Морето не е за една ваканция: с грижа за плаж Аркутино и Камчийски пясъци

Тази година кампанията "Чистата Коледа" ще се проведе на двете локации на 26 декември и на 28 декември

0
 

Сподели

Shares
Чистата Коледа
„Чистата Коледа“ ще се проведе на двете локации на 26 декември и на 28 декември

Всички любители на морето обичаме плуването и разходките по пясъка. Морските почивки са незаменими за физическото здраве и за разтоварване от стреса. Не за това иде реч обаче. Често се случва ваканцията на черноморския плаж да е гарнирана с изобилие от отпадъци, неспирно изникващи изпод хавлията и нахално залепващи по босите ни крака. Замърсяванията на българските плажове са факт и този факт няма как да бъде скрит под плажната хавлия. Колкото по-навреме го извадим наяве и говорим за него, толкова по-добре.

Съорганизаторите от WIND2WIN и Lessplastic Bulgaria канят всички доброволци, с отношение към морето и околната среда, да се включат в инициативата “Чистата Коледа”. Тази година тя ще премине под мотото ”Морето не е за една ваканция”. Идеята е да се насочи общественото внимание, и извън традиционния летен сезон, към тази толкова ценна природна даденост, която имаме.

Десетки доброволци ще обединят усилия по Коледа с грижа за чистотата на черноморското крайбрежие. Тази година кампанията „Чистата Коледа“ ще се проведе на две локации: на 26 декември на плаж Аркутино и на 28 декември – на територията на Камчийски пясъци.

Инициативата ще бъде белязана отново от коледния дух: за всички участници е определен специален коледен дрескод и коледно парти след края на официалната част. „Чистата Коледа“ е много полезна и за най-малките участници – освен че се забавляват, дегизирани като Дядо Коледа, Рудолф или джудженца, и че се впуснат в морски приключения, научават и много полезни факти за морето.

Чистата Коледа
Чистата Коледа 2022

Инициативата “Чистата Коледа” стартира през 2018 годинa, като през петте години на осъществяването си, се превърна в едно от любимите и най-силно посещавани коледни мероприятия с екологична насоченост в България. Всяка година доброволците, които имат отношение към морето и опазването му, събират отпадъци с приблизително тегло половин тон. До този момент, в резултат на почистванията, са събрани общо 2000 кг пластмасови отпадъци, а доброволците, взели участие, са над 150 човека от цяла България.

Според мониторинга за морски отпадъци на Института по биоразнообразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН през зимата по българските плажове се срещат голям брой отпадъци. Силното вълнение, вятърът, морските течения и локацията на плажа са водещи фактори при замърсяването. Според ИБЕИ-БАН, през последните седмици на годината на плаж Аркутино може да открием 289 отпадъка за 100 м от плажа, на плаж Алепу – 188 отпадъка / 100 м, а на плаж Златна рибка – 110 отпадъка за 100 м от плажната ивица.

Чистата Коледа
Чистата Коледа

Фасовете са едни от най-често срещаните отпадъци по плажовете в България и по света. Те са съставени от пластмаса – целулозен ацетат. Едва 13% от пушачите знаят този факт. Разграждането на един фас в околната среда варира между 3 и 15 години.

Поради силния вятър и вълнение през зимата отпадъците по плажовете могат да попаднат отново в морето или да заседнат между дюните, където под метеорологичните условия да се разпаднат на малки пластмасови фрагменти, наречени микропластмаса.

Делфините в Черно море поглъщат пластмасови отпадъци. Учени от Варна изследват стомасите на 31 мъртви делфина – афала. Средният брой погълнати пластмасови частици е 6,35 парченца за делфин.

Не само морските организми са повлияни от микропластмасата. Вече са известни редица проучвания, които доказват наличие на микропластмаса в кръвта, белите дробове, плацентата и изпражненията при хората.

Следете официалното Фейсбук събитие за всички подробности ТУК.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.