(Пре)Разказите на хижаря от хижа „Добра вода“

„Мястото е много енергийно, много хубаво и цялата местност се нарича „Добра вода“ поради тази причина". – Разказва ни Ирина

0
 

Сподели

Shares
Хижа „Добра вода“ / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

Поредният епизод от “Разказите на хижаря” ни запознава с историята на хижа „Добра вода“ и нейните гостоприемни стопани.

Когато случаят ни отведе до хижа „Добра вода“, изобщо не очаквахме, какво късче самородно злато е скрито в гънките на рида Каркария. 

Каркария (среща се и като Къркария) е планински рид в северната част на Западните Родопи, между долините на реките Чепинска и Стара река (десни притоци на Марица). 

Ридът има форма на изпъкнала на север дъга с дължина около 25 км и ширина между 7 и 10 км. На запад и югоизток дълбоките каньоновидни долини на реките Чепинска и Стара го отделят съответно от ридовете Алабак и Равногор, а на юг долината на река Мътница – от Баташка планина. Най-висока точка е връх Калчиш (1475 м), разположен на около 5 км североизточно от село Дорково. В източната част на рида, освен летовището „Св. Константин“ и курортният комплекс „Ливадите“, се намираше и обектът на нашият интерес – хижата с обещаващото име „Добра вода“.

Хижа "Добра вода" / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря
Хижа „Добра вода“ / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

След няколко асфалтови еквилибристики, стигаме хижата, която е разположена на хубава голяма поляна на 721 м. н.в. Естествено, на централно място отпред е и чешмата с Добрата вода.

Посреща ни Ирина, стопанката на хижата. Първите няколко реплики, които разменяме ни вкарват в заблуждение, относно това, което ни очакваше…

Хижа „Добра вода“ / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

А всъщност се оказа, че сме попаднали на неизчерпаем извор на знания и интересни истории.

„Мястото е много енергийно, много хубаво и цялата местност се нарича „Добра вода“ поради тази причина“. – Разказва ни Ирина – В близост се намира параклиса Флор и Лавър. Това са светци, които в далечното минало в местността Ликирия са били каменоделци.

Хижа "Добра вода" / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря
Хижа „Добра вода“ / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

И детето на местния управител много обичал да ги гледа. Когато работили, един ден пада камъче в окото на детето и то ослепява. Те са били много вярващи християни и след като управителят ги затворил в тъмницата в подземието цяла нощ се моли на господ и на света богородица да им покаже пътя да им помогне. Явява се Света Богородица, показва им едно аязмо с лечебна вода им казва: „Детето ще прогледне, ако се измие“ и те на другия ден, съобщават новината. Детето се измива с водата и наистина прогледва. Тогава управителят на местността Ликирия и всички хора, които са му били подопечни повярват в Господ и стават християни. 

Хижа „Добра вода“ / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

А след като ни разказа историята на параклиса и легендата за светците, начетената ни домакиня ни запозна с маршрутите в околността. Как да стигнем до Пещерата „Снежанка“, до Крепостта „Цепина“, до лобното място на Алеко Константинов. 

Освен, че е пазител на историята, нашата домакиня се оказа и много сръчна в кухнята – за нула време успя да превърне набраните в гората сърнели във вкусно ястие, от което си облизахме пръстите!

И така, занизаха се безброй истории за походи, случки и трудни преживявания, разкази за планинарска мъдрост и трудно научени уроци.

Хижа „Добра вода“ / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

И накрая, когато вече се разделяме, Ирина ни каза:

„…И когото тръгнат в планината, не се чувства разликата у хората като образование, като интелект, като финансово състояние… Всеки се чувства освободен някак си и много бързо се сприятеляват хората – аз това съм го забелязала. Хора, които не съм си и представяла, че в ситуация може да се хвърли и да помага на някой, защото винаги е бил някакъв настрани… Държи се странно… Абсолютни егоисти, които примерно съм познавала, той става друг в планината. Вървим си по пътя, говорим си. Всеки си споделя проблемите, ако има нужда. Това е един вид релакс – все едно си отишъл на някакъв сеанс при психолога, така да го кажем. Но психолога е гората и планината…“ 

Хижа „Добра вода“ / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

Хижа „Добра вода“ е масивна триетажна сграда с капацитет 76 места с етажни санитарни възли и бани. Местата са разположени както следва: 1-двойка, 1-тройка, 7-четворки, 3-шестици, 2-петици, 1-седмица, 1-осмица

Хижата е електрифицирана и водоснабдена. Разполага с 76 места със самостоятелни и етажни санитарни възли и бани, локално отопление, ресторант, бюфет, туристическа столова и кухня, заседателна зала, летен навес, паркинг. 

Освен по пешеходни туристически маршрути, до хижата може да се стигне с автомобил по асфалтов път.

Изходни пунктове до хижа „Добра вода“ са: 

Пазарджик (обект от 100-те НТО) – 20 км по асфалтово шосе; с. Дебращица (общ. Пазарджик) – 7 км по асфалтово шосе (2 ч). 

Хижа „Добра вода“ / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

Може да гледате епизода в YouTube канала на предаването „Разказите на хижаря“ в хижа „Добра вода“ – YouTube,  или в профила ни  Hut Story – Разказите на хижаря | Facebook

Премиерните епизоди на “Разказите на хижаря” се излъчват всяка събота от 21.30 по NOVA NEWS с повторения в неделя 12.30 и петък 22.30.

„Разказите на хижаря“ се осъществява с подкрепата на Фотосинтезис и Национален Фонд “Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.