(Пре)Разказите на хижаря от Узана или накъде да поемем ако случайно се озовем на географския център на България

Първият епизод ни среща с Милена - стопанката на хижа Узана

0
 

Сподели

Shares
Хижа Узана
Хижа Узана / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

На 15-ти Октомври по NOVA NEWS започна излъчването на приключенската поредица “Разказите на хижаря”. Първият епизод ни среща с Милена – стопанката на х. Узана.

Хижата се намира на около 25 километра от Габрово в местността Узана, където сред красотата и великолепието на Балкана, се намира и географският център на България. През студените месеци, част от стаите се отопляват на твърдо гориво, другите са на ток. И макар да искат повече грижа, печките на дърва дават уют, който стопля душите.

хижа Узана
х. Узана / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

Въпреки че, информацията за хижата може лесно да се намери от „Чичко Гугъл“, преди да посетите този планински дом, не може да усетите духа на мястото. Дори и да сме успели да вземем със себе си рутината и напрежението от живота в града, стигнем ли до там, житейските ни тегоби стават толкова незначителни, че никой вече не им обръща внимание. В Узана срещаме корените на планинското гостоприемство. Срещаме топлота и всеотдайност превърнати в традиция от стопанката, която посреща всички свои гости като истинска балканджийка.

Милена, стопанката на х. Узана
Милена, стопанката на х. Узана / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

Седнали в тясната кухня, сред задъханото хижарско ежедневие слушаме за чудните неща, които Милена е събрала:

„Узун означава дълъг,  това е турска дума и това е и най-голямата билна поляна на Стара планина. Билна! Ей тука преди малко ме питаха, какво значи билна. Ами значи, едната река тръгва на север, другата на юг, разделя ги било. То на Стара планина е лесно, защото тръгваш от Ком до Емине. Обърната е точно посока запад-изток и  нямаш проблем. И като най-високият връх тук е Исполин 1524 метра. Най-високият на Шипченския дял на Стара Планина. Габровска планина няма, ако някой ви лъже не му вярвайте. Какво е интересно тука, че горе, където е левия връх Исполин с кръста, а десния се казва Бакаджик, което означава място с красива гледка и наистина е уникална гледката. Аз съм виждала през зимата и Рила и Пирин в далечината, като две бели снежни планини. И между тях се намира едно седло. Легендата гласи, че като Крали Марко обикалял планината от Амбарица още, където са му били хамбарите, през Кръстците, Костенурката и тъй нататък, като стигнал тука, слязъл от седлото, и седнал на Марков стол, като разстоянието по права линия е не по-малко от може би километър и половина два. Голям Крали Марко е бил.“

Връх Исполин
Връх Исполин / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

И така часове… И докато върти кухнята ни показва магическия златен залез, учи ни как се меси тестото, каква е тайната на хляба и колко мекици са нужни за да са щастливи отседналите при нея туристи. Но най-вече как се променят хората посетили хижа Узана.

„Аз се чувствам благословена на това място, защото виждайки вашите усмихнати, красиви лица, човек не може да не бъде щастлив и аз ви пожелавам тази усмивка никога, никога да не слиза от вашите лица, защото най-красивото лице, е лицето с усмивка. И така, както са кръгли и пълни питките с които ви посрещам, аз ви пожелавам и живота ви да бъде пълен с каквото пожелаете. И нека да си кажем, че то зависи само от нас,  кой каквото си замеси в питката на живота, сладко или горчиво, той самичък си го яде.“

Стара планина, над х. Узана
Стара планина, над х. Узана / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

Хижа Узана представлява солидна триетажна сграда с просторна трапезария, фоайе, и широка веранда. Разполага с 11 спални помещения и две тавански стаички с общ капацитет около 80 места. Стаите са с по 2, 3, 4 и повече легла. Санитарните помещения са общи, на всеки жилищен етаж. Има достатъчно цивилизовани условия, та човек да се изкъпе. С две думи – разположение нормално за хижа. 

Хижа Узана
Указателна табела към хижа Узана / снимка: Hut Story – Разказите на хижаря

Споделете с нас този половин час красота и мъдрост от България.

Може да гледате епизода в ЮТуб канала на предаването „Разказите на хижаря“ в хижа Узана – YouTube ,  или в профила ни  Hut Story – Разказите на хижаря | Facebook

Премиерните епизоди на “Разказите на хижаря” се излъчват всяка събота от 21.30 по NOVA NEWS с повторения в неделя 12.30 и петък 22.30.

„Разказите на хижаря“ се осъществява с подкрепата на Фотосинтезис и Национален Фонд “Култура“ по ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.