Сергей Петров от „Истински мед“: Провокираме хората да се ангажират с климатичните и продоволствени проблеми

Мисията: устойчивост в глобалното пчеларство с помощта на технологии, наука, образование и бизнес иновации

0
 

Сподели

Shares

Вижте поредицата, която за първи път показва „кухнята“ на кошера, подкрепата на колко добри хора са необходими, за да станеш пчелар, за пожарите, мечките, вкусната храна и корените – гледайте видео поредицата с Мария Жекова „Най-сладкият начин да спасиш света“.

Вече две години Mastercard е партньор на иновативната българска компания Pollenity в каузата за подкрепа на българските пчелари, качествения мед и героите на земеделието на цялата планета – пчелите. Към мисията се присъедини и Мария Жекова, известна с таланта си да намира неизчерпаемо кулинарно вдъхновение в природата на Родопите.

Сега Мария създава в Родопите своето кътче за посрещане на ценители Силивряк, което определя като Хранилище за мечти. С помощта на Mastercard, Pollenity и пчелни фермери от мрежата на „Истински мед“, Мария се впуска в приключението да стане пчелар и да отглежда Apis mеllifera rodopica – дивата родопска пчела, която единици пчелни фермери пазят с грижа и опасения за неясното ѝ бъдеще.

Срещнахме се със създателя на „Истински мед“ Сергей Петров, за да научим от първо лице лесно ли е да работиш за системна промяна, за отстояването на принципите и вярата в успеха на мисията. 

Сергей Петров
Сергей Петров, създателят на „Истински мед“ / снимка: Личен архив

Какво е „Истински мед“, каква е мисията ви?

Мисията на нашия колектив е да създава устойчивост в глобалното пчеларство. Постигаме това по няколко различни направления – технологии, наука, образование и бизнес иновации. „Истински Мед“ в частност е търговска марка, която цели да върне доверието в пазара на меда.

Медът е третата най-фалшифицирана храна в света и е такава понеже е сравнително лесно да увеличиш обема на продукта, без да има явно отражение върху вкуса му. Тоест, фалшивият мед се хваща много трудно. През 2019 година Европейската комисия публикува страховития доклад за състоянието на пчеларския сектор в Европейския съюз. В него се твърдеше, че в България само за две години ще изчезнат около 30-35% от всички пчелари. Това се случва основно поради неадекватни пазарни условия за тяхната продукция. Тогава екипът ни видя възможност да използва знанията и възможностите си, за да подкрепи директно българското пчеларство и не я пропуснахме. Създадохме платформата „Истински Мед“ и нейната основна посока е проектът „Осинови Кошер“. По своему този проект представлява възможност за нормалните градски семейства да получат достъп до истински български пчелен мед, като нашата организация е единственият посредник във веригата между избран от тях кошер и трапезата им. Нашата роля е да поддържаме прозрачност и проследяемост, за да осигурим доверието между двете страни. В дейността си успяваме да ангажираме и много компании, които споделят нашата визия, като Master Card, и успяваме успешно да колаборираме, за да увеличим размаха си.

Какво те караше да вярваш в успеха на начинанието си?

Вярвах и продължавам да вярвам, че организацията ни прави правилното нещо, защото водещи за нас за принципите и мисията ни. Обичам да казвам, че всеки един човек в екипа ни е с нас заради желанието да създава устойчиво добро и да помага за справянето с грандиозните проблеми, пред които е изправено човечеството. В такъв формат е трудно да се провалим, защото ние създаваме системна промяна и провокираме широката публика да се ангажира с климатичните и продоволствени проблеми. 

Сергей Петров, създателят на "Истински мед"
Сергей Петров, създателят на „Истински мед“ / синмка: Личен архив

Разкажи ни накратко за Beebot?

„Beebot“ е сензорна технология, която позволява на пчеларите да следят състоянието на своите пчелни семейства от разстояние и да се намесват, само когато това наистина е нужно. Устройството представлява малък компютър със сензорна част, която инженерният ни екип разработи специално за използване в кошери. Най-интересният аспект на технологията е в това, че посредством устройството, ние слушаме пчелите и анализираме начина, по който те жужат. Това дава ценна и безпрецедентна информация за състоянието на пчелите и увеличава шанса на пчеларя да ги поддържа в максимално здраве и продуктивност с навременни действия спрямо техните нужди.

Какви са отзивите на пчеларите от „умните“ кошери?

Като всяка иновация и умните кошери се приемат с различен успех от различните хора. Все пак дигитализацията се намества поетапно във всеки един аспект от живота ни и тенденцията е, че пчеларството, макар и малко по-бавно, навлиза в новата ера.

Кое е най-важното нещо, което научи за и от пчелите?

Най-важното нещо, на което са ме научили пчелите е колаборативност. Те нямат йерархична структура, каквато човешкото съзнание се опитва да търси. Всяка една пчела работи за благото на цялото семейство и има готовност да жертва себе си в името на добруването на колонията. Тя, разбира се, не го прави заради слава или за да остане в историята, а само и единствено, защото съзнава, че така може да бъде полезна. Всеки човек трябва да надникне в този причудлив свят и да почерпи знание.

Какво може да направи за природата всеки от нас?

На първо място може да помисли за собственото си място в екосистемата. По правило от раждането си ние започваме да вредим на околната среда, само защото съществуваме в дадена социална структура. Отопляваме се, използваме различни форми на транспорт, купуваме и произвеждаме отпадък и какво ли още не. Само чрез съществуването си в градска среда ние не сме неутрални за планетата, а ѝ вредим. Затова вярвам, че всеки човек на първо място трябва да си даде обективна оценка и да се замисли за това как може да помогне чрез примера си. И след това идва въпросът: „А какво още мога да направя, за да подобря средата, в която живея?“. Тогава бих ви посъветвал да си осиновите кошер, да смените рафинираната захар в диетата си максимално с полезен пчелен мед и да се грижите за себе си по устойчив начин.

Кое е безценно за теб?

Хората. Невероятно е колко сме различни от всички други представители на животинския свят и макар често да имаме причини да се съмняваме в човешкия прогрес, все пак сме изключително адаптивни и множество пъти сме доказвали, че когато работим с обща цел може да постигаме невероятни неща.

Сергей Петров, създателят на "Истински мед"
Сергей Петров, създателят на „Истински мед“ / снимка: Личен архив

Всеки, който реши да се включи в каузата, като регистрира на сайта своята Mastercard и осинови кошер или закупи мед до края на годината, ще има възможността да бъде скъп гост на Мария в Силивряк заедно с до трима свои близки и да се наслади на специална вечеря, приготвена от нея.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.