Мария Жекова: Безценното за мен са добрите хора

Мария Жекова за свободния дух и връзката с природата

0
 

Сподели

Shares

Вижте поредицата, която за първи път показва „кухнята“ на кошера, подкрепата на колко добри хора са необходими, за да станеш пчелар, за пожарите, мечките, вкусната храна и корените – гледайте видео поредицата с Мария Жекова „Най-сладкият начин да спасиш света“.

Вече две години Mastercard е партньор на иновативната българска компания Pollenity в каузата за подкрепа на българските пчелари, качествения мед и героите на земеделието на цялата планета – пчелите. Към мисията се присъедини и Мария Жекова, известна с таланта си да намира неизчерпаемо кулинарно вдъхновение в природата на Родопите.

Сега Мария създава в Родопите своето кътче за посрещане на ценители Силивряк, което определя като Хранилище за мечти. С помощта на Mastercard, Pollenity и пчелни фермери от мрежата на Истински мед, Мария се впуска в приключението да стане пчелар и ще отглежда Apis mеllifera rodopica – дивата родопска пчела, която единици пчелни фермери пазят с грижа и опасения за неясното ѝ бъдеще.

Срещаме се с Мария Жекова, за да разберем повече за живота ѝ в Родопите и за новото ѝ вълнуващо начинание.

Мария Жекова
Мария Жекова в Родопите / снимка: Личен архив

Откъде се корени връзката ти с природата? Какво означава тя за теб?

Връзката с природата е най-важната ми връзка. Тя е и тази с мен самата, защото вярвам, че хората сме природа. Имах детство сред животни и градини – никога не съм късала тези така ценни отношение и това продължава и до днес.

Силивряк
Силивряк / снимки: Личен архив

Защо за теб е важен свободният дух?

Духът може да бъде само свободен за мен. Няма такова нещо като окован дух. Просто, когато приковем мисли и тела към някакви стереотипи – духът ни напуска и чака да се опомним.

Родопите
Родопите / снимка: Мария Жекова

Колко е важно да следваме мечтите си?

Ако си дадем сметка, че животът е кратък и един ден свършва – най-важното. За мен това беше болезнено осъзнаване, но и много освобождаващо.

Къщата на Мария Жекова
Къщата на Мария Жекова / снимка: Личен архив

С каква нагласа подхождаш, когато на пътя ти се изправи трудност?

Не я приемам за трудност, а за шанс да се науча да се справям.

Кои са най-хубавите моменти от живота ти в Родопите?

Всеки един ден там ми е благословия и подарък.  Не обичам да степенувам миговете в живота си. Всеки е ценен.

Мария Жекова
Мария Жекова / снимка: Личен архив

Защо реши да отглеждаш пчели?

Пчелите са живот, а медът е благост. Да живееш на билкова ливада и да нямаш пчели, би била голяма грешка спрямо природата и теб самия.

Мария Жекова
Мария Жекова отглежда дива родопска пчела / снимка: Истински мед

Кое е най-ценното нещо, което научи, откакто се грижиш за пчелите?

Често си мислим, че има пчела кралица, която е най-значима в кошера. Всъщност тя просто се размножава, но работничките се грижат за нея и за ларвите. Те също решават дали тя е достойна или е време за смяна. Това ми показа още веднъж, че обществото е изграждащата и значима група, а не властимащите. И ако обществото има позиция – вторите ще бъдат подведени под отговорност. Препратката и умишлена.

Какво мислиш за каузата на „Истински мед“?

Гордея се, че мога да бъда част от нещо така значимо.

Мария Жекова
Мария Жекова / снимка: Личен архив

Кое е безценно за теб?

Добрите хора.

Всеки, който реши да се включи в каузата, като регистрира на сайта своята Mastercard и осинови кошер или закупи мед до края на годината, ще има възможността да бъде скъп гост на Мария в Силивряк заедно с до трима свои близки и да се наслади на специална вечеря, приготвена от нея.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.