За 31-ви път: българската антарктическа експедиция акостира на остров Ливингстън

Десетимата членове на първата група пристигнаха на остров Ливингстън успешно, на 7 декември, макар и със закъснение

0
 

Сподели

Shares
Българската изследователска база на о-в Ливингстън
Българската изследователска база на о-в Ливингстън / снимка: Български антарктически институт

Първата група от 31-вата българска антарктическа експедиция вече е на далечния леден континент. Десетимата членове на групата пристигнаха на остров Ливингстън успешно, на 7 декември, макар и със закъснение.

Нашите тръгнаха от София на 23 ноември.

В Пунта Аренас, Патагония, им се налага да изчакат няколко дни чилийския военен ледоразбивач „Агилес“, който трябваше да ги превози до българската база през бурните води на пролива „Дрейк“. Поради друга спешна мисия обаче корабът ги оставя на съседния остров Кинг Джордж, където се налага отново да чакат. В крайна сметка българите се качват на друг чилийски военен кораб – „Галварино“, с който след 10-часово плаване стигат до о-в Ливингстън. След това благодарение на сравнително доброто време, с надуваеми лодки те са разтоварили багажа на експедицията. На българската база има една мултифункционална машина „Маниту“: трактор, кран и булдозер в едно, която е била включена успешно и с нея товарите са свалени на брега.

Командир на базата “Св. св. Кирил и Методий“ е д-р Атанас Пелтеков, а десетимата членове на екипа са: д-р Атанас Пелтеков, инж. Петър Сапунджиев, механикът енергетик Константин Недев, логистиците Камен Недков и Петър Тризлинцев, географката д-р Теменужка Спасова, сеизмоложката д-р Гергана Георгиева, дерматологът д-р Иван Богданов, радиоложката Виктория Недялкова и биологът Атилла Марков. По думите на д-р Пелтеков всички са в добро здраве и започват разконсервирането на базата след зимния период в очакване на следващата група, която се очаква да се отправи натам след Коледа с българския научно-изследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий“.

Междувременно стана ясно, че Крал Фелипе VI e издал указ за награждаването на проф. Христо Пимпирев с един от най-престижните испански ордени „Изабел Католическа“, основан през 1815 година. Отличието се дава на испански и чуждестранни граждани за голям принос в развитието на връзките с Испания. Церемонията по връчване на ордена ще бъде на 13 декември 2022 г. в посолството на Кралство Испания в София.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.