ТОП дестинации, които да посетите в Египет

Египет е много повече от първосигналните реакции за него

0
 

Сподели

Shares
Eгипет
Eгипет / снимка: Simon Berger (Unsplash)

Пирамиди, папируси, фараони, мумии, пясък, митове, луксозни чаршафи от памук, храмове, гробници, Нефертити. Надали има човек, който да няма някаква асоциация, свързана с тази част на Средиземноморието, и да не е мечтал поне веднъж да се озове на почивка в Египет.

Египет обаче е много повече от първосигналните реакции за него. Той е родината на най-старият християнски манастир в света – „Св. Екатерина“ в планината Синай, на мястото, където Мойсей получава 10-те Божи заповеди, на първата монотеистична религия, както и на пирамидите и големия Сфинкс – единственото оцеляло и до днес чудо на Стария свят.

Защо да отидем на почивка в Египет?

Дали заради многото филми, дали заради съчетанието на впечатляващи музеи, забележителности на открито, удивителни подводни гмуркачески точки, но Египет е сред дестинациите за почивка с най-много допълнителни изживявания.

Страната влиза в списъка и на най-безопасните екскурзии и за семейства с деца. Почти всеки хотелски комплекс разполага с детски центрове на закрито и на открито, в които аниматори разнообразяват престоя на децата.

Освен с хилядолетната си история и култура, Египет привлича и с климата си. Най-удачни са месеците от късната есен до средата на пролетта, въпреки че сезонът е целогодишен. Това е най-слънчевата страна в света. По-голямата ѝ част е заета от пустиня, но край бреговете на Средиземно и на Червено море по всяко време духат разхлаждащи ветрове, които правят температурите поносими дори в разгара на лятото.

Почивки до ЕгипетКои са ТОП дестинациите за почивка в Египет?

Близостта до България и относителната бюджетна достъпност на Египет го нареждат сред най-изкушаващите за почивка места. Ето и кои са тези, които е добре да посетите:

  • столицата Кайро – най-многолюдният мегаполис в Близкия Изток и в Арабския свят, познат като „Градът на хилядите минарета“, впечатлява с контрастите си. Може да видите образци на класическа британска архитектура и десетки пазари с изобилие от подправки, стоки на местни занаятчии, улични храни, вкусове, аромати. В близост са платото Гиза с пирамидите. Да посетите Египет и да не ги видите, е като да отидеш в Рим и да пропуснеш площад „Св. Петър“ и папата. Кайро е отправна точка и за пристанищния град Александрия. Той е основан от Александър Велики, но днес има малко запазени следи;
  • курортите на брега на Червено море са любимо място за почивка – Хургада е най-посещаваният. Шарм ел Шейх има реномето на най-престижния курорт, докато новият Марса Алам освен с умерените си цени, може да се похвали и с най-богатата подводна флора и фауна на Червено море. Температурата на морската вода дори през зимата, рядко пада под 20-21° C, което я прави подходяща за плуване по всяко време. Красиви безкрайни плажове, архитектура като от „Хиляда и една нощ“, възможности за гмуркане, шнорхелинг, сърф, джетове и водни ски на фона на пустинни планини, и десетки метри за разходка по дъното на морето по време на отлив предлагат незабравими изживявания;
  • речен круиз по Нил – плаването по най-пълноводната река в Африка е лек и приятен начин да се потопите в историята на страната, въпреки че днешните плавания не са на папирусни лодки. Почивка с круиз по Нил е прекрасен начин да стигнете до едни от най-популярните храмове – в Карнак, Луксор, Абу Симбел. Забележителни заради математическите и строителните познания на някогашните египтяни, те и днес изумяват с градежа и напасването на слънчевите изгреви с разлива на Нил или с красотата на цветовете.

Какво да съобразим преди да тръгнем за почивка в Египет?

Както при всяка почивка, първото нещо са документите. Следват дребни пари за бакшиш – той е част от националната култура, репелент, слънцезащита, пробиотици и шапка. Духът на приключението, готовността за пазарене и доброто настроение са останалите съставки.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.