С кауза: Гари Маккий пробяга 365 маратона и събра 1 милион паунда за благотворителност

Той пробягва маратоните за 1 година в 365 последователни дни

0
 

Сподели

Shares
Гари Маккий
Гари Маккий / снимка: Macmillan Cancer Support

В началото на всяка година много хора си поставят различни цели и предизвикателства. Да започнат диета, да ходят на фитнес, да бягат в парка. Един британец си поставя две по-различни цели – да спре пиенето на алкохол и да бяга маратон всеки ден в продължение на една година.

И така 365 дни по-късно, в последния ден на 2022 година Гари Маккий завърши предизвикателството, което си беше поставил на 1 януари – да пробягва всеки ден по 42,195 км. 53-годишният баща на три деца от северозападния град Къмбрия доведе до успешен финал това немислимо за мнозина предизвикателство, което предприе с благотворителна цел.

Неговата страница успя да събере един милион паунда за благотворителната организация Macmillan Cancer Support и Hospice at Home West Cumbria хоспис. Тези организации помагат на хората, диагностицирани с рак, в най-тежкото им състояние, когато изпитват най-голяма болка, и гарантират, че дните им, колкото и дълги или кратки да са, ще преминат в най-голяма подкрепа и достойнство.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Gary McKee (@marathonmangary)

Решението на Гари да набира средства за тези организации е базирано на
дълбоко лични причини. Покойният му баща Виктор, също живял в Къмбрия, е страдал от рак на белите дробове и е бил лекуван там.

За своите 365 маратона Гари е изминал 15300 км и е скъсал 20 чифта маратонки. Обичайно пробягва маратоните за време под 4 часа. Тъй като работи на смени в местната ядрена централа, той трябва да се съобразява с работните смени и в някои от дните пробягва два маратона в рамките на 16 часа. Последния си маратон той стартира в 8:30 ч. и финишира малко преди 14:00 часа.

Гари изпълнява и второто обещание към себе си – да не пие в продължение на година, но на финала го очаква една бира като награда.

Гари Маккий
Гари Маккий с първата си бира от година насам / снимка: Oliver Hodgson

Екстремните горещини и дъжд са правили някои от маратоните му много трудни, но той е използвал сауна за възстановяване и дори е открил, че тя му помага за аклиматиризиране за маратоните при температура над 30°С.

Маккий разкрива, че целта му е да покаже кое е наистина важното. Признава, че това, което го крепи да завърши предизвикателството, е била мисълта, че трудностите да бяга маратон всеки ден са нищо пред това, „което някои хора изживяват“.

Мисията на Гари Маккий привлича вниманието и на сър Мо Фара, който записва видео в подкрепа на започнатото от него.

Това не е първото добро дело на Гари Маккий. През 2021 година той е пробягал 110 маратона за 110 дни, събирайки повече от £110 000 за Macmillan Cancer Support и Hospice at Home West Cumbria. Преди това Маккий е изкачвал връх Килиманджаро и е прекосил Нова Зеландия.

По време на предизвикателството стотици бягат заедно с Маккий, а на неговата страница продължават да се появяват още дарения, някои анонимни, други не, като до обяд на 2 януари общата сума надхвърля £1,1 милиона. В един от последните постове на страницата Гари пише, че си е свършил работата, като е вдъхновил хората.

Ето какво пише там Гари Маккий:

Give a man a fish you feed him for a day, teach him to fish you feed him for life. My job here is done. Believe

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.