Поканени сте на сауна във Финландия. Ами сега?!

Теория на сауната или как го правят финландците

0
 

Сподели

Shares
Съвети за използване на сауна
Двойка в сауна / снимка: Harri Tarvainen

Какво да правите и какво да не правите във финландска сауна 

Няма нищо по-финландско от сауната. Във Финландия има около 3,3 милиона сауни при население от едва 5,3 милиона души. Много финландци смятат, че не можете да разберете Финландия и нейната култура, без да сте посетили сауна.

Финландците обаче си дават сметка, че гостите им чужденци може да имат определени задръжки и притеснения, когато става въпрос за това да влязат без дрехи, заедно с други хора, в отопляема кутия.

Така че разгледайте нашите съвети по-долу и не се притеснявайте повече. Или ако се притеснявате, изберете си начин как да не ви личи. Все пак малко дрехи не са забранени.

Да започнем от това – за какво са полезни сауните?

Сауната е добра за всички. Облекчава стреса и има много доказани ползи за здравето. Само новородени бебета и хора със сериозни здравословни проблеми (като отворени рани или сърдечни проблеми) трябва да избягват сауната. Всички останали могат да ѝ се насладят без притеснения – а във Финландия е повече от вероятно да го направите.

Финландска сауна
Брезовите клонки и разхлаждащите басейни са неизменна част от посещението на финландска сауна / снимка: Julia Kivelä

Ще побързаме да отговорим и на друг важен въпрос, който някои не-финландци може би си задават – сауната има ли нещо общо със секса?

Не. Финландската сауна няма нищо общо със секса и ако си го мислите, това няма да ви печели точки пред финландците. Това е място за физическо и психическо прочистване. Така че в сауна просто се отпуснете и релаксирайте.

Нормално ли е да си гол в сауната?

Да, финландците ходят на сауна голи, дори с непознати. Не се притеснявайте – те са виждали достатъчно голи човешки тела и това не е „голяма работа“ за тях. Съвсем естествено е и няма нищо срамно да бъдеш себе си, но ако не можеш да го преодолееш, финландците ще разберат, че искаш да носиш бански или хавлия.

Финландска сауна
Финландска сауна / снимка: myhelsinki.fi

Въпрос – мъжете и жените заедно ли ползват сауна?

В групи жените и мъжете ходят на сауна поотделно, но семействата са склонни да ходят заедно. Когато сте в смесена група, която е на път да отиде на сауна, е напълно в реда на нещата да попитате хората и да обсъдите кой с кого да отиде. Ако не сте сигурни какво да правите, попитайте вашите домакини – те ще се радват да ви помогнат!

Поканиха ме на сауна. Какво да правя?

Да бъдете поканени на сауна е чест. Ако имате причина да откажете, надяваме се да е добра! Ползването на сауна с хора е като процес на обвързване – когато сте голи във всеки смисъл на думата, със сигурност няма да скриете нищо. Говори се, че във Финландия по-важните решения се вземат в сауните, отколкото на срещите.

Каква е атмосферата във финландската сауна?

Цветните светлини, ароматите и релаксиращата музика… нямат нищо общо с финландската сауна. Истинските финландски сауни са слабо осветени, няма музика или аромати, освен може би на прясна бреза и естествен катран.

Ледена сауна
Да, има и такава – ледена сауна / снимка: Harri Tarvainen

Какво представлява снопът от брезови клонки в сауната?

Това е връзка от свежи брезови клонки, с които нежно се потупвате. Нарича се „vasta“ или „vihta“ (името зависи от региона). Може да изглежда като самобичуване, но наистина е много приятно – стимулира се притокът на кръв и след това кожата е по-мека. Метличките за сауна са особено популярни в летните вили в провинцията, където брезовите клони са лесно достъпни, а в наши дни може да се закупят и замразени.

Финландска сауна
Финландската сауна е място за освобождаване от стреса, брезовите клонки и вълнени шапки са част от традицията / снимка: Surise Specialty

За какво служат шапките?

Шапките за сауна са за това да предпазят косата ви, тъй като високата температура и ниската влажност може да я увредят. Ето защо на помощ идва изработената от вълна шапка, която да се погрижи за съхраняването ѝ.

