Boleron Travel Strories: Топ локации за парапланеризъм около България

Представяме ви няколко дестинации, близо до България, подходящи за парапланеризъм  и  приключенска почивка

0
 

Сподели

Shares
Грузия, парапланеризъм
Грузия / снимка: Jairph, Unsplash

В рубриката “Boleron travel stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, този път ви представяме няколко дестинации, близо до България, подходящи за парапланеризъм и наистина приключенска почивка.

Да летят като птиците е мечта на много хора. Птиците винаги са пленявали нашето въображение – те сякаш летят без усилие през небето, противопоставяйки се на гравитацията и постигайки подвизи, за които ние, хората, можем само да мечтаем.

Парапланеризъм
Снимка: George Bakos, Unsplash

За някои мечтата да се понесат в небето е просто блян – мислен образ на себе си, реещ се във въздуха. За други това е желание сами да изпитат усещането за летене като птица.

Колко му е да полетиш в днешно време? Трябва ти само малко кураж и да го искаш „повече от всичко на света“.

Един от начините да се рееш в простора и да се потопиш в магията на полета е параглайдингът или волното реене с парапланер. Наред с прекрасните места, на които това може да се осъществи в България, днес ви представяме няколко такива локации, подходящи за парапланеризъм, на 720 км от България.  

Всички знаем, че на Балканите има безброй красиви кътчета, но нека надникнем към именно онези места, от които си струва да полетиш.

Охридско езеро

Парапланеризъм
Парапланерrзъм на Охридското езеро, снимка: Wouter Tyteca (flickr)

Охридското езеро се намира на 420 км от София. В близост до него е разположена живописната плaнина Галичица, с най-висок връх Магаро – 2240 метра. Мястото за излитане е много достъпно и може да се достигне с кола по асфалтов път. Денивелацията на полета е 800 м., а мястото е изключително подходящо за летене.

Планината е в непосредствена близост до езерото и след набиране на подходяща височина, може да се практикуват акробатични фигури над водата. 

Крушево

Парапланеризъм, Крушево
Парапланеризъм, Крушево / снимка: Blago Blagadusha

Разположено в централна Македония на 430 км от София, град Крушево се намира в сърцето на Бушева планина на 1350 метра надморска височина, и е един от най-високите градове на Балканите.

Градът може да се похвали с прекрасна старовремска архитектура, както и чудесни условия за парапланеризъм в района. Местните пилоти са се погрижили на старта да има изкуствена трева и означени места за излитане. Подходящо е при ветрове от север до югоизток.

Крушево често е домакин на Европейски първенства и турнири по парапланеризъм. Със своите уникални климатични условия, планински хребети и широки долини,  Крушево е истински рай за любителите на този спорт. В местния клуб по парапланеризъм ще откриете професионални водачи и може да получите пълно оборудване.

Котор

Парапланеризъм, Котор
Парапланеризъм, Котор / снимка: Petar Loncar, locationscout.net

Котор е едно от най-посещаваните туристически места в Черна гора.

Разположен на брега на Адриатическо море, в съчетание с високите планини наоколо, това място е отлична дестинация за парапланеризъм.

Котор
Локация: Котор / снимка: Flo P (unsplash)

Мястото за излитане се намира на връх Ловчен с надморска височина 1380 м. Котор може да се комбинира и с много други активности, като маунтин байк, водни спортове, а също така може да посетите и древният замък Сан Джовани.

Брашов

Парапланеризъм, Брашов
Парапланеризъм, Брашов / снимка: Vlad Hilitanu (unsplash)

Румънския град Брашов е разположен в небезизвестната област Трансилвания, в сърцето на Карпатите. Намира се на 350 км от София. Планината е съвсем близко до града и благоприятният терен предразполага за добро летене в района.

Мястото за излитане се намира в местността Булнок. Може да се стигне с кола, също така и с лифт, който е предназначен за ски зоната. Също така подходящи места за летене в района са: Postavaru и Magura Branului.

Драма

Парапланеризъм, Драма (Гърция)
Парапланеризъм, Драма (Гърция) / снимка: Stelios Makrovasilis (Olympic wings)

Стартът за парапланеризъм до град Драма е разположен в планината Фалакро, и е предпочитан старт за летене от много български парапланеристи, тъй като при нестабилно време в България, в повечето случаи там условията са подходящи.

Намира се на 190 км от София и е съвсем близко до ГКПП Илинден-Ексохи.

Бурса

Парапланеризъм, Бурса
Парапланеризъм, Бурса / снимка: Senol Candir, Wikimedia

Бурса се намира на 455 километра от София. Планината Улудаг (Великата планина,  преведено от турски) е с най-висока точка Kaрталтепе – 2543 м и разполага с множество места, подходящи за летене. Повечето от тях са ориентирани на север. Също така в планината се намира един от най-известните ски курорти в Турция и е оборудван с много лифтове, което улеснява достъпа за достигане до стартовете за летене.

За финал ви представяме като бонус една изключително вълнуваща дестинация, която предлага уникални възможности за летене. Грузия е на 1000 км от България, но пък е лесно да се стигне до там. Така че, защо да не помислите над идеята да разперите крило над нея?

Грузия

Грузия
Грузия е изключително подходяща за перапланеризъм / снимка: Mikhail Ilin, Unsplash

По-голямата част от Грузия е територията на Кавказ, което предполага възможност за всякакви планински активности, включително и парапланеризъм. 

С върхове, достигащи до 5000 метра и величествени панорами, планината е изключително подходяща за перапланеризъм. Едно от най-удобните места за летене е курортът Гудаури, който има лифтове, с които може да се качите на височина над 3000 метра.

Виж: Зимен парапланеризъм в Грузия

В близост е връх Казбек, който е един от върховете с височина над 5000 метра. Селото под върха се казва Степансминда и е изходен пункт за изкачването му. При подходящи условия може да се излети от манастира, който е своеобразен базов лагер за изкачване на върха, и с летене да достигнете височина над 5000 метра.

Не спирайте да търсите интересни дестинации и да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.

Още истории за пътешествия и съвети, свързани с тях, четете в рубриката ни “Boleron travel stories”.
Охридско езеро, парапланеризъм
Охридско езеро / снимка: Пламен Тодоров

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.