Boleron Mountain stories: Изкачване на Мусала от Заврачица

По най-панорамната рилска пътека: от хижата с най-романтично нощно небе, до покрива на Балканите

0
 

Сподели

Shares
Панорамна гледка в Рила, снимка: Александър Ищев
Панорамна гледка в Рила, снимка: Александър Ищев

Този път в рубриката “Boleron mountain stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, тръгваме по един не толкова популярен маршрут в Рила, който много си заслужава да бъде направен.  

За всички онези, които носят планината в сърцето си, планинските пътеки са като път към свято място. И както всеки поклонник, така и всеки планинар си има любимо място, което иска да опознае по всички възможни начини. Или пък търси нови места, за да се слее още по-силно с магията на планината. 

Обаятелна и митична, Рила е привлекателна през всеки сезон. Днес ще се отправим към нейния връх Мусала, но по един панорамен и много красив маршрут с отправна точка хижа Заврачица.

Рила, яз. Бели Искър
Рила, яз. Бели Искър / снимка: Александър Ищев

Ако сте решили да оставите зад себе си суетата и да потънете в прегръдката на тишината, да бъдете насаме с мислите си или да се потопите в тих разговор със сродна душа, крачеща до вас, маршрутът от хижа Заврачица е може би най-подходящият за тази цел. Той е ще ви дари с пленителни гледки.

Информация за маршрута
Обща дължина: 8 км
Денивелация: 722 м (2203 м – 2925 м)
Маричини езера, Рила
Маричини езера, Рила / снимка: Александър Ищев

Хижа Заврачица е основен изходен пункт, когато говорим за изкачване на групата върхове от южната страна на Мусаленския венец. До нея може да стигнете от Боровец по Кайзеровия път, който минава през хижите Чакър войвода и Марица. Другият вариант да я достигнете е от хижа Белмекен и от хижа Грънчар, но имайте едно на ум, че този преход не е много лек – при високите надморски височини ще се наложи да преодолявате доста каменисти участъци. Спецификата на терена крие опасности от стъпване накриво. Липсата на вода, в комбинация с ходенето на открито предполагат задължително да се запасите с достатъчно вода. Маркировката е добра и не следва да срещнете трудности в ориентирането.

Мусала
Снимка: Калоян Иванов

От хижа Заврачица посоката е югозапад, следвате червено-зелено-синята, плюс колова маркировка. Скоро синята маркировка се отделя вляво и оставате само с останалите три марки. Достигайки разклона за Белмекен, ще видите, че коловете се разделят наляво и дясно, а червената маркировка продължава направо, в посока към хижа Грънчар. Зелената маркировка се отделя надясно с коловете и вие трябва да вървите натам.

Движейки се към Манчовците, ще натрупате и височина. След близо километър лентовата маркировка се отделя вляво, като подсича билото, а коловете отиват към Малък Манчо (2771 м).

Мусала
Снимка: Михаела Стоянова

Предстои ви плавно изкачване по туфестия склон. Наклонът тук може да не изглежда много голям, но не е изключено да се задъхате. Пред вас ще се открие чудесен планинския простор и сте напълно в правото си да му се възхитите. И така неусетно подсичате и връх Манчо (2771 м). Ако решите да го изкачите, отбивката е малко назад по коловете. После се отправяте към седловината, която разделя Манчо и Маришки чал – очаква ви късо, но стръмно изкачване към него.

От връх Маришки чал ви очаква спускане на север по коловете и следва сливане с червения маршрут от хижа Грънчар към връх Мусала. Красивата гледка към огледалните води на язовир Бели Искър ще бъде ваш спътник известно време, а после ще остане зад вас, от лявата ви страна. В това време ще се запътите към Близнаците: Голям (2779 м) и Малък (2777 м). Ще минете точно покрай тях, подсичайки ги и двата от изток. Ако ви се намират сили и ентусиазъм, може да стигнете и до най-високите им точки.

Мусала
Снимка: Деян Василев / wikipedia.org

След Малкия Близнак имате пряка видимост връх Мусала (2925 м). Хващате по камъните и слизате по седловината, след което поемате по също такова стръмно изкачване към първенеца на Рила. Ще е хубаво да си гледате в краката, за да го изкачите безпроблемно. А в това време, все още внимавайки, може да се любувате на току-що откриващите ви се гледки на север, Мусаленския венец, Мусаленския циркус, първото Ледено езеро и едноименния заслон с форма на пирамида.

От тук, изкачили първенеца на Балканите, имате много алтернативи за продължаване на прехода – слизане към хижа Марица или към хижа Грънчар от юг. На север може да направите преход до хижа Мусала, преход по билото към хижа Ястребец или пък от другата страна на Мусаленския венец към хижа Чакър войвода.

Парапланеризъм над Боровец и Мусала
Снимка: Михаела Стоянова

* * *

Хижа Заврачица се намира в местността Заврачица на левия бряг на Права Марица. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 75 места с външни санитарни възли и умивални. Хижата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат и ВЕЦ, отоплението е с печки на твърдо гориво.

Изходно място:
1. Боровец – 5.00 ч. по маркирана пътека.
2. С лифта Ситняково и още 4.00 ч. по маркирана пътека.

* * *

Ледено Езеро, Снимка: Михаела Стоянова
Ледено Езеро, Снимка: Михаела Стоянова

Преди да отидеш в планината, не забравяй своята планинска застраховка. Тази от Boleron можеш да я направиш с няколко клика, а полицата ти ще е винаги на телефона ти.

Виж още: всички онлайн застраховки, предлагани от Boleron

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.