Изпочупиха и ограбиха хижа Лескова в Стара планина

Открита е дарителска кампания, чрез която всеки може да помогне за възстановяване на нанесените щети.

0
 

Сподели

Shares
Снимка: Хижа Лескова
На 2-ри октомври хижа Лескова е била изпочупена и ограбена, а нейните хижари нападнати, пишат от хижата в официалната си страница във Фейсбуук. Нанесени са телесни повреди, огромни материални щети, открадната е техника на голяма стойност, сред която и лични вещи. Собственикът на хижата е приет в УМБАЛСМ Пирогов с множество наранявания и черепно-мозъчна травма.
„Имаме информация за извършителите – местна група пияни вандали с джипове от Ботевград, разчитаща на числено превъзходство срещу нас. За момента не можем да разкриваме подробности, тъй като ще се образува досъдебно производство.
След многократно подаван сигнал на тел.112 същия ден за навлизане в имота, оспорване на собствеността, агресивно поведение и заплахи с подробно описание на ситуацията и извършителите, ни беше отказано да качим представител на органите на реда от РПУ Своге, поради недостиг на екипи в изборния ден. При наличие на достатъчно време (часове) за реакция от тяхна страна, не бе създадена организация между РПУ Своге и колегите им от Ботевград, нарушителите да бъдат блокирани и арестувани на слизане от хижата с откраднатите вещи.„, пишат пострадалите.
Снимка: Хижа Лескова

Хижа „Лескова“ се намира в едноименната обезлюдена махала на село Осеновлаг, в Голема планина и е важен пункт от европейския туристически маршрут E3 (Ком – Емине). Тя се стопанисва от сегашните си собственици от две години като за това време са вложени много средства и труд за облагородяването на мястото.

„Опитахме се да подобрим условията на хижата, да осигурим присъствие през цялото време, вложихме лични средства и много, много часове работа, но трудът ни в продължение на 2 години беше унищожен за секунди. Благодарим на всички, които ни подкрепяха през този период. За момента, обаче, нямаме сили и мотивация да се борим за тази кауза.“, пишат те.

Открита е дарителска кампания чрез, която всеки може да помогне за възстановяването на щетите тук.

Предвид нанесените материални щети и разрушения, хижата вече не е годна за пренощуване. Телефонът на хижата не функционира в момента, тъй като е сред откраднатите вещи, съобщават собствениците.

Снимка: Хижа Лескова

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.