Българската обсада на връх Аконкагуа

Осъществена е от 15 алпинисти на алпийския клуб „Планинец” София

0
 

Сподели

Shares
Връх Аконкагуа
Връх Аконкагуа / снимка: Архив доц. Сандю Бешев

По принцип зимните месеци декември, януари, февруари и отчасти март, обикновено се използват от алпинистите ни най-вече за организационни мероприятия. Възползвайки се обаче от обстоятелствата, че в някои географски ширини, каквито са тези в Южното полукълбо, алпинистите на алпийския клуб „Планинец” София буквално окупират първенеца на Южна Америка Аконкагуа. Така те в последните дни на месец декември 1987 г. осъществяват и първото българско изкачване на този именит връх. На 28 декември 1987 г. това правят Николай Петков, Иван Масларов, Марияна Масларова и Кирил Тафраджийски, а на 30 декември на върха стъпват още трима души – Мариан Вълчев, Кирил Халимбаков и Огнян Балджийски. С това обсадата на върха обаче не спира.

Връх Аконкагуа
Първенецът на Южна Америка връх Аконкагуа, от южната страна/ снимка: Bjørn Christian Tørrissen, Wikipedia

На 4 януари 1988 г. 8 алпинисти от същия клуб – Валери Паунов, Красимир Георгиев, Иван Луканов, Иван Павлов, Виденка Георгиева, Емануил Бонев, Владимир Нешев и Георги Ангелов затвърждават успеха на 7-те си приятели, с което целият състав на 15-членната им експедиция изкачват върха по Класическия маршрут.

Но на този връх има още няколко маршрута, някои от които заслужават малко по-особено внимание и един от тях е „Френския маршрут” по Южната стена на върха. И те не пропускат тази възможност.

Алпинистите, изкачили върха по Френския маршрут
Алпинистите, изкачили върха по Френския маршрут / снимка: Архив доц. Сандю Бешев

От 6 до 8 януари 1988 г. Николай Петков, Иван Масларов и Кирил Тафраджийски осъществяват и първото българско изкачване на този връх и по  „Френския маршрут” на южната стена. А както е известно в тези географски ширини не северните, както е у нас, а южните стени представляват по-голям интерес, тъй като те са лишени по-дълго време от слънчевите лъчи и склоновете им са много по-стръмни.

доц. Сандю Бешев

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.