Меценат в екстремните спортове и основател на Red Bull, Дитрих Матешиц почина на 78-годишна възраст

Макс Ферстапен и Ред Бул посветиха победата във Формула 1 на него

0
 

Сподели

Shares
Дитрих Матешиц, Red Bull
Дитрих Матешиц, Red Bull – снимка: АР

Макс Ферстапен и отборът му Red Bull посветиха победата на нидерландеца и спечелената титла при конструкторите във Формула 1 в Остин на Дитрих Матешиц. Дитрих Матешиц, съосновател и собственик на Red Bull, почина на 78-годишна възраст на 22 октомври 2022 г. Той бе собственик и на отборите на „Ред Бул“ и „Алфа Таури“ във Формула 1.

„Този успех означава страшно много за нас“, каза и шефът на Ред Бул във F1 Кристиан Хорнер. Дитрих бе изключително скромен човек, но обожаваше живота. Обичаше спорта. И в частност Формула 1. Имаше мечта да притежава отбор във Формула 1, която постигна. Повярва в нас, подкрепи ни. Всичко постигнато сега е за него.“

Компанията „Ред бул“ има традиции в спонсорство на различни атлети, основно в екстремни спортове, а през последното десетилетие чрез Матешиц тя навлезе и във футбола, като е собственик на пет клуба в Германия, Австрия, Бразилия, САЩ и Китай, като сред тях са „Лайпциг“ и „Залцбург“.

Дитрих Матешиц, Red Bull
Дитрих Матешиц, Red Bull – снимка: EPA

Дитрих Матешиц не само помогна енергийната напитка да стане популярна по целия свят, но също така изгради спортна, медийна, имотна и гастрономическа империя около бранда.

От Red Bull потвърдиха смъртта на Матешиц преди квалификациите за Гран при на Съединените щати, където отборът щеше да се бори за своята пета титла във Формула 1 при конструкторите. Бизнесменът беше тясно свързан именно с Формула 1, като собственик на отборите на „Ред бул“ и „Алфа Таури“, а преди това дългогодишен спонсор.

Матешиц беше уединена фигура, известен с постиженията на своята компания и отборите, които подкрепяше в няколко спорта, но никога не търсеше светлината на прожекторите. Толкова малко се знаеше за него извън малката група хора, на които той позволяваше да се доближат.

„Дитрих винаги е бил супер мил и грижовен, – казва Ферстапен – той не обичаше да е на преден план. Винаги беше там, но не искаше да е пред камерите.“

Матешиц основава Red Bull в средата на 80-те години на миналия век и превръща енергийната напитка в лидер на пазара, като същевременно представя марката чрез набор от екстремни спортове.

Снимка: Red Bull

След като първоначално участва във Формула 1 със Заубер през 90-те и началото на 2000-те, Матешиц купи отбора на Ягуар в края на 2004 г. и го ребрандира като пълноценен отбор на Ред Бул за сезон 2005 г.

След това той купи отбора Minardi, преименувайки го на Toro Rosso за 2006 г. и използвайки отбора като средство за обучение на обещаващи пилоти за работата на Red Bull.

Дитрих Матешиц, Red Bull и Вебер
Дитрих Матешиц, Red Bull и Вебер – снимка: Getty Images

Последва устойчиво надграждане на дейността през следващите години, като същевременно подписаха с гуруто на дизайна Адриан Нюи и популяризираха първия от многото подкрепени от Red Bull пилоти в лицето на Себастиан Фетел, полпозишъни, победи и световни титли в крайна логично щяха да потекат.

Фетел натрупа четири последователни титли при пилотите от 2010 до 2013 г., като Ред Бул взе титлите и при конструкторите през всяка от тези години.

Макс Ферстапен, Red Bull
Макс Ферстапен не може да скрие емоцията си след новината за кончината на Дитрих Матешиц, Red Bull – снимка: BBC

Срещата с Honda доведе до още един печеливш период – последният им звезден пилот Макс Ферстапен спечели титлите при пилотите за 2021 г. и 2022 г.

В сегашния си вид Red Bull има 79 полпозишъна, 89 победи в състезания, шест титли при пилоти и четири титли при конструктори във F1.

Дитрих Матешиц, Red Bull
Дитрих Матешиц, Red Bull / снимка: Joan Cros Garcia-Corbis via Getty Images

Матешиц няма да липсва само в Red Bull. Зад кулисите той е една от най-влиятелните фигури в спорта в продължение на повече от две десетилетия, а тези, с които се занимаваше, също му отдадоха почит в събота.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.