Респект: 103-годишни държат рекордите по тандемен скок с парашут (Видео)

Това се казва да надскочиш мечтите си

0
 

Сподели

Shares
Рут Ларсон и Алфред Блашке - най-възрастните хора, скочили в тандем с парашут
Рут Ларсон и Алфред Блашке държат рекордите на Гинес за най-възрастните хора, скочили в тандем с парашут / снимка: Guinness

Погледнато статистически, хората, летели с парашут, са незначителен процент. Едно е мечтата да се рееш нависоко като птица, съвсем друго е да преодолееш вродения страх. Все пак ние хората не се раждаме с криле. Така че не един и двама имат страх от високото, а повечето биха казали, че и стресът в самолет им е достатъчен.

Какво да кажем обаче за столетниците смелчаци Рут Ларсон и Алфред Блашке, които държат световните рекорди на Гинес за най-възрастен човек, скочил в тандем с парашут, съответно при жените и мъжете. Да видим кои са те:

Алфред Блашке

Алфред Блашке държи рекорда на Гинес за най-възрастен мъж, скочил в тандем с парашут
Алфред Блашке държи рекорда на Гинес за най-възрастен мъж, скочил в тандем с парашут / снимка: Guinness

Алфред Блашке, или Ал, е роден на 4 януари 1917 г. Той прави своя рекорден скок през 2020 година, когато е на възраст от 103 години и 181 дни.

За пръв път скача с парашут през 2017 г. за свята 100-годишнина и тогава си обещава да скочи отново, за да отпразнува завършването на колежа на своите внуци. Три години по-късно той изпълнява своето обещание, скачайки в тандем от летящ самолет от височина 4267 м (14000 фута).

Семейство, приятели, медии и дори държавни щатски служители присъстват на неговия опит за рекорд. По време на скока Ал остава в свободно падане, докато тандемът достига крайна скорост от 120 мили в час на височина от 1800 метра.

Целият скок трае 5 минути. „Всичко мина перфектно“, заявява накрая Ал. „По-опасно е да си вземеш храна от вендинг машина, отколкото да скочиш с парашут“, смята столетникът.

Рут Ларсон

Рут Ларсон държи рекорда на Гинес за най-възрастна жена, скочила в тандем с парашут
Рут Ларсон държи рекорда на Гинес за най-възрастна жена, скочила в тандем с парашут / снимка: Guinness

Шведката Рут Линеа Ингегард Ларсон мечтаела да стане най-възрастната жена, скочила с парашут. На възраст от 103 години и 259 дни тя прави впечатляващ скок и чупи дотогавашния рекорд.

Нейният рекорден опит се състои на 29 май 2022 година, като тя също е подкрепяна от цялото си семейство. По време на скока Рут искала да слуша песента на Lasse Dahlquist’s – „Try Your Wings“.

Страстта на Рут към висините се появява късно – за пръв път изпробва параглайдинг на своя 90-и рожден ден. След това тя лети с балон, а за пръв път скача с парашут през 2020 г., когато е на 102 години.

Рут е родена през 1918 г., има 5 деца, 19 внуци и 30 правнуци и помни рождените дни на всички. Тя никога не се отказва от предизвикателствата и преследва мечтите си с позитивна нагласа, уверяват нейните близки и приятели.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.