С бодра крачка: 5 маршрута около Русе

Русе е град на над 2300 години, а в околностите си има куп исторически и природни забележителности

0
 

Сподели

Shares

Есен е и на нас ни се иска да обърнем взор нашир и длъж, да окъпем поглед в златистата окраска на природата и да успокоим ума, съзерцавайки артефакти, пазещи спомени от векове. Затова тръгваме с бодра крачка към примамващата, разцъфнала в ярки багри равнина, разстилаща се в покрайнините на град Русе.

Крепостта Сексагинта Приста
Крепостта Сексагинта Приста / снимка: Danube Limes

В околностите на северния крайречен град в Дунавската равнина са сгушени  скални образувания, водопади, защитени местности, крепости и манастири  –  величествени и магични, пазещи следите на отминалите хилядолетия.

Русе е град на над 2300 години. Възникнал като тракийско селище, по римско време се сдобива с първото си официално име – Сексагинта Приста (Пристанище на шестдесетте кораба). Предполага се, че е основан от римския император Веспасиан (69-79). През вековете градът има много имена – Пристис, Пристаполис, Роси, Руси, Русчук.

Подбрахме пет маршрута около Русе, които със сигурност ще ви харесат:

Басарбовският манастир

Басарбовски манастир
Басарбовски манастир / снимка: pochivkabg

Басарбовският манастир „Св. Димитрий Басарбовски“ се намира в скалите край река Русенски Лом, на 9 км от Русе, и е единственият действащ скален манастир в България. Той е функционирал през вековете, заедно с близките скални манастири край село Иваново, подобно на него, накацали по поречието на реката.

През 1956 г. в подножието на скалите са построени две стаи и пещера -трапезария. До скална площадка се стига с изкачване на 48 стъпала. Там се намира нишата, в която, според легендата, е спял Свети Димитрий.

В наши дни манастирът е притегателен център за туристи. В него се влиза по пътека, минава през китен озеленен двор и свършва до кладенец, водата, на който се смята за лековита.

Разстояние от Русе до Басарбовски манастир: 9 км

Крепост Сексагинта Приста 

Сексагинта Приста
Сексагинта Приста / снимка: peika.bg

Сексагинта Приста или само Приста е антична римска крепост, намираща се на територията на днешния град Русе. Сексагинта Приста в превод означава Пристанище на шейсетте кораба.

Още преди римляните да построят Сексагинта Приста, тази местност е била обитавана от траките. Доказателство за това са откритите керамични съдове, бронзови предмети, монети, кости и други находки..

Първи сведения за обекта и останки от него получаваме в началото на ХХ век от братя Шкорпил. При строежи и изкопни работи в двора на военния клуб са регистрирани останки от крепост, но археологически проучвания има в периода 1976-1978 г. и 2005-2006 г. В резултат са открити около 50 метра от северозападната крепостна стена и кула, шест сгради, храм на Аполон и принципията – щабът на военната част в Сексагинта Приста. Извършено е консервиране на откритите структури през 1976-1978 г. и през 2002 г. е отворена експозиция на открито Сексагинта Приста.

Разстояние от Русе до Сексагинта Приста: 2,5 км

Крепост Червен

Крепост Червен
Крепостта Червен / снимка: Елена Йоскова-Стефанова

Червен е един от най-значимите български градове на Втората българска държава. През втората половина на 14 век територията му надхвърля 1 кв. км. и има добре откроена градоустройствена структура, която включва укрепен вътрешен град и външен град. Крепостта Червен е археологически обект със значим принос за изучаването на средновековната българска култура. Напълно запазена е една триетажна крепостна кула, датираща от 14 век.

В Червен е съществувала и ранновизантийска крепост от 6 век. Намира се до село Червен.

Разстояние от Русе до крепост Червен: 26 км

Защитената местност Калимок – Бръшлен 

Защитената местност Калимок - Бръшлен 
Защитената местност Калимок – Бръшлен / снимка: ЗМ „Калимок – Бръшлен“

Намира се на брега на река Дунав, между градовете Русе и Силистра, и включва и няколко дунавски острова. Обявена е за защитена местност с цел опазване на една от малкото останали дунавски влажни зони и нейния биологичен свят.

На територията на Калимок-Бръшлен растат важни и редки растения, както и гнездят няколко много важни видове птици. Местността е подходяща за екотуризъм.

Тук се намира една от най-големите чаплови колонии в България, а също така и едни от последните останали в България вековни брястове, черни тополи и вардимски дъб.

От 403 вида птици в България в ЗМКБ се срещат 230, или с други думи повече от половината. От тях 101 вида птици гнездят, 65 зимуват и 139 са мигриращи. Видове като къдроглавия пеликан и бялата лопатарка отглеждат тук малките си. Наблюдават се също и птици, които зимуват тук: червеногушата гъска, гълъба хралупар, морския орел, малкия нирец и голям брой зеленоглави патици. Наличието на тези птици през зимния период  дава възможност за развитие на екотуризма и през студените месеци на годината.

Разстояние от Русе до Защитената местност Калимок-Бръшлен: 40 км

Виж и другите дестинации от рубриката „С бодра крачка“

Остров Батин

Остров Батин
Остров Батин и рибарници / снимка: dunavbatin-bg

Остров Батин е български дунавски остров по течението на река Дунав в община Борово. Площта му е 4,2 km2. Островът се намира северно от село Батин. Той има елипсовидна форма с дължина от 6 км и ширина – 1,8 км. Отстоянието му от българския бряг е 180 – 200 м.

Образуван е от глинесто-песъчливи речни наноси, обрасъл главно с върби. Използва се за паша на добитък, а част от земите му се обработват.

Остров Батин е част от орнитологичната зона „Рибарниците Мечка“, разположена на територията на бивше голямо крайдунавско блато, което заема площ от 4450 дка. Това е характерен за поречието на Дунав комплекс от ценни местообитания за водолюбивите птици през гнездовия период – по време на миграция и през зимата. Установени са 177 вида птици, от които 62 вида са включени в Червената книга на България.

Северозападно от Батин е малкият Дойчов остров, който е обявен за защитена местност. Съществува удобен веломаршрут преминаващ през селото – Русе-Басарбово-Батин-Белене.

Разстояние от Русе до остров Батин: 35 км

За още интересни маршрути и вълнуващи срещи последвай 360° в Инстаграм и Фейсбук, и не изпускай нищо важно от света на приключенията, аутдор спортовете и природосъобразния начин на живот.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.