В България вече има две сини лекоатлетически писти

Едната е на малкия стадион на Национална спортна академия, а другата е в Ямбол

0
 

Сподели

Shares
Сините лекоатлетически писти в Ямбол и на НСА
Сините лекоатлетически писти в Ямбол и на НСА / снимки: общ. Ямбол & Христо Кабадаев

Уникални за страната ни сини лекоатлетически писти бяха открити в Ямбол и в София. Свикнали сме да свързваме пистите в леката атлетика с традиционния за тях червен цвят. По света обаче от години тази традиция постепенно отстъпва на по-модерни цветове – има сини, лилави, а някои са с редуващи се цветове, включително цветовете на дъгата.

Пистата на малкия стадион на НСА
Пистата на малкия стадион на НСА / снимка: НСА

Едната от пистите със син цвят у нас е в столицата – това е пистата на малкия стадион на Национална спортна академия, който е с обиколка от 333 м по първи коридор, налични са и сектори за скокове и кондиционна подготовка. Ремонтните дейности са изпълнени с последните технологии в настилките и осветлението. На този стадион тренират и национални състезатели, а по време на състезания, провеждани на големия стадион, този служи на атлетите за загряване. Това е и едно от най-популярните места за тренировки сред любителите спортисти в София. Те ще могат да ползват съоръжението срещу заплащане от 2 лв., което се осъществява чрез автомат.

Синята лекоатлетическа писта на НСА
Синята лекоатлетическа писта на НСА / снимки: Христо Кабадаев

Пистата в Ямбол е със стандартни размери (400 м по първи коридор, най-вътрешният) и 8 коридора, прилежащи към нея са и сектори за скокове и тласкане на гюле, предстои закупуването на няколко хиляди седалки. С наличието на новия стадион ямболските атлетически клубове и общината могат да кандидатстват и за състезание от спортния календар на Българска федерация по лека атлетика за 2024 година. По думите на кмета на Ямбол Валентин Ревански, за реновацията на пистата са използвани материали на швейцарска фирма, с чиито настилки са изградени пистите на „Стадио Олимпико“, стадион „Луи II“ в Монако, „Олимпиащадион“ в Берлин, стадион „Лецигрунд“ в Цюрих.

Синята лекоатлетическа писта в Ямбол
Синята лекоатлетическа писта в Ямбол / снимка: община Ямбол

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.