„Boleron travel stories“: къде най-близо до България зимата е лято

Само 3-4 часа ни делят от топлината на слънчевите лъчи

0
 

Сподели

Shares
Мадейра
Мадейра / снимка: Jan Tokarczyk, Unsplash

В рубриката “Boleron travel stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, този път ви представяме няколко дестинации, в които зимата е… лято. 

Алармата звъни на пожар в 6:30 сутринта. Навън е тъмно. Вадя пръстите на ръцете изпод одеялото – студено е. Поглеждам навън – мъгла. Според прогнозата навън е 10 градуса, които се усещат като 5. И какво – очертава се такова да е всекидневието ни в следващите поне 4 месеца.

Не, не може да е толкова мрачно. Непримиримо отхвърлихме тезата, че летните температури са немислимо далеч, 7 месеца от нас, и потърсихме местата, където мекотата и топлината на слънчевите лъчи правят дните по-леки и щастливи. И да, имаме добри новини – не месеци, а часове, които се броят на пръстите на едната ни ръка, ни делят от това. А най-хубавото е, че имаме и избор къде да се срещнем отново с любимия си сезон. Представяме ви 5 от предложенията си и се надяваме да имате възможността да ги посетите всичките:

Йордания

Йордания
Йордания / снимка: Konstantinos Kaskanis J, Unsplash

Когато желанието за приключения срещне желанието да се потопите в територия символ на  древност и мъдрост, това означава, че е време да се срещнете с необикновената Йордания. А какво по-подходящо време да осъществите подобно вълнуващо пътуване от зимните месеци, когато самата Йордания ще ви посрещнат температури над 20 градуса?

Петра, Йордания
Петра, Йордания / снимка: Filippo Cesarini, Unsplash

Древният град Петра, река Йордан, пустинята Вади Рум със сигурност са обектите, за които многократно сте чели и слушали и разбира се, задължителните за посещение. Но нека надникнем към още интересни места на територията на Йордания, които също не са за изпускане. Може би названието Джабал Ум ад Дами не ви говори толкова много, колкото другите имена, но това е най-високата точка на държавата със своите 1840 м. Пейзажът от високо е доста интересен – няма нищо общо с това, което сме свикнали да виждаме по нашите географски ширини. Именно заради различната перспектива усилията дотам си заслужават.

Не пропускайте и столицата на Йордания Аман – град, който много добре показва как се съчетават древните традиции и характеристиките на модерна столица. Поспрете, заслушайте се, отпийте, вкусете, помиришете. Сигурни сме, че ще се почувствате обогатени.

Мароко

Мароко
Мароко / снимка: Sergey Pesterev, Unsplash

Разходка с камила в пустинята. Няма как да не се сетим за Мароко и Сахара, когато си мислим за подобни интересни активности в топли дни.

Ако се отправите в тази посока, ще имате възможност да видите не само природните дадености на територията на Мароко, сред които е и част от пустинята Сахара, но и много интересни забележителности като най-стария университет в света. Сблъсъкът с местната култура също е сред запомнящите се преживявания.

Мароко
Мароко / снимка: Kyriacos Georgiou, Unsplash

Неведнъж сме чували колко различна и интересна държава е Мароко – толкова близо до Европа, а може да ни обогати с много и различни преживявания, които не си се случват всеки ден. Затова без съмнение попада в списъка ни с летни желания за зимни дни. Както и на още 10 милиона души годишно!

А в Европа?

Разбира се, че и на Стария континент има какво да видим, чуем и преживеем на температури над 20 градуса. Южните части на Испания, Португалия, Гърция са част от местата, където можем да сменим зимата с лято.

Канарските острови

Канарски острови
Канарски острови / снимка: Zinah Insignia, Unsplash

7 острова, безброй възможности сетивата ни да ликуват. Канарските острови са най-топлото място в Европа през зимата. Разбира се, важно е да поясним, че не говорим за летните горещини, на които сме свикнали в най-топлите месеци, но температурите над 20 градуса ни дават възможност да приключенстваме надлъж и на шир.

Канарски острови
Канарски острови / снимка: Steven Sossouhounto, Unsplash

Най-известният от островите е Тенерифе. И има защо! Не само заради плажовете, партитата и карнавалите, които най-вече привличат туристите, но и заради красивата природа, която предоставя възможности за преходи по различни пътеки. На територията на Тенерифе се намира и най-високата точка на цяла Испания – вулканът Тейде. Той е висок 3178 м.

Канарски острови
Канарски острови / снимка: Alevision Co, Unsplash

От плажа до почти 4000 м – на това му се вика разнообразие, което превръща Канарските острови в задължително място в списъка ни за посещение. Впечатляващо, нали?

Остров Мадейра

Отлитаме не толкова далеч от Канарските острови – към още един изящно красив остров – Мадейра. Той е разположен в Атлантическия океан и е част от съседката на Испания, Португалия. Само когато помислим за Мадейра, в съзнанието ни изникват цветни красиви картини, показващи ни перфектна симбиоза между океана и планината и страхотна възможност за по-екзотично бягство от зимата.

Мадейра
Мадейра / снимка: Colin Watts, Unsplash

Точно така, на територията на Мадейра можете както да отидете на плаж на брега на Атлантическия океан, така и да му се насладите отвисоко, докато се разхождате по някой от туристическите маршрути. Интересен факт е, че 70% от острова са национален парк. Най-високият връх на острова е Пико Руидо, който се извисява на 1883 м.

Мадейра
Мадейра / снимка: Francisco Gomes, Unsplash

Територията на Мадейра е доста компактна с ширина от 22 км и дължина от 57 км, което дава възможност да посетите повече места за по-кратко време. А както вече подсказахме, там определено има какво да се види.

Остров Крит 

Гърция – една дума, а толкова много приятни усещания. Узо, морска храна, спокойствието, което търсим в дните си. Попаднеш ли веднъж в държавата, едва ли ще поискаш да спреш да я опознаваш. Днес ви предлагаме да попътуваме из територията на остров Крит, който определено има с какво да впечатли всеки свой посетител.

Остров Крит
Остров Крит / снимка: Carmen Laezza, Unsplash

Освен че много хора използват мястото за лятната си почивка, Крит има още много природни богатства, които да ни предложи и в сезоните, които не са толкова натоварени. Островът е планински, а комбинацията от планина и море са истинска радост за очите. И тук най-високата точка съвсем не е ниска. Това е връх Ида, който се издига на 2456 м.

И нека завършим с плажовете – много от които попадат в световните класации за най-красиви плажове в света. Елафониси, Балос са сред задължителните локации, от които няма да искате да си тръгнете. Розов пясък, лагуни, красота отвисоко. Само час и малко път ни дели оттам, а ви гарантираме, че ще се почувствате като на далечен екзотичен и труднодостъпен остров.

Стягате ли куфарите вече? А кои са вашите любими места за бягство от зимата?

Остров Крит
Остров Крит / снимка: Crete Enza Dattolo, Unsplash

Не спирайте да търсите интересни дестинации и да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.

Още истории за пътешествия и съвети, свързани с тях, четете в рубриката ни “Boleron travel stories”.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.