Състезание по катерене в зала Athletic Climbing Fit предстои на 18 декември

Мото на събитието е "Върховете на ВСИЧКИ специални ДЕЦА - Възможни ли са те?"

0


Дата на събитието: 18.12.2022

Сподели

Shares

Катерачната среща ще се състои на 18 декември 2022 г. В нея ще вземат участие деца със специални образователни потребности (СОП), както и деца в норма от всички възрастови групи – от 3 до 13+ годишни.

Вили Евтимова по време на работа с деца със СОП
Катеренето има много ползи при деца със СОП / снимка: Кристина Вангелова
Състезанието ще се проведе в зала за катерене Атлетик Клайминг Фит – Дианабад, гр. София. Залата отваря врати в края на 2019 година, с огромна помощ от страна на фитнес център Атлетик. Тя разполага с боулдър стена, където могат да тренират, както катерачи от високо ниво, така и всички, които обичат предизвикателствата. Има и висока част, предназначена за катерене на въже. Там са наредени разнообразни маршрути, като има предизвикателства за всеки – за деца със СОП (аутистичния спектър, ДЦП хемиплегия, хемипарези, общи двигателни затруднения, слухови увреди); за най-малките катерачи (някои от тях, едва навършили 3 години) и за по-опитните и порасналите (маршрутите стигат до категория 6с+).
Вили Евтимова по време на работа с деца със СОП
Вили Евтимова по време на работа с деца със СОП / снимка: Кристина Вангелова

В залата за катерене в Атлетик Клайминг Фит, Дианабад, е практика деца в норма и СОП да се срещат и тренират заедно. Всяко дете, което посещава залата, знае, че съществуват деца, които са по-различни и катеренето е част и от техния свят. Треньорите учат децата да се подкрепят и приемат, да показват взаимно уважение и разбиране. Те се радват на катеренето и се стремят да постигат своя “връх”, личен успех и се насърчават взаимно.

Катерене в зала Атлетик Клайминг Фит
Катерене в зала Атлетик Клайминг Фит / снимка: Кристина Вангелова

Специално за състезанието ще има наредени маршрути на въже с различна трудност, боулдъри и траверс, съобразени за всяка възрастова група. Посредством точкова система ще се определят победителите в групите. Награди обаче ще има за всички от сърце!

Дисциплината „траверс“ ще бъде включена за първи път в състезание, по предложение на Вили Евтимова – треньор по терапевтично катерене и спорт, и в съответствие с нейния опит в работата с деца със СОП. Подготвените специални деца ще направят опит да покрият критериите, които са част от състезателното катерене в дисциплини „трудност“, „боулдър“ и „траверс“.

Очаква се в състезанието да вземат участие около 50 деца на възраст от 3 до 13+ години, разпределени в 5 възрастови групи.

Катерачната среща ще е и своеобразно Коледно парти за всички – деца, инструктори, родители!

Екипът на Athletic Climbing Fit

Вили Евтимова е треньор по терапевтично катерене и специален педагог по физическо възпитание и спорт за деца и младежи със СОП. През последните 5 години в България е новатор в катеренето като методика на работа при деца с нарушения (СОП).

Яна Стоянова има повече от 10 години опит в спортното катерене. Тя работи като Консултант човешки ресурси, а в Athletic Climbing Fit отговаря за организационната работа, комуникацията с клиенти и активно се включва в тренировките с деца.

Ида Гандева се занимава със спортно катерене от дете. Завършва специалност Геология в Софийски университет, но катеренето е нейната страст. Тя е дългогодишен инструктор по катерене с богат опит в работата, както с най-малките, така и с опитните катерачи.

Ния Филатова е запален катерач, а работата с деца я мотивира и зарежда. Студентка е в УАСГ специалност „Строителство на сгради и съоръжения“.

Константин Костадинов е квалифициран съдия на състезания по спортно катерене в дисциплини скорост, трудност и боулдър, с много опит в провеждането на състезания, както за мъже и жени, така и за деца.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.