The Ladder To Heaven: стълбата към рая в австрийските Алпи

Връхна точка от виа ферата, тя спира дъха на катерещите се над 700-метрова бездна

0
 

Сподели

Shares
The Ladder To Heaven, още ‘Stairway to Heaven’ или "Стълба към рая"
The Ladder To Heaven, още ‘Stairway to Heaven’ или „Стълба към рая“ / снимка: Quin Schrok

За катерачите преминаването на „Стълбата към рая“ The Ladder To Heaven едва ли ще e нещо особено, но за всички нормални хора – пригответе се да ви спре сърцето!

Има едно просто правило, което трябва да следвате, когато изкачвате „Стълбата към рая“, висяща над пропаст в австрийските Алпи: Останете фокусирани върху стъпките си и каквото и да правите, не гледайте надолу.

Тази главозамайваща стълба съставлява част от Grosser Donnerkogel via ferrata (Гросер Донеркогел виа ферата). *

The Ladder To Heaven

И така, небесната стълба към рая е дълга 43 метра и се извисява в облаците на 700 метра над земната повърхност. Направена е от стоманени кабели и е връхната точка на виа фератата Grosser Donnerkogel (Донеркогел) в австрийската курортна зона Salzkammergut (Залцкамергут).

Частта с въздушната стълба е оценена само с трудност „B“ по австрийската система от „А“ до „Е“ и не се счита за трудна, в сравнение с други участъци от изкачването, но експозицията е интензивна и не бива да се подценява. При силен вятър или когато на стълбата има и други хора, придвижването може да бъде доста изнервящо.

Ако се страхувате от височини, това едва ли е екскурзията, която ще искате да си резервирате за ваканцията в Алпите. Но все пак, ако успеете да приспите страха си и стигнете до върха на стълбата, ще бъдете възнаградени от зашеметяваща гледка над Алпите.

Grosser Donnerkogel via ferrata

От хижа Gablonzer Hütte (Габлонцер Хюте), до планинската станция на кабинковия лифт Gosaukamm (Гозаукам), маршрутът се изкачва на 400 m надморска височина до кръста на върха на Grosser Donnerkogel на 2 етапа. Изкачването отнема около 3 часа по стръмни стени, вариращи от средна до висока трудност. Първият участък е приключенски, но по-лесен – и следователно е истинско удоволствие за начинаещи катерачи.

В ясни дни гледката стига до Гросклокнер (Großglockner). Така можете едновременно да се възхищавате на най-високата планина на Горна Австрия, Hohe Dachstein (Хохе Дахщайн).

Добре е да имате предвид, че след като започнете да се изкачвате по виа фератата, няма подходящ начин да се върнете и трябва да продължите напред. Ако искате да сте подготвите физически и психически, на място се предлагат „подготвителни“ изкачвания по по-лесни маршрути, на които инструктори ще ви дадат ценни насоки.

Трасето на Donnerkogel виа ферата е разположено върху съществуващ маршрут за катерене, изготвен от Paul Preuß (Пол Пройс), пионер в алпийското катерене, днес смятан за един от духовните бащи на свободното катерене и най-добрият катерач на своето време. Пройс загива при инцидент на хребета Гозаукам на 3 октомври 1913 г., а на 20 юли 2013 г. в долната станция на лифта Гозаукам е открит мемориал в негова памет.

* Виа ферата от италиански означава „железен път“ – представлява пътека, вградена в скалите, с приспособления, като метални стълбове и обезопасяващ кабел. Терминът придобива популярност, след като алпинисти започват да използват мрежата, изградена в Доломитите на Италия по време на Първата световна война, за да помагат на войниците да се движат на голяма надморска височина.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.