Раницата Osprey Soelden Pro E2 Avalanche Airbag Pack – за безопасност в зимната планина

Аirbag раницата може да откриете в магазините на SPORT DEPOT

0
 

Сподели

Shares
Osprey Soelden Pro E2 Avalanche Airbag Pack
Osprey Soelden Pro E2 Avalanche Airbag Pack

Най-голямата опасност при карането на фрийрайд ски или сноуборд е попадането в лавина. Лавините са често смъртоносни и не бива да бъдат подценявани, както от гледна точка на знания за тях, така и от към екипировка.

Освен абсолютно задължителните лавинен уред, сонда и лопата, които са се превърнали в златен стандарт по отношение на лавинната безопасност, airbag раницата е най-добрата инвестиция, която можем да направим за личната си безопасност в зимната планина. В случай на лавинен инцидент притежаването и правилното използване на такава раница може значително да увеличи (но не и да гарантира) шансовете ни за оцеляване, както и да ни предпази от тежки контузии. Когато е активирана навреме лавинната раница увеличава значително съотношението тегло/обем на нашето тяло, което прави затрупването от снежни маси много по-трудно. Освен това балонът с въздух, който се разгъва зад главата ни може да ни предпази от случайни удари в скали, дървета или лед.

И тъй като става дума за здравето и живота ни, то е редно да си говорим само за най-добрата и иновативна технология в това отношение.

Osprey Soelden/Sopris Pro E2 лавинна раница

Тегло: Solden Pro – 2.9 кг; Sopris Pro – 2.8 кг

Размери: Solden Pro – 54/35/29 см; Sopris Pro – 52/35/29 см

Материали: bluesign® approved NanoFly 100D recycled robic nylon and ultra-high-molecular-weight-polyethylene

Обем: Solden Pro – 32 литра; Sopris Pro – 30 литра

Alpride E2 airbag system
Alpride E2 airbag system / снимка: https://www.alpride.com/

В основата на Osprey Soelden Pro E2 Avalanche Airbag Pack лежи система, която не използва сгъстен въздух, а електричество за да раздуе въздушната си възглавница. Нещо повече – иновативната Alpride E2 система не използва батерии, а суперкондензатори. Това я прави много по-компактна, лесна за поддръжка и пътуване. Alpride E2 на Osprey е 40% по-малка и 140 гр. по-лека от своя предшественик Alpride E1. Освен това въздушната възглавница на Alpride E2 е с цели 12 литра по-обемна, което допълнително увеличава шансовете ни да не бъдем затрупани.

Alpride E2 airbag system / снимка: osprey.com
Alpride E2 airbag system / снимка: alpride.com

Лавинната раница на Osprey Soelden Pro E2 се предлага в два варианта – Soelden Pro E2 (мъжки, 32 литра) и Sopris Pro E2 (дамски, 30 литра). Макар на външен вид раницата да изглежда като всяка една друга лавинна раница, то в нея е скрита Е2 системата, която използва суперкондезатори и същевременно е най-леката на пазара. Използването на суперкондензатори прави възможно Alpride E2 да работи оптимално в много широк температурен диапазон – от -30ºC до +40ºC. Друго предимство на тази технология е, че суперконденззаторите не подлежат на ограничения при самолетни пътувания, транспорт или съхранение.

Alpride E2 airbag system
Alpride E2 airbag system / снимка: alpride.com

Е2 системата се зарежда чрез micro-USB кабел за 20 минути. Освен това могат да бъдат използвани две АА батерии, с които зареждането на спуперкондензаторите става за 40 минути. Това означава, че носенето на допълнителен заряд вече е много лесно, както и осигурява независимост от електропреносната мрежа. Ако не бъде активирана двете АА батерии осигуряват на системата автономност в продължение на 3 месеца, така че лавинната раница да е винаги в готовност.

Alpride E2 е проста за употреба, само с един бутон за включване и изключване, както и клапан за ръчно спадане на въздуха от въздушната възглавница. Когато бъде включена системата минава през авто тест на повече от 15 параметъра и компонента. Статусът и нивото на заряд могат да се следят чрез LED индикатори, разположени от външната страна на раницата.

Alpride E2 airbag system
Alpride E2 airbag system / снимка: alpride.com

Въздушната възглавница се надува за около 4 секунди след издърпване на спусъка и много бавно сама изпуска въздуха в нея, така че в случай на пълно затрупване да осигури голям въздушен джоб около главата на пострадалия. Сгъването на възглавницата става лесно, бързо и интуитивно. Системата Alpride E2 позволява многократно трениране на активирането и в „домашни“ условия, така че сме напълно сигурни, че можем да я използваме правилно в случай на инцидент.

Alpride E2 airbag system
Alpride E2 airbag system / снимка: alpride.com

Въздушната възглавница е изградена от UHMPWPE (ultra-high-molecular-weight polyethylene), което е ултра лека и устойчива материя.

Гърбът на раницата е направен от олекотена, термоформована EVA пяна, обвита от материя, която пречи на снега да се задържа по нея.

Коланите на раницата също са изградени от олекотена, термоформована EVA пяна, с регулиране на дължината. Презрамките са екипирани със сигнална свирка и възможност за промяна на позицията на спусъка на системата, според личните предпочитания (лява-дясна ръка). Кръстният колан е изграден от същата олекотена, термоформована EVA пяна, има малък джоб с цип от едната страна и ухо за инвентар от другата.

Osprey Soelden Pro E2 Avalanche Airbag Pack
Osprey Soelden Pro E2 Avalanche Airbag Pack

Закрепянето на ските върху раницата може да бъде диагонално или А-образно чрез подсилени каишки, които да устоят на кантовете. Сноуборд може да бъде прикрепен вертикално, с каишки, които могат да бъдат прибрани, когато не се използват. Върху раницата може да бъде прикрепен и пикел, чийто клюн влиза в специален ръкав, за максимална сигурност.

Предвидено е и отделно място за GPS или радиостанция, с възможност за закачане на комутатор на презрамките. Системата за прикрепяне на каската върху раницата може лесно да се прибира и предлага две позиции – отред или отгоре на раницата.

Лавинната раница Osprey Soelden/Sopris Pro е перфектна комбинация от иновативна airbag система и оптимален дизайн с цел максимален комфорт. Ще я намерите в магазините на SPORT DEPOT.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.