Проф. Христо Пимпирев бе отличен с един от най-престижните испански ордени

Званието е присъдено с указ на испанския Крал Фелипе VI

0
 

Сподели

Shares
Проф. Христо Пимпирев бе отличен със званието "Командор на Ордена на Исабел Католическа"
Проф. Христо Пимпирев бе отличен със званието „Командор на Ордена на Исабел Католическа“ / снимка: Никола Петков, Bulgarian Antarctic Institute

Със званието „Командор на Ордена на Исабел Католическа“ (Encomienda de la Orden de Isabel la Catolica) на специална церемония бе удостоен председателят на Българския антарктически институт и ръководител на българските експедиции на Ледения континент – проф. Христо Пимпирев. Отличието му бе връчено на 13 декември от посланика на Кралство Испания в България Алехандро Поланко Мата с указ на краля на Испания Фелипе VI.

Орденът се присъжда като награда за изключителни действия от граждански характер, извършени от испански или чуждестранни граждани в полза на нацията, или за такива, които представляват значителен принос към връзките на приятелство и сътрудничество на испанската нация с международната общност.

По време на церемонията посланик Мата подчерта изключителното сътрудничество и приятелство на проф. Пимпирев и Българския антарктически институт с испанските научни институции: „Голям приятел на Испания, който винаги е проявявал близост и готовност за сътрудничество“.

„Испанските кораби и българският кораб вече сме една флотилия, а прибавяйки и бразилските кораби, ние сме голяма сила на науката и мира“, коментира  проф. Пимпирев.

Първата българска група от тазгодишната експедиция вече е на базата ни в Антарктида, а втората група предстои да тръгне натам след Коледа.

Проф. Пимпирев е един от героите, които ви представяме в книгата „Български приключенци със световни успехи“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.