да запазим горите / Save Forests стартира инициатива за опазване на вековните дървета и вековните гори в България. От там идва апел към всеки да отиде в гората и да регистрира вековните дървета, за които знае или които открива, с мобилната апликация „Вековните дървета“. Така те ще се появят на картата на Вековните дървета на България, за да бъдат запазени и защитени завинаги.

Мобилната апликация е разработена от Атанас Русев от Сдружение „Да запазим горите“. С нейна помощ може да добавите или да откриете вековно дърво близо до вас. Нанасянето им в регистъра ще помогне за тяхното опазване и по-добро управление на горите.

Габър на 350 години
Габър на 350 години / снимка: Мария Янева

Най-простото правило за избор на дадено вековно дърво за картиране и защита е следното: да са необходими поне двама души, за да бъде обгърнато дървото с ръце. Такива дървета най-често са над 100 г. Подходящи са също и дървета със забележителни форми.

За по-конкретно определяне на възрастта и вида, ако не можете сами, ще трябва да се допитвате до местните лесовъди, които се грижат за тези дървета и най-добре познават тайните им. Снимките може да са с човек или предмет до дървото за мащаб.

Замисълът е повече публичност, което е един от малкото начини да се противопоставяме на изсичането им.

На платформата вече се виждат снимки на добавените дървета. Ако нямате мобилно покритие, може да запазите отделните регистрации в самата апликация и когато имате добро покритие, да ги пуснете. Според потребители, вече използвали платформата, има и неподробна офлайн карта, която, ако сте абсолютно офлайн, ще ви помогне да вземете координатите, на които се намирате.

Очаква се в апликацията да се добави методика за приблизително определяне на възрастта, защото ако човек не е експерт, може да се допусне грешка. Приложението ще бъде пуснато за iOS и Windows.

Въпросът за опазването на вековните дървета е доста актуален напоследък, а приложението дава възможност те да бъдат публично известни и така да се помогне за тяхното опазване. Безспорно се постига и отлична възможност все повече млади хора да могат да се включат в процеса.

Може да помогнете и като се включите в мониторинга на вековните дървета.

Вековно дърво
Вековно дърво / снимка: Васил Тодев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.