Вълнена шапка за финландска сауна
По традиция във финландската сауна се носят вълнени шапки, които предпазват косата от високата температура / снимка: Natalia Kravchuk (Etsy)

Вижте още: Как канадецът Мика Сиво си направи сауна на колела

Сауните са широко разпространени не само във Финландия, но и в целия свят

Ползите от посещаването на сауна са описани на  много места, но и самите вие може да ги изпитате на практика, посещавайки сауна на място близко до вас, ако все още не сте поканени на гости във Финландия. А кой знае, може скоро и това да ви се случи. При всички положения обаче е добре да сте подготвени, независимо къде ще бъде първото ви посещение на сауна. Ето и нашите съвети:

Къпане в ледено езеро, сауна
Понякога охлаждането след сауна е направо в ледените води на езеро / снимка: Harri Tarvainen

Как да отидете на сауна за първи път?

  • Подгответе се психически за сауната и си запазете достатъчно време. Сауната не е място за бързане.
  • Изпийте няколко чаши хладка вода, преди да отидете в сауната. Поставете телефона си на безшумен режим. Няма да ви трябва и във всеки случай няма да можете да го използвате в сауната. Дайте си това време да се съсредоточите върху себе си без да ви безпокоят.
  • Вземете душ, като не забравяйте да изплакнете косата си. Измийте всички продукти за грим и коса.
  • Можете да влезете в сауната без дрехи, увити в кърпа или като облечете бански (ако има правила на мястото, което посещавате, то просто се съобразете с тях). Ако желаете, можете да покриете главата си с влажна кърпа, за да я предпазите от топлината.
  • Поставете хавлия или подходяща кърпа върху пейката и седнете.
  • Дишайте равномерно и се отпуснете. Разположете се удобно и затворете очи.
  • Слушайте тялото си и се доверете на усещанията, които изпитвате. Нормално е да се изпотите, пулсът ви леко да се ускори и кожата ви да се зачерви. Пийте вода, за да компенсирате изпотяването.
  • Ако сауната ви се струва твърде гореща, легнете, преместете се на по-ниска пейка или излезте от сауната, за да се охладите. Във финландските сауни няма ограничения във времето. Всеки човек може да идва и да си отива със собствено темпо. Това не е състезание.
  • Когато свикнете с температурата в сауната, можете да започнете да наливате малко вода върху печката. Изливайте водата малко по малко, като наблюдавате как се чувства температурата. Колкото повече вода добавите към нагревателя, толкова по-гореща ще бъде сауната, така че обърнете внимание на усещането върху кожата ви.
  • От време на време излизайте да се разхладите навън. Седнете за момент на чист, хладен въздух, плувайте или просто седнете и си починете. За да поддържате нивата на течности, важно е да не забравяте да пиете и между „сетовете“ си в сауната.
  • Когато приключите, изплакнете потта от кожата си и се измийте под душа. Ако трябва, постойте още малко с кърпа около вас, докато напълно се  охладите преди да се облечете, за да избегнете изпотяване в дрехите си.
Къпане в ледено езеро
Добра идея за редуване на гореща сауна с ледено къпане, когато сте във Финландия / снимка: rockandlake-com

Истини и митове за сауната

  • Сауната понижава кръвното налягане. (хора с ниско или високо кръвно, трябва първо да се консултират с лекар).
  • Подобрява тонуса и жизнеността на тялото.
  • Подобрява имунната система.
  • За съжаление сауната не топи мазнини. След сауна наистина сте по-леки, но това се дължи на загубата на течности, а не на загуба на мазнини.
  • Чрез потта се отделят токсини, вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черния дроб.
  • Отпуска мускулите, като подпомага автономната нервна система, контролираща мускулното разтягане.
  • Помага за по-добра оксидация на тъканите, спомага за по-добра еластичност на артериите.
  • Нагряването на тялото измества кръвта навън към кожата и така се получава своеобразна „профилактика“ на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.
  • Високата температура помага на тялото да унищожава различните видове бактерии, вируси и паразити. Някои хора имат ниска телесна температура и затова не могат ефикасно да се „борят” с хронични инфекции, каквито понякога възникват в синусите, очите, ушите, гърлото и червата.
  • В тялото се отделя ендорфин и това спомага за освобождаване от стреса и зареждане с добро настроение.

    Финландска сауна
    След излизане от сауната е полезно да се постои с кърпа около тялото до пълното му охлаждане, за да се избегне изпотяване след обличане на дрехите / снимка: Surise Specialty

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.