11 декември: Международен ден на планината

Мотото тази година е "Жените преместват планини"

0
 

Сподели

Shares
Фотограф: Константин Величков
Стъпалата, Пирин. Фотограф: Константин Величков

От 2003 г. насам, с решение на ООН, Международният ден на планината се отбелязва ежегодно на 11 декември. Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) координира годишното честване на Деня, за да насърчи по-голяма осведоменост относно проблемите, свързани с планините.

Всяка година международният ден на планината е посветен на различни каузи, насочени към защита и опазване на крехката планинска среда.

Международен ден на планината 2022
Международен ден на планината 2022 / снимка: FAO

Темата на 2022 г. е: Жените преместват планини

Жените играят ключова роля в опазването на околната среда и социалното и икономическо развитие в планинските райони, които са дом на 15% от световното население и една четвърт от сухоземните животни и растения. Жените често са основните „мениджъри“ на планинските ресурси, пазители на биоразнообразието, на традиционните знания и местната култура, и експерти в традиционната медицина.

Темата на Международния ден на планината 2022 г. е: Жените преместват планини
Темата на Международния ден на планината 2022 г. е: Жените преместват планини / снимка: Kyaw Kyaw Winn, FAO

Нарастващата променливост на климата, съчетана с липсата на инвестиции в планинско земеделие и развитие на селските райони, често тласка мъжете да мигрират другаде в търсене на алтернативен начин на живот. Ето защо жените са поели много задачи, изпълнявани преди от мъжете, но жените в планината често са „невидими“, поради липса на власт за вземане на решения и неравен достъп до ресурси.

Международният ден на планината 2022 е възможност за повишаване на осведомеността относно необходимостта от овластяване на планинските жени, така че да могат да участват по-ефективно в процесите на вземане на решения и да имат по-голям контрол върху производствените ресурси. Чрез споделяне на високи постижения, възможности и развитие на капацитет в планините, Денят може да насърчи равенството между половете и следователно да допринесе за подобряване на социалната справедливост, поминъка и устойчивостта.

Въпреки че „Жените преместват планини“ е предложената тема за 2022 г., държавите, общностите и организациите са насърчавани да отбележат Международния ден на планината чрез тема, която е по-подходяща за тях.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.